Transcend SSD320: egy SSD bevált recept alapján

A Transcend SSD320

A Transcend idehaza talán egy kevésbé ismert név az SSD-k piacán, bár a tajvani illetőségű cég már meglehetősen régóta foglalkozik memória-alapú adattárolókkal. A vállalat repertoárjába az SSD-ken kívül többek között még DRAM modulok, memóriakártyák, pendrive-ok, digitális képkeretek és hordozható médialejátszók tartoznak. Aktuális legújabb cikkünkben SSD kínálatuk egyik 256 GB-os tagját vesszük alaposabban szemügyre.


[+]

A kis dobozka a meghajtón kívül egy beépítő keretet, a szereléshez szükséges csavarokat, illetve némi paksamétát tartalmaz.

Az SSD320 egyszerű, teljesen műanyag házával csupán 52 grammot nyom, magassága a mai elvárásoknak megfelelően 7 milliméter.


[+]

Természetesen most is kíváncsiak voltunk, pontosan mit rejt a meghajtó háza; egyetlen csavar eltávolítása után már meg is vizsgálhattuk a beltartalmat.

Szinte egyáltalán nem meglepő, hogy a Transcend SSD320 is az igen népszerű SandForce SF-2281 kontrollert alkalmazza, melynek lelkivilágát korábban már részletesen ismertettük. A vezérlő mellett most sem láthatunk semmilyen, cache szerepét betöltő egységet, ami a SandForce egyik sajátossága. Ezzel a gyártó meg tud spórolni legalább egy DRAM chipet, valamint ennek következtében egy kicsit egyszerűbb NYÁK is elég, ez pedig szintén a gyártási költségekre van jó hatással.


[+]

NAND chipekből a SanDisk 19 nm-es Toggle-Mode MLC chipjeit alkalmazza az SSD320. Ez gyakorlatilag megegyezik a Toshiba 19 nm-es chipjeivel, hisz a két vállalat közösen fejleszti és gyártja a NAND termékeket. Egyes információk alapján a sorozat korábban még 25 nm-es Micron chipeket vonultatott fel, de azok gyártásának befejezése okán később kénytelen volt váltani a Transcend. Amennyiben igazak a nem hivatalos hírek, akkor emiatt nincs okunk különösebb aggodalomra, hisz a korábbi 25 nm-es chipekhez hasonlóan a kisebb csíkszélességű SanDisk modellek is 3000 körüli programozási/írási ciklust képesek elviselni. A chipek egyenként 16 GB méretűek, így tizenhat darabból áll össze a 256 gigabájtos kapacitás. Ez egyben azt is jelenti, hogy a SandForce vezérlővel szerelt SSD-k közül ebben a modellben sem került lefoglalásra a nagyjából 7 százaléknyi tartalékterület, melyet over provisioning, TRIM, hibás blokkcsere, illetve egyéb műveletek elvégzésére használ fel a vezérlő.


[+]

Ennek ellenére viszont ne gondoljuk, hogy mostantól a biztonságot nyújtó over provisioning nélkül maradunk, mert a helyzet ennél némileg bonyolultabb. Bináris szempontból vizsgálva, a merevlemezekhez hasonlóan az SSD-ket (nem csak a SandForce-osakat, hanem semelyiket) sem lehet a maximális tárterületre formázni. Ez a HDD-gyártók által jó néhány éve bevezetett számítási módszer miatt alakult így, és ez az oka annak, hogy a felhasználó minden adathordozó formázott tárterületét nagyjából 7,37%-kal látja kisebbnek, mint a névleges kapacitás (például egy 128 GB-os SSD megformázva csak 120 GB-nak látszik).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés