2019. január 19., szombat

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Tényleg forradalmi változást hoz a tévébe épített mesterséges intelligencia?

2018-ban ez lesz az egyik "nagy durranás" tévéfronton.

Jó ez nekünk? A mérleg két serpenyője

Negatívumok

Bár a koncepció első hallásra szimpatikusnak tűnik, működés közben azt tapasztaltuk, hogy a dolog még számos sebből vérzik. Az egyik legfontosabb, hogy a sebességgel bizony gondok vannak. Több gyártó demonstrációját is megtekintettük, értelemszerűen mindenki a top tévéjén mutatta be, hogy mit is tud az asszisztens, ám gyakran belefutottunk több másodperces kínos várakozásba. És nem ám csak akkor feltétlenül, amikor a neten kellett kikeresni valamit, hanem ez még előfordult szimpla hangerő-módosításnál is, ez pedig azért nem nagyon fér bele.

A Google Calendar kitakarja a fél képet...
A Google Calendar kitakarja a fél képet... [+]

Emellett jó pár esetben kicsit izzadságszagúnak tűnt az MI funkciók használata a tévén, ma már ugyanis szinte mindenkinél ott van az okostelefon, az pedig kialakításánál, méreténél és feladatánál fogva – az esetek túlnyomó többségében – sokkal alkalmasabb az információk lekérésére. Képzeljük csak el: körülüli a család a tévét, éppen nézik az Én pici pónimat, mikor apának eszébe jut, hogy megy a Liverpool meccs. Ő pedig nem zavartatja magát, és megparancsolja a tévének, hogy mutassa meg az aktuális eredményt. Az fel is bukkan, kitakarja a fél képernyőt, lefejezve szegény Almástappancs pónit. Látom magam előtt a jelenetet: a gyermekek nem értik, mit történt, sivalkodni kezdenek, a feleség pedig őrjöng. Fuccs a hangulatnak, az már végérvényesen elromlott, úgyhogy apu jobban teszi, ha a telefonján követi nyomon a mérkőzés alakulását.

Az is totálisan irreálisnak tűnik, hogy miközben valaki xboxozik a haverjaival, hirtelen a tévét kérje meg arra, hogy találja meg neki az éjszakai busz menetrendjét, vagy mondja meg, éppen hány fok van kinn és kell-e sapkát felvenni. Amennyiben ezt valaki megcsinálja fifázás közben, ott helyben felkoncolják. De ha valaki csak egyedül néz filmet, híradót vagy meccset, akkor sem fogja magát azzal idegesíteni, hogy a képernyőn totálisan oda nem illő dolgokat jelenítsen meg. A tévé nem (zseb)számítógép, sosem volt az, és nem is lesz az. El sem tudom képzelni, hogy például mi szükségem lenne arra, hogy a televízión böngésszem át a Google Calendart, és miért ne a mobilon, amikor az sokkal kézenfekvőbbnek tűnik.


[+]

Ugyanez a helyzet a csatlakoztatott kompatibilis eszközök vezérlésével is. Kinek jutna eszébe, hogy a tévén ellenőrizze, hogy hány fok van a szobában, vagy hogy nyitva van-e a garázsajtó, mikor erre ott a telefon is, amin úgy lehet megnézni mindent, hogy közben nem kell megszakítani a filmet, híradót vagy a játékot? Vagy említhetnénk a lámpákat is: a philipsesek azt mutatták be az egyik kiállításon, hogy milyen jó, hogy most már a televízió távirányítójával is meg lehet változtatni okos izzójuk színét. Tény és való, hogy mikor a muki kimondta a "Red" szót, vörösbe borult a szoba. De ha mindezt mobilon keresztül hajtja végre, akkor az érintőképernyőn még azt is belőhette volna, hogy a pirosnak pontosan melyik árnyalatára vágyik és hogy mekkora legyen a fényerő.

Aztán ott van ez a dolog, hogy a tévé, azaz az MI fog majd nekünk tartalmakat ajánlgatni a kiismert személyiségünk alapján. Az az igazság, hogy ez, vagy ehhez nagyon hasonló funkció már ezer éve megtalálható mondjuk a YouTube-ban, sőt a Facebookban is. És ott is vannak vele problémák. Egyszerűen sokszor túlzásnak érezni azt, ahogy ezek a szoftverek az arcunkba nyomják a szerintük nekünk releváns tartalmakat. Azzal, hogy megnézek egy Madonna klipet, nem feltétlenül szeretnék mindig női énekeseket bámulni, és ugyanez igaz az amerikai focira, a földönkívüli idegenekre vagy mondjuk a pogácsasütésre. Persze ez a funkció olykor tényleg hasznos lehet, de azért olyan nagy jelentősége nincs. Sőt azt is nyugodtan ki merném jelenteni, hogy sokszor kifejezetten idegesítő, hogy helyettem akar gondolkodni egy gép.

Pozitív példák

Persze ezzel nem állítjuk azt, hogy az egész asszisztens dolog úgy, ahogy van, felesleges lenne. Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a szolgáltatás igenis jól jöhet – értelemszerűen leginkább akkor, amikor konkrétan a televízió használathoz nyújt segítséget. Például már most is vannak kezdeményezések a sportadások interaktívvá tételére, azaz hogy a néző mondjuk saját maga döntse el, hogy melyik kameraállásból kívánja nézni a közvetítést. Ilyenkor igen hasznos lehet egy fejlett hangvezérlésen alapuló rendszer, hiszen azonnal válthat, vagy bármikor előhívhatja a visszajátszást, úgy, hogy ehhez nem kell a menürendszerben a távirányító gombjaival vacakolnia. Azt is el tudom képzelni, hogy a család vagy baráti társaság leül a tévé elé, és együtt böngészik át a moziműsort, nézik meg az előzeteseket, vagy a különféle étlapok, kajafotók közös megtekintése során közösen döntik el, hogy hova menjenek falatozni.

Csalódás?

Nem gondoljuk, hogy totálisan értelmetlen dolog lenne MI asszisztenseket ültetni a tévékbe, de ahhoz képest, hogy mekkora feneket kerítenek neki, nem érezzük az átütő erőt. Azért ez a funkció a jelentőségét tekintve a fasorban nincs mondjuk a 4K-hoz, a QLED LCD, OLED panelek, vagy akár a médialejátszó alkalmazás felbukkanásához képest. Persze világos a dolog, nem lehet minden évben valami kimagaslót gurítani, úgyhogy azért valahol a gyártók álláspontja is érthető. Mindent összevetve nagyon remélem, hogy nem kezdik el gőzerővel sulykolni még inkább, hogy a mesterséges intelligenciára épülő asszisztensek hozzák el az otthoni szórakozás végső forradalmát, mert akkor garantált lesz a csalódás.

elefant

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.