2019. február 17., vasárnap

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Tényleg forradalmi változást hoz a tévébe épített mesterséges intelligencia?

2018-ban ez lesz az egyik "nagy durranás" tévéfronton.

A mesterséges intelligencia a sláger idén

Azt már megszokhattuk, hogy a tévégyártók minden évben próbálnak valami újdonsággal előállni, valami olyan, nagy durranásnak nevezett új technológiával vagy szolgáltatással, amire aztán lehet mutogatni, hogy mennyire innovatív is az adott vállalat, és persze üzenni vele a felhasználók felé, hogy miért is kell megvenni az új modelleket.


[+]

Ilyen volt a maga idejében a 3D, a 4K, az OLED panel, a hajlított készülékház, a nagy teljesítményű integrált hangrendszer, a beépített médialejátszó, a net TV, vagy akár az okostévé funkciók megjelenése. Ebbe a sorba illeszkedik 2018-ban a nagy dérrel-dúrral beharangozott MI (mesterséges intelligencia) forradalom, vagyis hogy az idei televíziók egy részébe mesterséges intelligenciával felvértezett okos asszisztensnek nevezett technológiákat építenek, amelyek a piaci résztvevők állítása szerint teljesen új szintre emelik az otthoni szórakoztatást, és sosem látott élményekkel kényeztetnek.


[+]

Nem mindenki alkalmazza ugyanazt a megoldást, hiszen a Sony és a Philips, illetve az egész Android TV tábor a Google Assistant mellett tette le a voksát, a Samsung a saját fejlesztésű Bixbyt részesíti előnyben, az LG szintén a saját útját járja a Google Assistanttel kompatibilis ThinQ-val, a Sharp pedig az AIoT nevű rendszerrel, a Hisense az Amazon Alexát választotta, mások készülékei pedig egyszerre több eljárást is támogatnak. Viszont az eddigi tapasztalatok alapján nagyjából ugyanazon elven, hasonlóképpen működnek, tehát olyan ordítóan nagy különbség nincs közöttük, azaz mindenki többé-kevésbé egy irányba halad.

Az elmúlt időszakban sikerült kipróbálni, illetve működés közben megnézni néhány ilyen megoldást, és ennek alapján kialakítani egy többé-kevésbé szilárd véleményt arról, hogy mindebből mi igaz, illetve hogy egyáltalán van-e értelme "mesterséges intelligenciával" rendelkező asszisztenssel felruházni a televíziókat.

Mit csinálnak az asszisztensek a tévében?

Az ilyen jellegű megoldások korábban felbukkantak az okostelefonokban vagy okoshangszórókban már, vagyis óriási technológiai forradalomról szó sincs, a valósághoz sokkal közelebb áll az, hogy ezek az eljárások most kezdték meghódítani a televíziós iparágat. Tekintsük át gyorsan, hogy miről is van szó ez esetben, hogyan is dolgoznak az asszisztensek a tévében, mi a feladatuk, milyen hozzáadott értéket jelenthetnek, és hogyan változtathatják meg a televíziós szokásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.