Hirdetés

GeForce 9600 GT teszt - frissítve

Hirdetés

Összegzés

A GeForce 9600 GT a 8800 GT-hez hasonlóan jött, látott és győzött, legalábbis ami a teljesítményt illeti. Összegző grafikonunkból kitűnik, hogy az NVIDIA legújabb fejlesztése talán túlságosan is jó lett, ha azt vesszük figyelembe, hogy még a Radeon HD 3870-et is veri; hangsúlyozzuk, hogy a Zotac kártyájának órajeleit ez esetben visszavettük a referenciaajánlásnak megfelelő értékekre. A játékok többségében kb. 10%-os differenciát mértünk ki a 9600 GT és a 8800 GT között, miközben shader számolásban elvileg 35% körüli a különbség, tehát egyértelmű, hogy a tesztelt játékokban máshol kell lennie a szűk keresztmetszetnek – ennélfogva logikus, ha azt mondjuk, hogy a 9600 GT optimálisabb elegye a különböző komponenseknek, mint a 8800 GT. A Rightmark tesztek is azt mutatták, hogy az NVIDIA a VS/GS részen csiszolt valamit, így azok a kódok jobban futnak a 9600 GT-n, és kevesebb erőforrást vonnak el a PS-ektől.

És akkor itt jön a képbe az ár/teljesítmény mutató és a két gyártó várhatóan igen komoly árháborúja. A 9600 GT teljesítményére napjaink játékaiban nem lehet panasz, de mit sem ér az egész, ha túl drágán mérik a terméket. Egyik partnerünk 50 000 forintos árcédulát jósol a 9600 GT-nek, ami azért valljuk be, a HD 3850-nél jóval magasabb, annak ellenére, hogy az NVIDIA elméletileg a Radeon HD 3850 ellenfeleként pozicionálja az új chipet. A kezdeti árak valószínűleg pár héten belül mérséklődnek, és a 9600 GT beáll az őhozzá illő szintre, már csak az a kérdés, hogy a konkurencia erre mit lép. Ugyanis ha az AMD meg akarja őrizni, netán növelni szeretné piaci részesedését, kénytelen lesz árat csökkenteni. És ezt meg is teheti, hiszen az RV670 olcsóbban gyártható, tehát alacsonyabb áron eladva is több profittal kecsegtet. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a G94 sem egy óriáschip, a gyártási költsége a mag méretéből adódóan csak kb. 12–15%-kal lehet magasabb, a két kártya teljesítménye között viszont közel 20% a különbség, ennél fogva az AMD nincs olyan jó pozícióban, mint azt elsőre gondolnánk. A fejleményekre mi magunk is kíváncsiak vagyunk, remélhetőleg egy árháború kezdődik el. Az is elképzelhető, hogy az NVIDIA beáll egy szintre, ezt követi majd az AMD (elvileg kb. 20%-kal olcsóbban kellene adnia sajátját), és ott szépen megállapodnak. Viszont az NVIDIA megteheti azt is, hogy megszorongatja az AMD-t; egy kis rizikót és veszteséget bevállalva olyan szintre csökkentheti a 9600 GT-ért elkért összeget, ahol az AMD már nem képes követni (így piacot rabol el tőle), vagy ha követi is, profitot nem szerez vele. Erre persze nincs túl sok esély, a gyártóknak nem szokása ilyen gálánsnak lenni a vásárlókkal szemben...

Lenne még egy kérdésünk: mi lesz a GeForce 8800 GT-vel? Na és a gyorsabbik RV670-alapú Radeonnal? Utóbbiért az AMD többé nem kérhet ilyen magas árat, hiszen a 9600 GT ha nem is mindenhol, de nagy általánosságban lenyomja. A G92 gyártási költségei jóval magasabbak, miközben a 8800 GT nem olyan sokkal gyorsabb a 9600 GT-nél, hogy megérje árusítani. Két eset lehetséges: a 8800 GT vagy eltűnik, vagy lejjebb nyomja az árakat. Akárhogy is legyen, hosszú böjt után végre olyan időszaknak nézünk elébe, ami számunkra csak jó lehet: megfizethető, de ugyanakkor gyors videokártyákat lehet kapni.


Zotac GeForce 9600 GT AMP Edition
NVIDIA G94

fLeSs

A Zotac 9600 GT-jét a Ramiris Rubin Zrt., az Asus videokártyáit pedig az Asus bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés