Hirdetés

Thermaltake Aquarius III vízhűtés

Első kontaktus

A Thermaltake márkanevet és termékeket nem kell közelebbről bemutatnunk. A gyártó nem utolsó sorban kiváló minőségű, extravagáns külsejű számítógépes házairól és magas hatásfokú rendszerhűtőiről lett híres. Most egy vizes hűtőrendszert mutatunk be tőlük, illetőleg lépésenként dokumentáljuk a rendszer beüzemelését a vízhűtés fortélyai iránt érdeklődőknek.


Súlyos doboz értékes tartalommal

A Thermaltake Aquarius III díszes, a rendszer részleteire is utaló dobozban érkezett szerkesztőségünkbe. Első kézbevételkor feltűnt komolyabb súlya, amely bőséges tartalmat sugallt. És valóban, a külső borítás eltávolítása számos alkatrészt tárt a kíváncsiskodó gárda tagjai elé.


Nem is olyan ijesztő: még egy doboz és a rendszer lelke


Ó..

Aki még sosem foglalkozott vízhűtéssel, vagy nem is gondolt bele, mi minden szükséges egy biztonságos, esztétikusan megépített rendszerhez, az a doboz kicsomagolása után kissé sokkos állapotba kerülhet a sok kis apró és kevésbé apró alkatrész láttán. Hál' Istennek a gyártó mindent megfelelően csomagolt, semmi sem hullik szét, semmi sem vész el rejtélyes úton-módon még beszerelés előtt. A csomagban nyomtatott, sok színes képpel is gazdagon illusztrált használati és szerelési útmutatót találunk. Gondoljunk csak bele: épp miszlikre szerelt gép előtt ülünk egy hatalmas alkatrész kupacban, s akkor jut eszünkbe, hogy a digitális formátumban, a mellékelt CD-n kuksoló útmutatót bizony nem ártott volna előbb kinyomtatni... Logikus és dicséretes lépés a gyártótól. A jókedv azonban némileg tovaszáll, ha elkezdjük összerakni a rendszert és azt az útmutató oldalai után kezdjük csinálni – de erre később visszatérünk még. Lássuk előbb, mit is kapunk a csomagban!

Komponensek

A vad szerelgetés kezdése előtt nem árt némileg megbarátkozni az egyes alkatrészekkel, hogy a későbbiekben tudjuk, mit, hol és mire kell használni. Megijedni most sem kell, nincs benne semmi ördöngösség!


A rendszer lelke – szivattyúállomás

A rendszer lelkét – de írhatnánk szívet is, s ez talán találóbb is lenne – a központi egység, a szivattyú alkotja, amely a Thermaltake házaihoz igazított külsővel fogadja a nézőt. A készüléknek komoly súlya van, a fémmarkolatok az előlapon bizony jól jönnek esetenként. Gyakorlatilag ez a "doboz" felelős a víz keringéséért és annak megfelelő lehűtéséért. A hűtést egy ventilátor végzi (a szivattyú alján szívja be a hideg levegőt és hátulján fújja ki), amelynek fordulatszáma 1850 és 5000 rpm között (gyakorlati értékek) szabályozható. A légforgató testes rézhűtőn keresztül préseli a hideg levegőt.


8 cm átmérőjű ventilátor a rézből készült hűtő mögött


Alulnézetből

A készülék tetején található a víz betöltőnyílása. Hogy hol? Nos, a gyártó ügyesen elrejtette a kis gumidugóval zárt betöltőt:


Folyadékszint ellenőrző ablak - kék háttérvilágítással

A fenti képen a szivattyúház azon oldala látszik, amelyiken a folyadékszint ellenőrzését lehet elvégezni. Az ablakocska kék színű ledjének köszönhetően sötétben is jól látható, s ezzel együtt a folyadék szintje is. A minimum szintet vastag vonallal és kövéren szedett felirattal jelölték. A folyadék betöltő nyílása az ablak fölött van. Ahhoz, hogy hozzá tudjunk férni, a készülék tetején lévő, alumíniumból készült díszítő elemet el kell távolítanunk. Ez nem is nehéz, hiszen csak két, kézzel is kitekerhető csavar rögzíti.


Gumidugó – körmös munka a kihúzása


Szintjelzés

Mit láthatunk a szivattyú hátoldalán? A bal felső sarokban elhelyezett soros portnak tűnő csatlakozó az áramellátásért felel; itt kapja a készülék a kellő delejt. Középen a már tárgyalt fordulatszám-szabályzós ventilátor kipufogó nyílása látható. Jobboldalt fent a vízkeringés két főere: be- és kimenet szelepekkel vezérelhetően.


Be..


..és ki

Komponensek - II

A későbbiekben látni fogjuk, hogy a jó feliratozás nagyon fontos (ebben jeleskedett a Thermaltake Aquarius III). Lássuk végre a központi egység előlapját, ahol a kezelőszervek is találhatóak:


Kicsit más perspektívából

A bal felső sarokban lévő kijelző a víz hőmérsékletéről ad felvilágosítást; a jobb felső kijelző a CPU hőmérsékletét mutatja – túlmelegedés esetén a kijelző háttérvilágítása pirosra vált. Bal oldalt alul a ventilátor aktuális fordulatszáma látható. A nagy méretű szabályzóval pedig a fordulatszámot tudjuk csökkenteni vagy növelni a ventilátoron. Lássuk, mi van még a dobozban!


Koncentrátum (a víz és koncentrátum 10:3 arányú keverésére)


CPU-blokk megfelelően sima hűtőfelülettel


Vízvezetékek szelepekkel és az áramellátó csatlakozója


CPU-blokk rögzítésére való szerelvények

A szerelési útmutatás előtt nézzük meg röviden a rendszer műszaki paramétereit (gyártó adatai alapján):

Készülék neve Thermaltake Aquarius III
Kompatibilis Intel P4, AMD K7 és K8
Főegység külső anyaga alumínium
Mérete 312 x 191 x 135
Súlya 4,3 kg
Színe metál kék
Rendszer áramfelvétele 3,5 - 7,7 W
Hűtőteljesítménye cca. 200 W
Hűtőrendszer 8 cm átmérőjű golyóscsapágyas ventilátor
Zajszint 21 dBA (2000 rpm) - 48 dBA (5500 rpm)
Vizes blokk anyaga réz
Vizes blokk mérete 65 x 55 x 15,5 mm
Vizes blokk súlya 0,54 kg
Csővezetékek anyaga szilikon, acélrugós merevítéssel
Csővezetékek hossza 1,5 m
Forgalmazza Cédrus Kft
Ára 71 500 Ft

Rakjuk össze a rendszert!

Elérkezett a várva várt pillanat - bár mi tapasztaltuk saját bőrünkön, hogy pillanatról szó sem lehet. Egy vízhűtéses rendszer összeszerelése odafigyelést és pontosságot kíván; gondoljunk csak bele, többszázezer forintos rendszerünket egy pillanat alatt megsüthetjük egy kis vízzel, ha akár csak egy csővezeték csatlakoztatását is elfusiztuk! Szóval, mély levegő, öt perc meditáció és neki is állhatunk. Első lépésben áramtalanítsuk PC-nket és szereljük ki az alaplapot. A szerelést ez esetben egy Intel Pentium 4 rendszeren mutatjuk be, az AMD-s gépeknél minimális az eltérés.


Az alaplapról szedjük le a CPU-hűtőt tartó műanyag keretet


Az útmutatót mindig tartsuk kéznél!

A szivacsos anyagaból készült alátétet helyezzük az alaplap aljára úgy, hogy annak furatai egybe essenek az alaplapon található, a CPU-hűtőjét eredetileg tartó, keretével. Most helyezzük erre az egyik fémből készült szerelvényt; a csomagban mellékelt négy hosszú csavart vegyük elő és óvatosan toljuk át a furatokon:

Fogjuk meg ujjainkkal a csavarokat és fordítsuk meg az alaplapot. Ügyeljünk közben arra, hogy a csavarok ne csússzanak ki a furatokból.

Időközben a CPU-blokk középső csatlakozásáról húzzuk le a csővezetéket. Ehhez nyomjuk össze erősen a szorító bilincset, majd húzzuk öt centiméternyit a csövön felfelé.

A másik fém szerelvényt helyezzük a CPU-blokkra. Ezt csak egyféleképpen lehet, így kicsi az esélye, hogy rosszul csináljuk.. Most egy kicsit tegyük félre a CPU-blokkot és térjünk vissza az alaplapi szerelésünkhöz.

Hirdetés

Szerelés - II

A mellékelt puha, gumiból készült alátétet húzzuk rá a csavarokra. Mindegyikre csak egyet. Ezek után egy-egy anyacsavart tekerjünk rá a csavarokra. Figyelem! Az anyákat csak kézzel szorítsuk meg, NEM szabad semmiféle szerszámot használni, nehogy túlhúzás miatt megsérüljön az alaplap!

A processzorra vékony rétegben (kb. 0,5 mm), egyenletesen kenjünk szilikonpasztát. Használjuk bátran a rendszerhez mellékelt pasztát, ennek jó a minősége. Nem profi felhasználók kerüljék az ezüstöt tartalmazó kencéket (főleg AMD Athlon rendszereknél).

Óvatosan helyezzük a CPU-ra a hűtőblokkot a fémszerelvénnyel együtt, majd minden egyes csavarra tekerjünk egy-egy anyát.

Ezeket is kizárólag kézzel húzzuk meg! Az anyák rögzítését átlósan (mint a kocsi kerékanyáinál) végezzük, így kiegyenlített lesz a húzóerő.

Mellékelve találunk még négy darab anyacsavart, ezeket is tekerjük a csavarokra és ismételten kézzel húzzuk meg őket, amennyire csak bírjuk. A kettős anyával rögzített blokk biztosan ül helyén (a processzoron), nem kell félnünk attól, hogy menet közben lelazul. Ezt saját megnyugtatásunkra kézzel ellenőrizhetjük.

Most dugjuk vissza a gumicsövet a CPU-blokk közepén lévő csatlakozóra, és ne feledjük el a szorító bilincset is visszatenni!

Szerelés - III

Most jön a szerelés izgalmasabb része – eddig minden jól sikerült és simán ment (ugye?). A CPU-blokk csöveinek végén találjuk azt a részegységet, amely a PC és a központi hűtőegység (azaz pumpa) közötti összeköttetést biztosítja:


Táp és víz

Korábban megjegyeztük, hogy kitűnően informatív a Thermaltake leírása, de – és most jön az, amivel mi sem számoltunk – itt-ott kicsit felületesen informálja a hűtőegység tulajdonosát arról, hogy mi is vár rá. A fenti képen a két csatlakozás (víz) látható felfelé mutató szelepekkel. Ahhoz azonban, hogy a számítógépbe ezt a speciális kitakaró lemezt be lehessen szerelni, e szelepeknek vízszintben kell állniuk. Erre fel is hívja a figyelmet a leírás. Nos, jó – gondoltuk –, fordítsuk el a szelepeket. Többen belepirultunk, de biz' Isten, meg nem bírtuk mozdítani a szelepeket. Most jöhetnek az alternatív megoldások (amire az útmutató nem hívja fel a figyelmünket):

Sem a lapos fogó, sem a kalapács (ez utóbbi csak vicc, ne tessék alkalmazni!) nem hozott érdemi változást a szelepek pozícióját illetően. Irány a garázs! Szerencsére csurig fel vagyunk szerelve mindenféle szerszámokkal, így ez a feladat sem tudta elszántságunkat sokáig feltartóztatni. A megoldást végül egy 12-es kulcs (nem franciakulcs, azzal megrongálhatjuk a szelepek csavarját!) hozta. A kitakaró belső részén található anyákat ezzel sikerült meglazítani, miután lehúztuk a két csővezetéket (gondosan megjegyezve, hogy melyik hova volt dugva!).


A Nagy Testvér szemmel tart...

A beszerelést türelemmel és higgadtan hajtsuk végre. A türelmetlenség és az idegesség sem az anyagnak, sem idegeinknek nem tesz jót (öreg kínai bölcs mondás és tapasztalat). Ismét segítségül hívtuk a leírást, amelyből kiderült, hogy beszerelés után a szelepeket ismét eredeti pozíciójukba kell hozni, azaz mutassanak az ég felé:

A pozicionálás után érzéssel húzzuk meg az anyákat, majd csatlakoztassuk vissza a gumicsöveket a megfelelő szelephez (ugye megjegyezte mindenki, melyik hol volt? Nem mindegy!).


Nagyjából..

És most nagyon fontos: a továbbiakban kicsit üljünk le, pihenjük ki a stresszes beszerelést, majd folytassuk figyelemmel a csatlakoztatást. Ügyeljünk a csöveken és a csatlakozókon is jól láthatóan feltüntetett IN és OUT jelölésekre. A víz áramlását csak a megfelelő illesztésekkel biztosíthatjuk!


Az OUT-os csövet az IN-es szelepre


Táp és csövek – rendben

Szerelés - IV

A PC része ezzel be is fejeződött, ám ne tegyük vissza a ház oldallemezeit, még ellenőriznünk kell majd később a rendszer megfelelő működését. Térjünk most a szivattyúra.

A szivattyú szelepeit gyárilag összekötik egy rövid csővel, hogy a tesztelésből a rendszerben rekedt vízből ne folyjon ki semmi szállítás közben. Ezt a kis csövet szedjük le és tegyük el – szállításkor szükségünk lesz rá.


IN-t az OUT-ba és az OUT-ot az IN-be


Ez is kész


Nyissuk meg teljesen a szelepeket

És ismét figyelem! Miután összekötöttük a rendszert, ellenőrizzük az összes csövet, csatlakozást és szelepet, hogy minden rendben van-e. Minden bilincs legyen a helyén és minden szelep legyen nyitva. A szivattyú üzembe helyezése előtt azt fel kell töltenünk hűtőfolyadékkal. Ha anélkül kapcsoljuk be, a szivattyú motorja leéghet!


Feltöltő nyílás

A gyártó desztillált vizet ajánl rendszeréhez – jogosan, hiszen a sima csapvíz vízkövet és algásodást eredményezhet. Egyik sem tesz jót a hűtésnek, sem a hűtőnek.

A mellékelt műanyag flakont 3/4-ig töltsük meg vízzel, húzzuk le a csövet a felső csőréről úgy, hogy közben tartsuk magasra a cső nyitott végét. Egyik szabad ujjunkkal fogjuk be az így nyitottá vált felső csőrt, ezáltal meggátoljuk, hogy a csövön keresztül kifolyon a víz a flakonból és esetleg oda folyon, ahová nem kéne. A cső végét helyezzük a feltöltő nyílásba, majd engedjük el a befogott csőrt a flakonon. A víz folyása közben tartsuk szemmel az ellenőrző ablakon a folyadékszintet.

A rendszert töltsük fel így kikapcsolt állapotban körülbelül 3/4-ig, majd kapcsoljuk be számítógépünket. Amint a gépet áram alá helyeztük, a szivattyúnak is működésbe kell lépnie. A csöveket óvatosan pöckölgessük és mozgassuk, hogy a víz áramlása beinduljon és a légbuborékok kikerüljenek a csövekből. Közben figyeljük a szintjelzőt és a gép belsejét, nehogy eresszen a rendszer. Folyamatosan töltsünk vizet a tartályba. Pár perces működés után ellenőrizzük ismételten a víz szintjét és szükség esetén töltsünk utána. A végső szint legyen 3/4-e az ablakban látható belmagasságnak. Tegyük helyére a gumi dugót és csavarozzuk vissza a díszlécet a központi egység tetejére.


Akcióban a Thermaltake Aquarius III

Hatásfok és konklúzió

Hiába szép és jó egy hűtő, ha nem tesz eleget megfelelően elsődleges céljának, a hűtésnek. Hogy kellő alapossággal ellenőrizhessük a rendszer hatékonyságát, több MPEG -> WMV konverziót eszközöltünk és a Motherboard Monitor legújabb változatával (5.3.6.0) figyeltük a CPU hőmérsékletét. Tesztrendszerünk szívét egy régebbi steppinges Pentium 4 2,8 GHz-es processzor alkotta, ezért sajnos csak 3,06 GHz-es túlhajtással tudtunk mérni. Megnéztük, hogy üresjáratban mennyire melegszik 2,8 illetve 3,06 GHz-en a CPU (@ 1900 rpm), majd terhelés alatt 1900 fordulat/perc-es hűtővel, s végül 5000 fordulat/perc alatt. A hűtő hangját is felvettük, amint 1900-ról felvisszük 5000-re a ventilátor fordulatát, majd vissza engedjük 1900-ra. Az mp3 formátumú fájl letölthető innen. Lássuk a táblázatot:

 

  Alaphőmérséklet @ 1900 rpm Terhelés alatt @ 1900 rpm Terhelés alatt @ 5000 rpm
P4 @ 2,8 GHz 34°C 45°C 44°C-45°C
P4 @ 3,06 GHz 36°C 48°C 46°C

A vízhűtésnél érdemes figyelembe venni, hogy a hűtőfolyadéknak jócskán kell idő a hőmérsékletváltáshoz, így a ventilátor fordulatának emelése után senki ne várjon azonnali hőmérsékletesést. Ugyan nem sok víz kell ebbe a rendszerbe, de így is legalább negyed órába telik, mire változást észlelhetünk a hőmérőn.

Értékelés

A Thermaltake egy gyönyörű szép külső vízhűtést alkotott meg az Aquarius III személyében. A rendszer összeszerelése egyszerű, akár kezdőknek is ajánlható. Univerzális CPU-blokkja lehetővé teszi Intel és AMD rendszerekbe való integrálását egyaránt. Komponensei minőségi anyagokból készültek és elsőrangú megmunkálásnak örvendenek. Egyedül a szivattyú hangja volt számunkra egy kicsit túlzott (néha zörgős hangot adott), ám ezt levonva meg voltunk elégedve a rendszer működésével.

Ami tetszett:

  • szemrevaló, szép

  • jó minőségű anyagok és elsőrangú megmunkálás

  • egyszerű telepítés, akár kezdőknek is ajánlható

  • opcionális kiegészítőkkel bővíthető (GPU-blokk)

Ami nem tetszett:

  • szivattyú néha zörgött, halkabbra számítottunk

  • csak közepes-jó közötti teljesítmény

Értékelés: ajánlott

MLaca

A Thermaltake Aquarius III vízhűtését a Cédrus Kft.-től kaptuk bemutatóra, köszönjük!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés