Hirdetés

Toshiba Portégé R500 - kis drága

Külső

A Toshiba Portégé notebookcsaládja nevéhez híven hordozható, főleg szubnoteszeket foglal magában. A Portégé R széria tagjainál pedig leginkább a vékonyságon van a hangsúly – így van ez a sorozat legújabb tagjánál is. Az R500 az igazi szubnotebookok minden tulajdonságával rendelkezik. 12 hüvelykes kijelzője van, azaz kisméretű. Könnyű, tömege akkumulátorral és optikai meghajtóval is alig haladja meg az egy kilogrammot. Belsejében csúcstechnológia rejtőzik, persze az ára is ehhez mérhető.

A notesz alapterülete 283 x 216 mm, vastagsága 19,5 és 25,5 mm között változik. Méretben az 11,1 colos kijelzős Asus U2-höz hasonló, de annál kicsit szélesebb és vagy fél centiméterrel vékonyabb. Fedelét csak egy visszafogott méretű Toshiba logó, a szélénél pedig a borítással azonos festésű csík díszíti. Ezüstös-szürke színe és letisztult, egyszerű formavilága nagyon elegáns kinézetet kölcsönöz az R500-nak.

Dobozában a tápot, az akkumulátort, rendszervisszaállító DVD-t, felhasználói kézikönyvet és még egy nagy adag ismertető papírt találtunk, többségük magyar nyelven íródott.

Az R500 elején csak a touchpad alatt sorakozó állapotjelző LED-eket fedezhetjük fel, hátulján pedig majdnem teljes szélességben az akkumulátor terpeszkedik. Emiatt az összes csatlakozó a laptop két oldalára került.

A notebook jobb oldalának nagy részét a vékony optikai meghajtó foglalja el. Mellette a Wi-Fi adapter ki/bekapcsoló retesze látható, míg felette és alatta SD memóriakártya-olvasó és Type II-es PC Card slot rejtőzik. Ez utóbbi kicsit szerencsétlen helyen van, hiszen ha a vele használt kártya vége kicsit is kilóg és vastag, már nem lehet kinyitni a DVD-író tálcáját a kártya eltávolítása nélkül. Ezeket követi a 2.0-s USB és az Ethernet aljzat. Az elmaradhatatlan Kensington-zárat a monitor tartópántjára rakták.

Bal oldalon, közvetlenül a zsanér mellett a tápaljzat található, jobbján a D-Sub monitorkimenettel, ami helyett azért egy DVI vagy HDMI portot szívesebben láttunk volna. A két USB közé ékelődött a FireWire csatlakozó és a hűtőventilátor rácsa. A sort a mikrofonbemenet és a fülhallgató-kimenet, valamint a hangerőszabályzó potméter zárja.

Kinyitva elénk tárul a laptop belseje, amely a külsőhöz hasonlóan egyszerű, mégis szép. A 12,1 colos kijelző vékony, fekete keretet kapott, melyen csak négy gumiütközőt és a kis Toshiba feliratot találjuk. A képernyő különlegessége, hogy transzflektív paneles. LED-es háttérvilágításának kikapcsolásakor a rá vetődő fényt tükrözi vissza, így továbbra is látható lesz a képe. A billentyűzet teljes magyar kiosztású; gombjai normál méretűek, aljuk kicsit lekerekített. A klaviatúra alatt méretes touchpad terpeszkedik, két gombja közt az ujjlenyomat-leolvasóval. A bal alsó sarokban a parányi sötét folt a beépített mikrofon, a bal felső sarokban pedig a kicsi, monó hangszóró bújik meg a bekapcsológomb szomszédságában.

Az R500 zsanérjai és akkumulátorának elhelyezése a korábban tesztelt Fujitsu Siemens Amilo Si 2636-hoz hasonló megoldású. Az áramforrást kivéve nagy lyuk marad a kijelző és a billentyűzet között.

Az elképesztően hajlékony és vékony képernyő (állítólag a világ legvékonyabbika) körülbelül 140°-ig hajtható ki. Nincs semmilyen zármechanika vagy mágnes, maga a zsanér szorossága tartja a helyén lecsukott álapotban a fedelet. A forgók erősen tartották a képernyőt. Egy ilyen kicsi és sérülékeny, de legfőképpen drága szubnotebookhoz egyébként igazán adhattak volna egy notebook skint, amely megvédheti a kijelzőt a becsúszó tárgyak által okozott sérülésektől.

Az alábbi videón a kijelző hajlékonyságát mutatják be.

A Toshiba aljának közepén egy panel takarja a cserélhető memóriamodult. Tőle jobbra a téglalap alakú kiemelkedés a PCMCIA aljzatot rejti magában. Az R500 vérbeli hordozható gép, és mint ilyen, nem hiányozhat róla a dokkoló port sem. Alul az akku látható, két sarkánál a kioldóreteszeivel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • HP 2133-as mininotesz

  Kipróbáltuk a HP válaszát az Asus Eee PC-jére, amely legalább annyi dologban hasonlít rá, mint amennyiben különbözik tőle.

 • Hardverek az utolsó tavaszi napon

  Heti piaci ízelítőnkben alaplapot, új processzorokat, hűtőket, jó árú notebookokat és egyéb érdekességeket tálalunk.

 • A Toshiba új ruhája

  Egy Satellite A300-as notebookon néztük meg, hogy fest a Toshiba friss formaterve.

 • XS-es öltöny Lifebook címkével

  A Fujitsu Siemens szabóinál készült kicsike üzleti szubnotebookot, a Lifebook P8020-at próbáltuk ki.

Előzmények

Hirdetés