Hirdetés

Thermaltake Aquarius III vízhűtés

Hirdetés

Szerelés - III

Most jön a szerelés izgalmasabb része – eddig minden jól sikerült és simán ment (ugye?). A CPU-blokk csöveinek végén találjuk azt a részegységet, amely a PC és a központi hűtőegység (azaz pumpa) közötti összeköttetést biztosítja:


Táp és víz

Korábban megjegyeztük, hogy kitűnően informatív a Thermaltake leírása, de – és most jön az, amivel mi sem számoltunk – itt-ott kicsit felületesen informálja a hűtőegység tulajdonosát arról, hogy mi is vár rá. A fenti képen a két csatlakozás (víz) látható felfelé mutató szelepekkel. Ahhoz azonban, hogy a számítógépbe ezt a speciális kitakaró lemezt be lehessen szerelni, e szelepeknek vízszintben kell állniuk. Erre fel is hívja a figyelmet a leírás. Nos, jó – gondoltuk –, fordítsuk el a szelepeket. Többen belepirultunk, de biz' Isten, meg nem bírtuk mozdítani a szelepeket. Most jöhetnek az alternatív megoldások (amire az útmutató nem hívja fel a figyelmünket):

Sem a lapos fogó, sem a kalapács (ez utóbbi csak vicc, ne tessék alkalmazni!) nem hozott érdemi változást a szelepek pozícióját illetően. Irány a garázs! Szerencsére csurig fel vagyunk szerelve mindenféle szerszámokkal, így ez a feladat sem tudta elszántságunkat sokáig feltartóztatni. A megoldást végül egy 12-es kulcs (nem franciakulcs, azzal megrongálhatjuk a szelepek csavarját!) hozta. A kitakaró belső részén található anyákat ezzel sikerült meglazítani, miután lehúztuk a két csővezetéket (gondosan megjegyezve, hogy melyik hova volt dugva!).


A Nagy Testvér szemmel tart...

A beszerelést türelemmel és higgadtan hajtsuk végre. A türelmetlenség és az idegesség sem az anyagnak, sem idegeinknek nem tesz jót (öreg kínai bölcs mondás és tapasztalat). Ismét segítségül hívtuk a leírást, amelyből kiderült, hogy beszerelés után a szelepeket ismét eredeti pozíciójukba kell hozni, azaz mutassanak az ég felé:

A pozicionálás után érzéssel húzzuk meg az anyákat, majd csatlakoztassuk vissza a gumicsöveket a megfelelő szelephez (ugye megjegyezte mindenki, melyik hol volt? Nem mindegy!).


Nagyjából..

És most nagyon fontos: a továbbiakban kicsit üljünk le, pihenjük ki a stresszes beszerelést, majd folytassuk figyelemmel a csatlakoztatást. Ügyeljünk a csöveken és a csatlakozókon is jól láthatóan feltüntetett IN és OUT jelölésekre. A víz áramlását csak a megfelelő illesztésekkel biztosíthatjuk!


Az OUT-os csövet az IN-es szelepre


Táp és csövek – rendben

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés