Hirdetés

Toshiba Kira – kis notebook nagy kitartással

Hirdetés

Külső

Bő két évvel ezelőtt, még a Haswell-érában mutatkozott be a Toshiba 13,3 hüvelykes Kira Ultrabookja, ami kissé fura húzás volt tekintettel arra, hogy a japán márkának Portégé néven már volt egy nagyon jól bejáratott, könnyű és vékony notebookcsaládja. A hazai piacra idén, a Broadwell-frissítéssel érkezett meg a Kira, nosza, meg is néztük, mint tud.

Megjelenésével és formájával is az abszolút csúcsra, a MacBook Air vagy a Dell XPS 13 felségterületére merészkedik a Toshiba üdvöskéje. Alumínium és magnézium ötvözetéből készített háza Air stílusú, de annyira azért különbözik el az almástól, hogy ne lehessen másolatként megbélyegezni. Minőségben viszont tartja a magas szintet, bár a fedelén érezni, hogy a fém vékony, a többi részén viszont kifejezetten masszívnak tűnik. A kevesebb mint két centiméter vastag gépházon érezni, hogy jól összerakták, a zsanér is igényesen jár. Annak ellenére, hogy az alapmodell súlya mindössze 1,1 kilogrammról indít, jó nagy, 52 wattórás akkumulátort préseltek bele, ami betyáros üzemidőt sejtet.

Anno komoly felbontású, 2560x1440 pixeles kijelzőjével emelkedett konkurensei fölé a Kira, mára viszont szinte minden gyártó elkészítette a maga gépét a 13,3 hüvelykes IGZO IPS panellel, illetve közben arra is rájött a többség, hogy ekkora kijelzőméretnél Windowshoz a Full HD is bőven elég. Ilyen felbontással jött tesztgépünk is, matt felületű IPS panelre alapozva. Természetesen WQHD panellel is kapható, ami érintésérézékeny, felületét fényes Corning Concorde Glass védi.

Csatlakozók terén a szokásosat kapjuk, mind a három USB kapu gyors, 3.0-s, van HDMI kimenet, összevont hang ki- és bemenet, SD kártyaolvasó és kész, vége, persze több általában nem is kell. Aki bővíteni szeretné Kira Ultrabookját, a fenéklemez lecsavarozása után minden alkatrészhez hozzáférhet, bár nem sok öröme lesz a látottakból, ugyanis a 8 GB memória fixen az alaplapra van forrasztva. Egyedül az mSATA foglalatos SSD és Wi-Fi modul, illetve az akku cserélhető otthoni keretek között, továbbá kitisztítható az alulról belélegző és zsanér tövébe kifújó kis ventilátor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés