Hirdetés

Thermaltake Aquarius III vízhűtés

Hatásfok és konklúzió

Hiába szép és jó egy hűtő, ha nem tesz eleget megfelelően elsődleges céljának, a hűtésnek. Hogy kellő alapossággal ellenőrizhessük a rendszer hatékonyságát, több MPEG -> WMV konverziót eszközöltünk és a Motherboard Monitor legújabb változatával (5.3.6.0) figyeltük a CPU hőmérsékletét. Tesztrendszerünk szívét egy régebbi steppinges Pentium 4 2,8 GHz-es processzor alkotta, ezért sajnos csak 3,06 GHz-es túlhajtással tudtunk mérni. Megnéztük, hogy üresjáratban mennyire melegszik 2,8 illetve 3,06 GHz-en a CPU (@ 1900 rpm), majd terhelés alatt 1900 fordulat/perc-es hűtővel, s végül 5000 fordulat/perc alatt. A hűtő hangját is felvettük, amint 1900-ról felvisszük 5000-re a ventilátor fordulatát, majd vissza engedjük 1900-ra. Az mp3 formátumú fájl letölthető innen. Lássuk a táblázatot:

 

  Alaphőmérséklet @ 1900 rpm Terhelés alatt @ 1900 rpm Terhelés alatt @ 5000 rpm
P4 @ 2,8 GHz 34°C 45°C 44°C-45°C
P4 @ 3,06 GHz 36°C 48°C 46°C

A vízhűtésnél érdemes figyelembe venni, hogy a hűtőfolyadéknak jócskán kell idő a hőmérsékletváltáshoz, így a ventilátor fordulatának emelése után senki ne várjon azonnali hőmérsékletesést. Ugyan nem sok víz kell ebbe a rendszerbe, de így is legalább negyed órába telik, mire változást észlelhetünk a hőmérőn.

Hirdetés

Értékelés

A Thermaltake egy gyönyörű szép külső vízhűtést alkotott meg az Aquarius III személyében. A rendszer összeszerelése egyszerű, akár kezdőknek is ajánlható. Univerzális CPU-blokkja lehetővé teszi Intel és AMD rendszerekbe való integrálását egyaránt. Komponensei minőségi anyagokból készültek és elsőrangú megmunkálásnak örvendenek. Egyedül a szivattyú hangja volt számunkra egy kicsit túlzott (néha zörgős hangot adott), ám ezt levonva meg voltunk elégedve a rendszer működésével.

Ami tetszett:

  • szemrevaló, szép

  • jó minőségű anyagok és elsőrangú megmunkálás

  • egyszerű telepítés, akár kezdőknek is ajánlható

  • opcionális kiegészítőkkel bővíthető (GPU-blokk)

Ami nem tetszett:

  • szivattyú néha zörgött, halkabbra számítottunk

  • csak közepes-jó közötti teljesítmény

Értékelés: ajánlott

MLaca

A Thermaltake Aquarius III vízhűtését a Cédrus Kft.-től kaptuk bemutatóra, köszönjük!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés