Hirdetés

Thermaltake: LAN-partira elegánsan

Tsunami Dream ház

Tt optikai tuning, avagy LAN-partira elegánsan

A Thermaltake név ismerősen csenghet azoknak, akik szeretik az igényesen kialakított, jó minőségű házakat, hűtési megoldásokat és perifériákat. Egy-egy LAN-partin vagy számítógépes „szépségversenyen” mindig elismerő pillantásokat kapnak a két T betűs márkajelzést viselő eszközök. A következőkben a gyártó négy termékét mutatjuk be.

 • Thermaltake Tsunami Dream ház
 • Thermaltake Fanless Heat-pipe táp
 • Thermaltake TrueLight memóriahűtő
 • Thermaltake Xaser RF Wireless Office desktop

TT Tsunami Dream (VA3000SWA)

A Tsunami szó jelentését ma már sajnos aligha kell bárkinek is magyarázni. A PC-iparban gyakran találkozhatunk természeti erőkről, szörnyekről elnevezett termékekkel – a Thermaltake tetszetős alumíniumházának adta ezt a nevet. A gyártó jó szokásához híven már az igényes csomagolásról megtudhatjuk a benne lakozó termék fontosabb tulajdonságait. Kétféle színben (ezüstszürke és fekete), valamint kétféle oldallappal (ablakos és teli), 400 wattos tápegységgel vagy táp nélkül érhető el a Tsunami; mi az ezüstszürke, ablakos, táp nélküli változatot kaptuk.

Amikor kiemeltük a csomagolásból a házat, a lendület csaknem túlságosan nagynak bizonyult – a táp nélküli ház csupán hat kilogrammos tömege meglepetésként hatott, ám szerencsére nem esett kár sem a tesztelőben (ekkor még), sem a teszt alanyában. A ház anyaga a tömegcsökkentés érdekében 0,8 mm-es alumínium, ami tényleg könnyű, de rugalmasnak és kissé gyengének tűnik. Sajnos a ház teteje is ezt a sérülékeny anyagot kapta, féltünk rápakolni bármit is, nehogy megkarcolja. A dobozban találunk egy finom törlőkendőt a kényes anyag tisztán tartására.

Termék megnevezése Thermaltake Tsunami Dream VA3000SWA
Méret 495 x 210 x 478 mm
Tömeg 6 kg táp nélkül
Hűtőrendszer elöl és hátul egy-egy 12 cm-es ventilátos 1400-as fordulatszámon 21 dBA zajszinttel; oldalt egy 9 cm-es ventilátor 1800 fordulaton 21 dBA zajszinttel
5,25 hüvelykes rekeszek 4 db
3,5 hüvelykes rekeszek 2 db külső, 5 db belső
Formátum microATX, ATX
Anyag 0,8 mm vastagságú alumínium
Csatlakozások (a ház tetején) 2 db USB 2.0, 1 db IEEE 1394, audio
Egyéb kulccsal zárható elő- és oldallap, oldallapi ablak
Ár 41 700 Ft
Forgalmazó Cédrus Kft.

Az előlap megjelenése már sokkal inkább ínyünkre való. A szálcsiszolt alumínium külső ajtót középen egy krómozott díszléc szeli át; felül egy kis stilizált hullám társaságában a Tsunami Dream név olvasható, alul egy elegáns (és hasznos) szellőzőrostély található. A borítás íve is szökőárat mintáz, a lebukó nagyobbik rész és a kisebb fölső határán két kék LED-et találunk besüllyesztve. A letisztult megjelenéssel nagyon meg voltunk elégedve, az megmunkálás is sikeresebb mint a ház többi részén – a szálcsiszolás miatt nem látszanak az ujjlenyomatok.

A külső ajtót kinyitva elénk tárul a négy külső 5,25 és két 3,5 colos meghajtórekesz, a nagyobb bekapcsoló- és a kisebb reset gomb, valamint a gép és a merevlemezek LED-je. A belső lapon még nagyobb szellőzővel találkozunk – dicséretes. További jó pontot érdemel a külső ajtón található LED-ek áramellátását biztosító kábelek elegáns elvezetése, ám az ajtó zárására szolgáló reteszek nem éppen bizalomgerjesztők.

Az ajtó még tovább nyitható. A harmadik szinten már a meghajtók kereteit találjuk, és magyarázatot kapunk az előző ajtókon található egyre nagyobb szellőzőnyílások szükségességére is. Egy tizenkét centiméteres ventilátor lapul az alaposan kilyuggatott (hatszöges rácsozatú) lemez mögött. A termetes levegőlapátoló stabilan 1400-at forog és papíron 21 dBA zajt kelt, nekünk azonban hangosabbnak tűnt. Az igényes kialakítást bizonyítja, hogy a nagy befúvó ventilátor előtt porszűrő is van. Tetszetős a ház belső vázának tükröződő anyaga is.

A három előlap ugyanennyi állású kulccsal zárható, ez a tulajdonság hasznos lehet, ha a gépet magára hagyjuk néhány percre. Hosszabb időre nem érdemes, mert a zár kikezdése csak percek kérdése. Hasonló zár védi a gombcsavarral rögzíthető ablakos oldallapot is. A következő ventilátort éppen az X alakú ablakban találjuk. Ez egy szintén piros lapátos kilenc centiméteres. Ugyanúgy 21 dBA zajt generál, de 1800-at forog percenként. Mivel ez a ventilátor is befelé tolja a levegőt, ide is jár szűrő.

A ház tetején egy ajtócska alá rejtve két USB, egy FireWire és egy-egy audioki- és bemenetet találunk. Nekünk ez a megoldás nem nagyon szimpatikus, megbontja a ház letisztult formavilágát, de praktikusságáról nem lehet vitatkozni.

A ház mögé kerülve nem találkoztunk meglepetéssel. Ugyanaz a szépen tükröződő anyag látható, mint elöl, és itt is van egy tizenkét centiméteres ventillátorrostély – benne egy kéken világító, kifelé fújó példánnyal. A leírás szerint ez is 1400-at fordul percenként és 21 dBA a zajszintje. Nekünk szubjektíven más volt a benyomásunk, a ventilátor hangos és nagyon erős is (erre egy ma már gyógyulófélben lévő vágás a tanú). Kár, hogy nem lehet szabályozni ezt sem. A ház aljára négy kis kihajtható láb került, melyek némileg növelik a stabilitást.

A házon belül nem nagyon lehet nyújtózkodni. Magassága ugyan fél centi híján fél méter, szélessége szokásosan 21 cm, de mélysége csupán 47,8 mm. Aki kettőnél több ötnegyedes meghajtót szeretne a házba szerelni, gondban lehet majd.

A kívülről hozzáférhető négy nagy és két kis meghajtó mellé további öt három és feles szerelhető be, egy kivehető keretbe. Sajnos a keretnél is visszaköszön a vékony, rugalmas anyag, ami – különösen merevlemezekkel megrakva – nehézzé teszi a szerelést. Kellemes figyelmességek viszont a csavarokhoz odakészített gumi rezgéscsillapítók.

Gondban voltunk a bővítőkártyákat rögzítő műanyag fülekkel is. Anyaguk merev, a teszteléshez használt Radeon kiszereléskor megszorult a hátlapnál, a rögzítő recsegett-ropogott.

A külső meghajtók beszerelése már könnyebben ment. A nagyok csavarmentesen kerülnek a helyükre, műanyag (sajnos szintén merev, törésre hajlamos anyagból készülő) síneken. A kisebbeket befogadó keret itt is kiszerelhető, újra a vékony anyag hajlékonysága okozott kisebb gondot.

Összefoglalva a ház nagyon csinos, vannak apró kellemetlenségei, de finomságai is. Anyaga miatt nehezen szerelhető és óvatos bánásmódot igényel, a ventilátorokra jó lett volna szabályozó. A Thermaltake Tsunami olyan mint egy jó hobbiló: szép, ünnepnapokon lehet vele feszíteni, drága (41 700 forint), és a legjobb, ha nem nekünk kell ellátni (szerelni) a hétköznapokban. Értékelése: ajánlott.

Ami tetszett:

 • szép,
 • igényes kivitelezés,
 • könnyű,
 • hasznos apróságok: porszűrő, gumialátétek

Ami nem tetszett:

 • a könnyítés miatt itt-ott gyengének tűnő anyag,
 • az elvártnál nehezebb szerelhetőség,
 • drága,
 • gyenge zár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Piacon a GeForce 7

  Üdvözöljük az Asus és az Abit aktuális alaplapjait, a Thermaltake új házait, és mérlegre tesszük a csúcskategóriás grafikus kártyák sorsát.

Előzmények

Hirdetés