Változatos újdonságok a hardverpiacon

  • (f)
  • (p)
Hazai pálya – Írta: | 2017-06-17 10:07

Processzorakciót, monitorokat, gamer újdonságokat és különleges házakat találtunk a hazai boltokban.

CPU, alaplap, monitor


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Erre a hétre processzorakciót hirdetett a PCX.hu webáruház. A legérdekesebb tételek között szerepelnek az AMD új, Ryzen 5 processzorai, melyek nem annyira drágák, mint a Ryzen 7-esek, de igazán kemény konkurenciát jelentenek az Intel Core i lapkáknak. A Ryzen 5 1600X például hatmagos tizenkét párhuzamosan futtatható programszállal, amire az Intel egyelőre nem igazán tudott reagálni. Az AM4 foglalatos processzor most hűtő nélkül 76 000 forint környékén kapható. Négy magjával és nyolc párhuzamos programszálával az AMD Ryzen 5 1500X is kellemetlen perceket okoz a Core i processzoroknak, amelyekkel pariban van 57 000 forint körüli árával, ráadásul az AMD üdvöskéje tuningolható is.

További előnye az AMD megoldásainak, hogy a tuninghoz nincs szükség különösen drága alaplapra. A felső középkategóriás, de már mindent lényegeset tudó, B350 chipkészletes modelleket bőven 30 000 forint alatt adják, ami az Intelnél szinte elképzelhetetlen volt. A microATX-es Asrock AB350M például két memóriafoglalattal, M.2 SSD aljzattal és seregnyi USB 3.0 kapuval kevesebb mint 23 000 forintot kóstál. Mindössze pár százassal drágább az Asrock AB350M-HDV, amin HDMI és DVI képkimenet is van.

A notebookoknál, okostelefonoknál és tableteknél ma már elmaradhatatlan kiegészítő a beépített kamera, amit sokan előszeretettel használnak videotelefonálásra, kapcsolattartásra távolba szakadt ismerőseikkel, családtagjaikkal vagy streamelésre. A Philips gondolt az asztali gépek tulajdonosaira is, akik még hagyományos, kijelző tetején csücsülő webkamerát kénytelenek használni, így több új LCD monitorukba is integrálták a kamerát.

A 22 hüvelykes Philips 221B7QPJ az egyik legkisebb és legolcsóbb ilyen modelljük, 2 megapixeles webkamerával. Annak ellenére, hogy három év garanciával mindössze 54 700 forintba kerül, Full HD felbontású IPS panel került bele, állványa dönthető és portré állásba fordítható, és még két kis hangszórót is kapott. Ugyanezt tudja a 65 200 forintos Philips 241B7QPJ, csak két hüvelykkel nagyobb a képátlója. Van 4K felbontású, IPS paneles, webkamerás monitora is a Philipsnek: a 27 hüvelykes 272P7VPT felbontása 3840x2160 pixel, színkezelése tízbites, állványának a magassága állítható, a szokásos képbemenetek mellett pedig MHL-képes HDMI csatlakozóval és USB 3.0 kapukkal is felszerelték. Ára három év garanciával 206 000 forint.

Házak, hűtés

Három nagyon érdekes, kisméretű számítógépházat találtunk a PCX.hu webáruház kínálatában. A Raijintek Thetis a legutolsó divat szerint készült, tehát alumínium előlapján nincs semmilyen meghajtóhely, egyik oldala pedig 3 mm vastag edzett üvegből is lehet. Annak ellenére, hogy csak 366 mm magas és 360 mm mély, akár ATX alaplapok és 170 mm magas processzorhűtők is elférnek benne, a grafikus kártya maximális hossza pedig 280 mm lehet. Meghajtóhelyből két-két 2,5, illetve 3,5 hüvelykeset kapunk, és a tető alá még 240 mm-es radiátor is elfér. Ezt a sok mindent úgy sikerült bezsúfolni, hogy megfordították az alaplap helyét, a CPU hűtő kerül alulra, a táp pedig állítva, az előlap mögé építhető be. A Raijintek Thetis ezüstszürkében és feketében kapható, ablakos és ablak nélküli kivitelben egyaránt 28 000 forint körüli összegbe kerül.

Nem a legújabb, de nagyon különleges apróság a Lian Li PC-TU100 ház. A teljesen alumíniumból készült kis „koffer” kapott egy szállítást nagyban megkönnyítő fület. A 277 mm magas, 252 mm mély és 170 mm széles gépházba Mini-ITX alaplap, legfeljebb 60 mm magas processzorhűtő és akár 193 mm hosszú grafikus kártya fér, a szellőzésről pedig az előlap mögé rejtett, 120 mm-es ventilátor gondoskodik. Merevlemezből akár hármat is beletehetünk, igaz, ezek csak 2,5 hüvelykesek lehetnek. Ezúttal is a táppal kellett trükközni egy kicsit, hogy ilyen sok minden elférjen belül, ezért az áramforrás SFX formátumú kell hogy legyen. A Lian Li PC-TU100 ezüstszürkében és feketében kapható, nagyjából 36 000 forintos áron.

Még ezeknél a megoldásoknál is sokkal különlegesebb a Streacom DB4. A holland vállalat olyan passzív hűtésű házakra specializálódott, amelyeknél a processzor generálta meleget hőcsövek segítségével vezetik a burkolatot képező, vastag alumíniumpanelekre. A DB4 egy végletekig letisztult, 260 x 260 mm alapterületű, bordázott kocka, melynek belsejébe Mini-ITX alaplap, maximum 200 mm hosszú grafikus kártya és legfeljebb öt darab 3,5 hüvelykes vagy tizenkét(!) 2,5 hüvelykes merevlemez fér. Persze ehhez a tápot kívülre kellett költöztetni, belül csak egy nanoPSU maradhat, bár van belső tápalternatívája is a Streamcomnak. A DB4 normál kivitelben 65 wattos TDP osztályba tartozó processzort bír el, de kiegészítő, speciális CPU modullal ez az érték 110 wattra feltornázható. A Streacom különlegessége több mint kilencvenezer forintot kóstál.

A kompakt vízhűtések általában nagyon hasonlítanak egymásra, gyakran a különböző márkájú modelleket is ugyanaz a gyártó készíti. A DeepCool Gamer Storm családjába tartozó Captain üde színfolt volt ebben az egyhangúságban steampunk jellegű kialakításával és világító elemeivel. Nemrégiben futott be a hazai piacra felújított változata, ami megőrizte az eredeti modell szellemiségét, de itt-ott finomítottak rajta. A White verziónál természetesen a fehér szín dominál, amit feketével egészítettek ki, a pumpát és puffertartályt magába foglaló központi egység pedig fehéren világít. Kétféle méretben érhető el az újdonság, a Captain 120EX White egy 120 mm-es ventilátort fogadó radiátorral 32 900 forintba kerül, a dupla ventilátoros radiátorú Captain 240EX White-ért pedig 42 900 forintot kérnek. Utóbbiból tesztlaborunkba is került egy példány, így nemsokára részletesebben is írunk róla.

Gamer kiegészítők és hangszórók

A vörös dizájnú Genesis után újabb, gamer kiegészítős márkát vezetett be a lengyel bázisú Natec: a Fury termékek kedvező árazást és fekete-kék színvilágot tudhatnak magukénak. Egérből egyelőre csak a Huntert láttuk a hazai kínálatban, ami egy jobb kézhez és tenyeres fogáshoz igazított, hatgombos, világító modell, melynek optikai érzékelője legfeljebb 4800 dpi felbontásra képes. Mellé – pontosabban alá – a Challenger szövet egérpadot kínálja a Fury háromféle méretben. Az egér 3500 forintba, az alátétek 900, 1000, illetve 1500 forintba kerülnek, tehát tényleg nem drágák.

Billentyűzetből háromtagú a hazai felhozatal, a Typhoon, Hellfire és Spitfire ára 3000, 4000, illetve 5000 forint környékén mozog, ebből sejteni lehet, hogy egyszerű, membrános modellekről van szó. Az elsőnél csak a WASD gombok és a kurzormozgató négyes kék kupakja, illetve a marcona vonalvezetés utal a gamer jellegre, a második egyszerű vonalakat és RGB LED billentyűzetvilágítást kapott, a harmadiknál pedig a marcona dizájn és a világítás együtt jelenik meg. A Fury két headsetet is kínál, a 3000 forintos Wildcat az egyszerűbb, az 5000 forintos Hellcat vaskosabb párnázást, látványosabb díszítést és a két jack mellé USB csatlakozót kapott.

A nyári strandszezonban jó társunk lehet a víz mellett a Creative Muvo 2c hangszóró. Még az sem baj, ha véletlenül túl közeli kapcsolatba kerül a vízzel, ugyanis IP66 ellenállósági szinttel bír, tehát kibírja a ráfröccsenő vizet és teljesen porbiztos. A szokásos Bluetooth és 3,5 mm-es jack kapcsolat mellett microSD kártyáról is tud zenélni, Bluetooth segítségével pedig egyszerre két ilyen hangszórót is rákapcsolhatunk telefonunkra. A Creative Muvo 2c egy töltéssel akár hatórányi zenélésre is képes, nagyjából akkora, mint egy pakli kártya, többféle színben is kapható 10 840 forintos áron.

Nem drágább, sőt 9120 forintos árával egyenesen olcsóbb a Creative A250 belépőszíntű 2.1-es hangrendszer, persze ezt az egyutas szatellitekből és 183 x 225 x 190 mm-es mélyládikóból álló készletet már nem szerencsés vízzel megkínálni. Teljes zenei teljesítménye mindössze 9 watt, ebből kettőt-kettőt adnak a kis hangszórók, ötöt pedig a mélynyomó.

Asus notebookok

Nagyszabású laptop-árleszállításba kezdett az Asus. A legolcsóbb régióban a 15,6 hüvelykes Asus X556UA érdekes, amelynek ára – majdnem tizenötezer forintos eséssel – 134 890 forintra csökkent. Processzora Kaby Lake alapú Core i3-7100, mellé 4 GB memória és 1 TB-os merevlemez, DVD-író, illetve FreeDOS operációs rendszer társul. Fő érdekessége, hogy kijelzője Full HD felbontású.

Korábbi áránál több mint húszezer forinttal olcsóbban, 223 890 forintért kaphatjuk meg az Asus legnagyobb, 12,5 hüvelykes tabletjét, a Transformer Book T300 Chi modellt. Szintén Kaby Lake alapú processzora van, de takarékosabb, Core M-5Y71, ami azért szükség esetén 3 GHz közelébe is felpörög. Mellé bőséges, 8 GB-os memória és 128 GB-os SSD került, így a mellékelt billentyűzetbe dokkolva korrekt kis laptop lesz belőle. Jó hír, hogy az árba belefért a Full HD-s, IPS paneles érintőképernyő és a Windows 10 operációs rendszer is.

Visszavett grafikai részletesség és felbontás mellett akár játékhoz is elég gyors a most majdnem harmincezer forintos kedvezménnyel kapható Asus UX510UX. Ennek a 15,6 hüvelykes, karcsú laptopnak kevesebb mint két centiméter vastag a háza, amiben Core i5-6200U processzor, 8 GB memória, 128 GB-os SSD és 1 TB-os merevlemez rejtőzik. A kijelző ezúttal is Full HD felbontású, meghajtásáról GeForce GTX 950M gondoskodik, a gép akciós ára pedig Windows 10-zel együtt 294 890 forint.

Ha már a játéknál tartunk, akkor meg kell említeni az Asus ROG Strix gépeket is, melyeknek negyvenezer forinttal vagy még többel csökkent az áruk. A 15,6 hüvelykes, könnyű és vékony GL553VW modellről van szó, aminek grafikai alapját a GeForce GTX 960M adja Full HD felbontású kijelzőre kötve. A négymagos, Core i7-6700HQ processzorral, 8 GB memóriával, 1 TB-os merevlemezzel, DVD-íróval, és FreeDOS operációs rendszerrel ellátott konfigurációért most 269 900 forintot kérnek. Ám érdemesebb lehet azt a 279 900 forintos összeállítást választani, amibe a fentieken túl 128 GB-os SSD is került. Az SSD-vel és 8 GB helyett 16 GB memóriával szerelt verzió pedig 299 900 forintért vihető haza.

rudi