Hirdetés

Újdonságok innen-onnan

Alaplapok
Aktuális piaci körsétánkon érdekes alaplapokkal, új szünetmentes tápegységekkel, egyre olcsóbb médialejátszókkal, felfrissített hálózati eszközökkel, továbbá LG és MSI notebookokkal találkoztunk. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A cikkben szereplő termékek - többek között - a nagykereskededelmi partnereink weboldalán feltüntetett kiskeresekedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Kezdjük a sort egy olyan alaplappal, amelyet már teszteltünk, de akkor még nem volt kapható. Tuningpotenciálja, jó felszereltsége miatt sokan várták az Asus P5B-E Plust. A deszka nem a P5B, hanem a P5B Deluxe nyomtatott áramkörére épül. Az -E Plus változat annyiban kevesebb a Deluxe verziónál, hogy csak egy darab 16-szoros PCIe aljzata van, egyszerűbb a hangkodekje, levették az egyik hálózati vezérlőjét és a hőcsöves hűtőt is egyszerűbbre cserélték. A P5B-E Plus megközelítőleg 41 500 forintba kerül, így 7000 forinttal olcsóbb a Deluxe-nál, és csupán 3000 forinttal drágább a P5B-E-nél.

Az Abit egy olcsóbb, Intel 965 chipkészletes alaplappal rukkolt elő: az IB9 mindössze 25 900 forintba kerül. A sötétkék nyomtatott áramkörnek megvan minden szükséges alkatrésze: a Core 2 Duo processzorokat kezelő foglalata, négy DDR2 memóriás aljzata, 16-szoros PCI Express csatlakozója, nyolccsatornás hangrendszere, gigabites hálózati vezérlője. Mivel az Intel új chipkészlete már nem kezeli a régi IDE meghajtókat, ezért egy kiegészítő, ITE8211F vezérlőt is szereltek rá, amelyre négy IDE egység köthető. A felszerelésből egyedül a FireWire aljzat hiányzik – már akinek.

Az IB9-nél jóval olcsóbb Core 2-es alaplapot is kínál az Abit. A 14 200 forintos IP-95-ön integrált grafikus vezérlőjű VIA P4M890 északi híd és VT8237R Plus déli híd dolgozik. A microATX-es alaplapnak négy memóriaaljzata van, abból kettőbe sima DDR, a másik kettőbe pedig DDR2 memóriát telepíthetünk. Természetesen a kétféle RAM együtt nem használható. Bővítőkártyából legfeljebb négyet fogad a kis alaplap. Az egyik PCI Express foglalata hosszú, 16-szoros, a másik rövid, egyszeres. Merevlemezből négy IDE-t és két SATA-t köthetünk rá. Az olcsó megoldás hatcsatornás audiokodekkel és 10/100 megabites hálózati vezérlővel rendelkezik.

Az Asus is kínál az IP-95-höz hasonlóan egyszerű és olcsó Core 2-es alaplapot. A P5VD2-MX alig pár százassal drágább a kis Abitnál. Ugyanazt az északi hidat használja, azonban a déli híd csupán VT8237A. A memóriaaljzatokból csak a DDR2-esek maradtak meg. Van viszont egy extra JMicron SATA vezérlője, de ha aktív, akkor nem használható az egyszeres PCI Express aljzat. A hangrendszer itt is hatcsatornás, a hálózati vezérlő pedig 10/100 megabites.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Február eleji hardveregyveleg

    Ezen a héten főként egér–billentyűzet kombinációkkal és Dell notebookokkal foglalkozunk, de más érdekességeket is bemutatunk.

Hirdetés