Hirdetés

2018. november 16., péntek

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Új FSP tápok az alvégen

Kipróbáltuk a modern belsővel ellátott FSP SAGA II 400 wattos változatát és szürke testvérmodelljét.

Hirdetés

A tápok kívülről

Jó ideje nem történt már valódi fejlesztés az FSP alsókategóriás tápjainál, pedig korábbi tesztünk megmutatta, hogy a legtöbb felhasználónak bőven elég egy alap, négyszáz wattos táp. Láthattuk azt is, hogy az FSP aktuális, passzív PFC-s, belépőszintű modelljei hatásfokban már lemaradnak a konkurencia mögött. Ideje volt hát az újításnak, amit a SAGA II szériában köszönthetünk. Emellett megjelent az elsősorban rendszerépítőknek szánt 60APN széria is. Vajon mennyire különböznek egymástól? Külsőre lényegében csak színben. A SAGA II a korábbi SAGA-hoz hasonlóan tápokra kevéssé jellemző, fehér fényezést kapott. Tetején fekete rács alatt 120 milliméteres ventilátor ül, ugyanekkora légkavarója van a hagyományos színekbe öltöztetett 60APN-nek. Mindkét sorozatból a 400 wattos modellt vizsgáljuk meg, tehát a SAGA II 400-at és az FSP400-60APN-t.

Kábelezés tekintetében már több lényeges eltérést találtunk. Egyik modellnél sem estek túlzásba a tervezők, csak annyi és olyan hosszú köteg van, amennyire általában szükség szokott lenni. A SAGA II leginkább felső tápos házakba való. Fő alaplapi kötege 40 cm hosszú, a kiegészítő 12 voltos (aminek csak 4 tűje van), illetve a PCI Express hattűse még 10 centméterrel rövidebb vezetékezést kapott, szóval a ház aljából nem biztos, hogy felérnek rendeltetési helyükre. Perifériák számára három-három IDE és SATA eszköznek, illetve egy floppy meghajtónak való dugaszt kapunk két vezetéken, a táptól 30, 40, 50 és 60 cm távolságban. Ennyi elegendő pár merevlemezhez, optikai meghajtóhoz és akár egy dupla PCI Express csatlakozós grafikus kártyához is, mint amilyen például a Radeon HD 4890.

Hasonló helyzetben az FSP400-60APN-nél már gondban leszünk. Annak ugyanis nincs PCI Express csatlakozója, SATA dugóból is csak kettőt kapott, de IDE-ből azért van négy. Itt a fő alaplapi köteg és a kiegészítő négytűs is 50 centiméteres „zsinórokon” lóg. A perifériacsatlakozókat három kötegre osztották szét, a táptól 40 és 60, illetve 80 centiméteres távolságban.

Összehasonlítva a két táp paramétertábláját, egyáltalán nem lepődtünk meg azon, hogy különböző elrendezésben, de ugyanazok az értékek szerepelnek rajtuk. Mindkét táp 400 watt leadására képes, és az egyes feszültségágakon ugyanakkora áramot tud leadni. Manapság a legfontosabb a 12 voltos szekció, amit két részre bontottak, ezek egyenként legfeljebb 17 ampert tudnak, közös csúcsteljesítményük pedig 336 watt. Minden bizonnyal ezt folyamatosan tudják tartani, mint ahogyan a tápok nevében szereplő 400-as érték is folyamatosan értendő; a SAGA II-n feltüntették a rövid ideig tartható, 450 wattos csúcsot is. Egy lényeges információ nem derült ki a tápokról, hogy aktív PFC áramkörrel bírnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.