Hirdetés

5+1 fontos tipp és tanács tévévásárlás előtt

Hirdetés

3D, vagyis térhatású mozi

Manapság már a legtöbb tv képes a 3D tartalmak megjelenítésére. A kérdés csak az, hogy ehhez melyik technológiát használják. A passzív-polarizációs előnyeként lehet megemlíteni az olcsóbb, kényelmesebb, vibrálásmentes szemüvegeket, viszont az is igaz, hogy ennél a betekintési szög vertikálisan (függőlegesen, tehát, ha fölülről nézi valaki) nagyon alacsony, hamar szétesik a kép, illetve passzív módon nincs lehetőség a Full HD anyagok megjelenítésére.

Az aktív shutteres eljárást használóknál a felbontással nincs gond, a szemüvegekkel viszont már lehet. Annak lencséi ugyanis ebben az esetben kisméretű LCD "képernyők", és az ezek működéséhez szükséges energiát biztosító akkumulátor miatt vaskosabbak, nehezebbek, illetve kicsit kényelmetlenebbek a passzív technológiás szemüvegeknél. Ráadásul, ha nem sikerült megfelelően besötétíteni, még vibrálással is számolni kell. Ez a technológia inkább azoknál válhat be, akik hajlandóak rászánni némi időt és energiát a megfelelő körülmények megteremtésére, és nem ugrálnak fel kétpercenként falatozni, inni valamit, telefonálni, cigizni, amikor 3D-moziznak. Akik hebrencsebbek, azok biztos jobban járnak a passzív tévékkel, illetve azok is, akik szeretnek egymás ellen osztott képernyőn játszani. A passzív-polarizációs eljárás ugyanis lehetővé teszi az úgynevezett Dual Play funkció bekapcsolását, amikor is egy speciális szemüveg felvétele után mindkét játékos a saját (2D) pályaképét látja a játékban, teljes képernyőn.

Akit részletesebben is érdekel a 3D technológia, idevágó tudástár bejegyzésünkben még jobban elmélyedhet a témában. A hagyományos 2D használatot egyébként semmilyen mértékben nem befolyásolja, hogy hogyan állít elő térhatású képet a tévé. Tehát ha valaki egyáltalán nem akar 3D filmeket, videókat nézni, annak gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy az adott készülék melyik technológiára épül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés