Újabb két tucat pendrive tesztje

ReadyBoost gyakorlatban

Az elvi fejtegetés után lássuk a ReadyBoostot gyakorlatban! Nagyon nehéz feladat bemutatni ezt, ugyanis elsősorban programindításnál érezni az előnyét, azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket rendszeresen használunk, ezért a Vista a pendrive-ra előkészíti őket. Az operációs rendszer elindulási és leállási ideje a felére is csökkenhet, gyorsul a kedvelt böngésző, levelezőkliens és egyéb gyakran használatos eszközök indulása. Hatása legjobban olyan komolyabb alkalmazásoknál vehető észre, melyek rengeteg plugint és egyéb apróságot töltenek be, mint például az Adobe Photoshop, Premier vagy összetettebb fejlesztőkörnyezetek, 3D modellezők.

Kíváncsiak voltunk, hogy hétköznapi alkalmazásban milyen kimutatható hatása van a ReadyBoostnak. Ehhez néhány jól mérhető tesztet használtunk fel. Minden esetben két egymást követő mérést végeztünk. Kipróbáltuk Athlon 64 X2-es konfigurációnkat 512 MB majd 1024 MB rendszermemóriával, 512 MB-os, 1024 MB-os és 1960 MB-os ReadyBoost egységgel, illetve a gyorsító nélkül. Megnéztük a tesztekben leggyorsabb A-Data PD7-et és a nem túl jól teljesítő PD15-öt is.

Hirdetés

Először a Photoshop galériaszerkesztőjét próbáltuk ki, amely 6 megapixeles képekből készített kisebbeket és hozzájuk való thumbnaileket, majd elindította a galériát a webböngészőben.

Túl sok használható információval nem szolgált a képátméretezős teszt. Annyi azért látszott, hogy bizonyos esetekben sokat lassított a merevlemez-gyorsító, de a második menetekben már jobban kiegyenlítődtek az eredmények.

Kipróbáltunk egy WinRAR tömörítést is körülbelül 2400 állományon, amelyek 220 MB-ot emésztettek fel a merevlemezen.

Ezúttal sem lettünk sokkal okosabbak – nem csoda, hiszen nem is sok programindítással járt ez a teszt. A ReadyBoost okozta lassulás itt nem volt túl jelentős, az sem igazolható teljes biztonsággal, hogy az egyes esetekben látható visszaesést ez a technológia okozza, bár kétségtelen, hogy a lassulás akkor lépett fel, amikor bekapcsoltuk, nélküle nem tapasztaltunk hasonlót a tesztek többszöri megismétlésekor sem.

A harmadik tesztben egy 720p felbontású, rövidke, de mintegy 1,2 GB-ot foglaló tömörítetlen videót konvertáltunk XviD-be, aminek eredménye egy 14 MB-os állomány lett. A művelethez Auto Gordian Knotot használtunk, amely a Virtual DUB-ra támaszkodik, munka közben többször is elindítja.

Itt már egyértelmű volt a ReadyBoost pozitív hatása. Nem sokat számított viszont, hogy milyen gyors a pendrive, ugyanis a PD7 és PD15 eredményei között sem az első, sem a második menetben nem volt túl jelentős eltérés.

Végezetül a F.E.A.R. nevű játékkal is tettünk egy próbát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a számára nagyon szűkös 512 MB rendszermemória mellett milyen hatása lesz a merevlemez gyorsításának, hiszen az operatív tárból kinnrekedt textúrákat innen kell betölteni.

Láss csodát, a ReadyBoost kiválóan gyorsított! Jó nagy tárterület esetén az átlagos és a minimális FPS érték is jelentősen megugrott, ReadyBoost nélkül a merevlemez folyamatosan reszelt. Itt már a gyorsabb pendrive előnyét is nyomon lehetett követni a minimális FPS-eken. Megduplázott rendszermemóriával már nem volt olyan látványos a ReadyBoost hatása. Itt a felhasznált GeForce 6800 GT húzta a rövidebbet, hiába vettük közepesre a grafikai részletességet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Hajrá előtt

  Mint a versenyzők a startvonalnál, úgy készülnek a hardvergyártók a karácsonyi vásárlási szezonra.

 • Mindjárt itt az év vége!

  Pendrive-ok, memóriakártyák, Microsoft hardverek, notebookok és -táskák garmadáról szól az év utolsó Hazai pályája.

 • Túlélőpendrive-ok

  Nálunk járt az OCZ és a Corsair két-két különösen ellenálló burokba rejtett adathordozója.

 • Kingston pendrive-ok tesztje

  Nagyméretű, biztonságos és sokoldalú példányok is kerültek boncasztalunkra.

Előzmények

Hirdetés