Hirdetés

Újat vagy használtat? Válasz a mindenkit izgató kérdésre!

Összeeresztettünk egy használt és egy új hardverekből álló, de hasonló árú konfigurációt.

Hirdetés

Bevezetés

Az ünnepek közeledte ideális alibivel szolgál számunkra, hogy fejlesszük számítógépünket, vagy ha még nincs a háztartásunkban masina, akkor vegyünk egyet magunknak, netán a lurkóknak, akik jó jegyekkel megtömve hozták haza az ellenőrzőt a téli szünetre. Akár így, akár úgy, ha az okot már megtaláltuk, csak a részletek maradtak kérdésesek. Két sarkalatos tényező, amit érdemes alaposan átrágnunk, mielőtt a tárcánkért nyúlunk, hogy milyen anyagi kerettel veselkedünk neki a vásárlásnak és hogy mire szeretnénk használni a vasat, de ha a karácsony meg az ajándékozás van napirenden, akkor a játék az első bevillanó gondolat.


[+]

Cikkünk ezen a mezsgyén haladva igyekszik némi információval szolgálni az érdeklődők számára, miközben egy másik nagyon fontos szempontot is a figyelem középpontjába állít: az árat. Ez nem meglepő, hiszen legtöbbünknek nem áll rendelkezésére egy aktatáskányi pénz, és maximálisan érthető az igény, hogy minél kevesebből szeretnénk kihozni minél többet. Mi nagyjából 150-170 000 forintos keretre gondoltunk, mint belépőre, amit csak a gépre szánunk, tehát ebbe nem tartoznak bele a perifériák. Ez egy elfogadható összeg, viszont kompromisszumokra fog kényszeríteni, amiket majd igyekszünk a lehető legjobban megkerülni.


[+]

Az első nagy kérdés, hogy használt vagy új terméket hozzunk haza? A válasz bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk. Nyilván, ha másodkézből származó alkatrészekkel dolgozunk, nagyon sokat megspórolhatunk, de könnyen előfordulhat, hogy a garanciát mellőzni vagyunk kénytelenek. Ez néhány alkotóelemnél nem túl nagy probléma, de van egy-két kivétel, aminél szeretjük azért, ha áll mögöttünk némi gyártói támogatás – az egyik ilyen elem például az alaplap. Persze jótállás nélkül is jelentősen javíthatunk az esélyeinken és csökkenthetjük a későbbi fejfájás kockázatát, ha leellenőrizhető, megbízható forrással üzletelünk, amihez a hardverapró remek keretet szolgáltat.

Ha kizárólag fóliás hozzávalókból építkezünk, ezen a téren abszolút biztonságban érezhetjük magunkat, de cserébe fel kell áldoznunk ezt-azt: példának okáért kevesebb memória, kisebb SSD és/vagy merevlemez, picivel gyengébb videokártya, alacsonyabb kategóriába tartozó processzor, fapadosabb lapkakészlet tulajdonosai leszünk. Érdemes elidőzni egy kicsit, megtervezni a gép összerakását, és eldönteni, hogy mire van valóban szükségünk.


[+]

Nem mindegy az sem, hogy már rendelkezünk-e valamilyen alappal vagy teljesen a nulláról fogunk bele a barkácsba, mivel az előbbi eset jól definiálható korlátokat állít elénk, az utóbbi pedig szabad kezet biztosít az alkotói én kibontakoztatására. Mi az utóbbi, "idilli" állapotot vettük kiindulópontnak cikkünk megírásakor, és szembeállítottuk a régebbi, felsőkategóriás technikát a szolidabb, de sokkal újabbal. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, és csak prioritásainktól függ, hogy melyiket favorizáljuk. Ha a jövőbeli ráncfelvarrás lehetősége fontos szerepet kap, akkor értelemszerűen a nóvumok felé billen a képzeletbeli mérleg nyelve, ellenben ha úgy találjuk, hogy a frissen beszerzett géppel még jól elleszünk két-három évig és nem tervezünk érdemi újítást a közeljövőben, máris hívogatóbb a használtpiac kissé deresedő felhozatala.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés