2019. június 20., csütörtök

Útvonal

Tesztek » PC/Barebone rovat

Újat vagy használtat? Válasz a mindenkit izgató kérdésre!

Összeeresztettünk egy használt és egy új hardverekből álló, de hasonló árú konfigurációt.

Bevezetés

Az ünnepek közeledte ideális alibivel szolgál számunkra, hogy fejlesszük számítógépünket, vagy ha még nincs a háztartásunkban masina, akkor vegyünk egyet magunknak, netán a lurkóknak, akik jó jegyekkel megtömve hozták haza az ellenőrzőt a téli szünetre. Akár így, akár úgy, ha az okot már megtaláltuk, csak a részletek maradtak kérdésesek. Két sarkalatos tényező, amit érdemes alaposan átrágnunk, mielőtt a tárcánkért nyúlunk, hogy milyen anyagi kerettel veselkedünk neki a vásárlásnak és hogy mire szeretnénk használni a vasat, de ha a karácsony meg az ajándékozás van napirenden, akkor a játék az első bevillanó gondolat.


[+]

Cikkünk ezen a mezsgyén haladva igyekszik némi információval szolgálni az érdeklődők számára, miközben egy másik nagyon fontos szempontot is a figyelem középpontjába állít: az árat. Ez nem meglepő, hiszen legtöbbünknek nem áll rendelkezésére egy aktatáskányi pénz, és maximálisan érthető az igény, hogy minél kevesebből szeretnénk kihozni minél többet. Mi nagyjából 150-170 000 forintos keretre gondoltunk, mint belépőre, amit csak a gépre szánunk, tehát ebbe nem tartoznak bele a perifériák. Ez egy elfogadható összeg, viszont kompromisszumokra fog kényszeríteni, amiket majd igyekszünk a lehető legjobban megkerülni.


[+]

Az első nagy kérdés, hogy használt vagy új terméket hozzunk haza? A válasz bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk. Nyilván, ha másodkézből származó alkatrészekkel dolgozunk, nagyon sokat megspórolhatunk, de könnyen előfordulhat, hogy a garanciát mellőzni vagyunk kénytelenek. Ez néhány alkotóelemnél nem túl nagy probléma, de van egy-két kivétel, aminél szeretjük azért, ha áll mögöttünk némi gyártói támogatás – az egyik ilyen elem például az alaplap. Persze jótállás nélkül is jelentősen javíthatunk az esélyeinken és csökkenthetjük a későbbi fejfájás kockázatát, ha leellenőrizhető, megbízható forrással üzletelünk, amihez a hardverapró remek keretet szolgáltat.

Ha kizárólag fóliás hozzávalókból építkezünk, ezen a téren abszolút biztonságban érezhetjük magunkat, de cserébe fel kell áldoznunk ezt-azt: példának okáért kevesebb memória, kisebb SSD és/vagy merevlemez, picivel gyengébb videokártya, alacsonyabb kategóriába tartozó processzor, fapadosabb lapkakészlet tulajdonosai leszünk. Érdemes elidőzni egy kicsit, megtervezni a gép összerakását, és eldönteni, hogy mire van valóban szükségünk.


[+]

Nem mindegy az sem, hogy már rendelkezünk-e valamilyen alappal vagy teljesen a nulláról fogunk bele a barkácsba, mivel az előbbi eset jól definiálható korlátokat állít elénk, az utóbbi pedig szabad kezet biztosít az alkotói én kibontakoztatására. Mi az utóbbi, "idilli" állapotot vettük kiindulópontnak cikkünk megírásakor, és szembeállítottuk a régebbi, felsőkategóriás technikát a szolidabb, de sokkal újabbal. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, és csak prioritásainktól függ, hogy melyiket favorizáljuk. Ha a jövőbeli ráncfelvarrás lehetősége fontos szerepet kap, akkor értelemszerűen a nóvumok felé billen a képzeletbeli mérleg nyelve, ellenben ha úgy találjuk, hogy a frissen beszerzett géppel még jól elleszünk két-három évig és nem tervezünk érdemi újítást a közeljövőben, máris hívogatóbb a használtpiac kissé deresedő felhozatala.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.