2019. február 21., csütörtök

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Tényleg forradalmi változást hoz a tévébe épített mesterséges intelligencia?

2018-ban ez lesz az egyik "nagy durranás" tévéfronton.

Tévés és IoT funkciók

Az intelligens személyi asszisztenseket arra találták ki, hogy a felhasználók szóban kommunikáljanak velük, és ez a tévéknél sincs másként. Az interakció a távirányítóba épített mikrofon segítéségével történik, azaz semmilyen más külső eszközre, például telefonra nincs szükség. Ilyesmivel, egészen pontosan a hangalapú vezérléssel próbálkoztak korábban a tévégyártók saját fejlesztésű szoftvereikben, ám az akkori kísérletek nem hoztak átütő sikert. Ennek egyik oka az volt, hogy rendszereik sokszor nem értették meg a kiadott parancsot, másrészt pedig viszonylag kevés funkciót támogattak az ilyen jellegű szolgáltatások.

Mindkét téren szembeötlő az előrelépés most, hiszen az asszisztensek a fejlett beszédfelismerő technológiáiknak köszönhetően "sokkal jobban" értik a felhasználót, mint korábban. Szabadabban lehet velük kommunikálni, és a működésük is szélesebb körre terjed ki. Valamennyire alkalmasak a távirányító kiváltására, hiszen a tévés paraméterek, így például a hangerő, kontrasztarány stb. módosíthatóak a parancsszavak kiadásával, emellett mód nyílik például a csatorna- vagy bemenetváltásra egyszerűen.

Emellett segítségükkel lehet az interneten keresni, mégpedig olyan konkrét információkat kérhetünk, hogy például keresse ki nekünk a tévétitkárnő, hogy hol vannak a közelben nyitott éttermek, azoknak mi a kínálata, milyen filmeket játszanak éppen a mozikban, és ha már ott van, indítsa el az egyik előzetesét, illetve akár az is megparancsolható neki, hogy a YouTube-on mutassa meg a tegnapi focimeccs összefoglalóját.

Együttműködés más eszközökkel

A tévébe épített intelligens asszisztens képes kapcsolatba lépni más, az adott technológiát támogató IoT eszközzel, tehát például egy "okos" villanykörtével, azaz a televízió távirányítóján keresztül kiadott parancsszavak révén csökkenthetjük a fényerőt, vagy adott esetben változtathatunk a színhőmérsékleten, vagy az fény színén. Akár arra is lehetőség nyílik, hogy ellenőrizzük az otthonfigyelő rendszert, így a képernyőn csekkolhatjuk le a gyerekszoba hőmérsékletét és páratartalmát, vagy akár bele is nézhetünk a biztonsági kamerák képébe.

Hol van a mesterséges intelligencia?

Azért joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy hol is van ebben a sztoriban a mesterséges intelligencia, hiszen ez idáig nem több, mint egy szimpla netes keresés párosítva az IoT funkciókkal. Ez tény, viszont maga a beszédfelismerés óriási feladat, és hogy ez minél hatékonyabban működjön, folyamatosan tanulnia kell a technológiáknak. Elemezniük a beérkezett kéréseket, kérdéseket, az ezekkel kapcsolatos esetleges módosításokat, kihámozni belőlük a lényeget, és persze a tapasztalatokat hasznosítani a későbbiekben. Ennek következtében pedig elméletileg minél többen és többször használják e technológiákat, azok egyre okosabbak, gyorsabbak és pontosabbak lesznek, ez pedig a fejlesztők szerint az MI nélkül nem működne. Ezen kívül azt is ígérik, hogy az okos asszisztensek képesek megtanulni, megjegyezni a felhasználók szokásait, és ennek alapján ajánlanak nekik tartalmakat, applikációkat, programokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.