Hirdetés

Új vasak a porondon

Ezúttal az adattárolók világába kalandoztunk, de új monitorokat és érdekes notebookokat is mutatunk.

Adattárolás


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Erre a hétre SSD akciót hirdetett a PCX.hu webáruház. A merevlemezeknél lényegesen kisebb válaszidejű, de nagy sebességű flash tároló ma már nem hiányozhat a fejlettebb számítógépekből, de az átlagos asztali konfigurációk vagy notebookok fürgeségének is komoly löketet ad. Az alsó kategória egyik legkedveltebb modellje a Kingston UV400 120 GB-os változata. Ára kedvező, 18 000 forint alatti, sebessége SSD-viszonylatban nem csúcsszintű, de a hagyományos merevlemezeket állva hagyja.

Igaz, hogy a legtöbb esetben a 120 GB is elég az operációs rendszer és a gyakrabban használt szoftverek számára, de aki modern játékban is gondolkodik, annak célszerű a legalább kétszeres kapacitású, tehát 240 GB-os példányok közül választani. Ebben a kategóriában a Kingstonhoz tartozó HypeX Fury az egyik kedvenc, hiszen 28 000 forint alatti árával fajlagosan olcsóbb az alapszintű, 120 GB-os UV400-nál, sebessége pedig magasabb. Hasonló tudás- és árszintet képvisel a közkedvelt Samsung 850 EVO

A fejlettebb alaplapokról és notebookokból ma már nem hiányzik az M.2 SSD foglalat. Ezek a memóriamodulhoz hasonló adattárak sokkal kompaktabbak a 2,5 hüvelykes meghajtóknál, kábelezni sem kell őket, sőt ma már felárat sem kell fizetni értük. A 250 GB-os WD Blue alapmodell például szintén 28 000 forint környékén kapható. Ha viszont igazán gyors SSD-t szeretnénk, akkor el kell felejteni a SATA csatolót és PCI Expressre kell váltani. Nemrégiben jelent meg a hazai piacon a Samsung 960 EVO, ami 3 GB/s körüli olvasási és 2 GB/s körüli írási csúcstempóra képes, persze az ára is magasabb: a 250 GB-os verzióért nagyjából negyvenezer forintot kérnek.

A hagyományos merevlemezeket nagyobb kapacitásuk, jó fajlagos áruk és az SSD-k iránti bizalmatlanság még sokáig életben fogja tartani. Jelenleg a legolcsóbb 1 TB-os modellekért kevesebbet kell fizetni, mint a 120 GB-os SSD-kért, kb. 14 000 forintot. Egy GB fajlagos ára tehát 14 forint, míg az SSD-kél 100 forintot meghaladó a gigabyte-os ár. Ráadásul ahogy haladunk fölfelé a tárkapacitásban, úgy javul tovább a fajlagos költség, ugyanis 2 TB-os winchestert már 23 000 forint környékén kapni, az alapszintű 3 TB-osokért pedig 28 000 forintot kérnek, amiből 11,5, illetve 9,3 forint körüli összeg jön ki 1 GB-ra vetítve.

Jelenleg a 3 TB-os modellek tűnnek árbajnoknak, de a 4 TB-osok sincsenek sokkal lemaradva. A legolcsóbbakért 40-42 000 forintot kérnek, ami GB-ra vetítve 10-10,5 forintot jelent. Feljebb sem olyan vészesek már az árak, a Seagate 6 TB-os IronWolfját például már picivel hetvenezer forint alatt megkapjuk, amivel ugyanúgy 11,5 forint körüli egységárra jövünk ki, mint a 2 TB-os modellekkel. Ráadásul a 8 TB-os Seagate SkyHawk sem éppen rossz vétel a maga 89 900 forintos árával, ami szintén alig 11 forint fölötti fajlagos árat ad ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Jó idővel jó hardverek jöttek

  Akciós videokártyák, vízhűtések, kedvező notebookhitel, különleges monitorok és sok más érdekesség a hazai boltokból.

 • Újdonságok a hazai hardverpiacról

  Ryzen platformok, monitor- és notebookakciók, hangkeltők és más érdekességek a hazai boltok kínálatából.

 • Hardverek a kánikulában

  Piaci bemutatónk a játékosokra fókuszál, de a notebookok, házak és alaplapok kedvelői is találnak benne érdekességeket.

 • Mi újság a hardverpiacon?

  Processzorhűtőket, nagy monitorokat, gamer notebookokat és más érdekességeket találtunk a hazai boltokban.

Előzmények

 • Májusban is friss hardverek

  Konfigurációkkal, nagy monitorokkal, notebookokkal és más érdekességekkel jelentkezik piaci válogatásunk.

 • Esőben is virul a hardverpiac

  Miközben tovább nyomul az AMD, nagy monitorok, grafikus kártyák és notebookok is érkeznek.

 • Hardverpiac AMD-vel

  Új processzorok és grafikus kártyák mellett monitort, drónt, headseteket és notebookokat is bemutatunk piaci összefoglalónkban.

 • Hardverek húsvétra

  Ryzen-alapú konfigurációkat, nagy monitorokat, tápokat, tableteket és komoly, különleges notebookokat hozott a nyuszi.

Hirdetés