Hirdetés

5+1 fontos tipp és tanács tévévásárlás előtt

Smart tv, médialejátszó

Beépített médialejátszó

Hirdetés

Ma már szinte minden tévé rendelkezik beépített médialejátszó funkcióval. Ez azt jelenti, hogy ha a hátulján vagy oldalán található USB bemenetbe dugnak egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt, akkor képes az azokon található filmek, videók és képek megjelenítésére, illetve a zeneszámok megszólaltatására. Ez egy rendkívül kényelmes és felhasználóbarát funkció, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy az adott készülék milyen formátumok lejátszását biztosítja.

Amennyiben valakinek ez a szolgáltatás fontos, vásárlási döntést befolyásoló tényező lehet, akkor érdemes korábban, működés közben kipróbálni. Magyarul vinni egy saját adathordozót a boltba, amelyen egy-két tesztvideó pihen, és megkérni az eladót, hogy segítsen végigpörgetni ezeket. Szintén fontos, hogy a rendszer képes legyen a feliratok megjelenítésére is, ugyanis sajnos még mindig akad egy pár olyan gyártó, amely erre nem fordít kellő figyelmet. Ha a kipróbálásra nincs mód, akkor érdemes legalább a neten egy tesztet keresni a tévéről, vagy legalább a gyártói oldalon megnézni az idevágó paramétereket, de azt fontos leszögezni, hogy a gyártói oldalak leírásai sajnos sokszor pontatlanok.

Okos tv – smart tv

Okos kérdés, hogy pontosan mit is nevezünk okostévé-rendszernek, hiszen ezzel kapcsolatban ideáig semmilyen kőbe vésett, pontosan meghatározott definíció nem született. Vannak olyan gyártók, például a Sharp vagy a Philips, amelyek pusztán az internetes alkalmazások letöltésére, futtatására és a böngészésre használják ezt a megnevezést. Mások, például a Toshiba vagy a Panasonic ezeket kiegészítették néhány plusz szolgáltatással, például a személyre szabhatósággal, a médialejátszóval vagy a digitális televíziózással kapcsolatos opciókkal. A Samsung és az LG pedig még ennél is tovább ment, e cégek ugyanis a televíziók összes funkcióját integrálták egyetlen rendszerbe, és ezt nevezik okostévének.

tv vásárlás

Tehát hiába hívják ugyanúgy, a "smart" elnevezés teljesen mást jelenthet attól függően, hogy melyik márkáról van szó. Vásárlás előtt ezekkel is érdemes egy próbát tenni, hogy hogy muzsikálnak a valóságban, mert a gyártók hajlamosak csak az egyes megoldások pozitívumait kiemelni, arról pedig szót sem ejtenek, hogy bizonyos modelljeik nem támogatják az egér és billentyűzet kezelését, ami nélkül egy agyrém az okos funkciók irányítása. Azzal sem dicsekszenek többnyire, hogy a hangalapú keresésnek olykor semmi értelme, vagy hogy a rendszer egyszerűen egy csigabiga sebességével vánszorog, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi az egészet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés