Tavaszi mozgolódás a fotózás körül

Hirdetés

Tükrösök és tükör nélküliek

Még maradunk a Nikonnál, hiszen mindenképp említést érdemel legújabb tükrös gépe, a D5100, mellyel a gyártó a belépőszintű dSLR-ek csoportjában kavarta fel - nem is kicsit - az állóvizet. A CMOS képérzékelő 16,2 megapixeles, APS-C (DX a Nikon szavai szerint) méretű. EXPEED 2 jelfeldolgozó egység dübörög a gépben, ami a működési sebességet és a képminőséget hivatott erőteljesen megdobni. Természetesen már ezzel a fényképezővel is lehet 1080p felbontásban videókat felvenni. A készülék kijelzője 7,5 cm átmérőjű, ráadásul elforgatható és kihajtható, ami komolyan megkönnyíti a mozgóképfelvételt akár nyakatekert helyzetekben is. A számos újdonság között olyanokat is találunk, mint például a HDR (High Dynamic Range) képalkotási mód, többféle képretusálási módszer, kettős rendszer a porosodás megelőzésére, HDTV-kompatibilitás, speciális hatások (művészi szűrők, melyeket álló- és mozgóképekre is alkalmazhatunk), élőkép stb. A D5100 hivatalosan még nem kapható itthon, ára az Egyesült Államokban 800 dollár, kiegészítve a 18-55 mm-es kitobjektívvel pedig 900 dollár. Ennek megfelelően készíthetjük pénztárcánkat a hazai megjelenésre.


(forrás: Nikon)

A Canon egyből két új masinával nyit, legkisebb a sorban az EOS 1100D, amely az 1000D-t váltja. Nem lebecsülendő a kis gép, de nála sokkal érdekesebb, és a Nikon D5100 méltóbb ellenfele az EOS 600D. Valamivel magasabb a 600D felbontása, mint a Nikon újoncáé, itt már 18 MP-es a CMOS képérzékelő. A Full HD felbontás már úgy tűnik, szabványosnak és elvárhatónak tekinthető ebben a szegmensben is - a Canon szintén hajt a videózni kívánó felhasználók kegyeire, így a nagy felbontás mellé megkapjuk a Nikonénál nagyobb felbontású, kihajtható és elforgatható kijelzőt is. Kreatív szűrőkkel itt is találkozhatunk, ezek szintén alkalmazhatók álló- és mozgóképekre egyaránt. A DIGIC 4 jelfeldolgozó processzor egyik kevésbé érzékelhető előnye, hogy 14-bites a jelfeldolgozása. Ennek köszönhetően elvileg szebb, egybefüggőbb színátmeneteket kapunk, azonban megjelenítő legyen a talpán, ahol ezt láthatjuk is. Nagy plusz a beépített vezeték nélküli vakuvezérlés, és persze az, hogy a gép már idehaza is kapható. Ára 200 000 forint.


(forrás: Canon)

A többi gyártó egyelőre nem kínál újdonságot. Örömünkre szolgál viszont, hogy a már tavaly bejelentett Panasonic DMC-GH2 végre itthon is kapható, nem egy (online) üzletben látni a „raktárról”, vagy „azonnal kapható” jelzőket. A masina azonban nem olcsó, 14-42 mm-es kitoptikájával 263 000 forint körül kérnek érte.

Nagyon várjuk már a FujiFilm X100-as gépét, amit elvileg most kezdtek volna nagyobb mennyiségben kiszállítani, azonban érthető módon egyelőre tovább kell türelemmel lennünk. Egy biztos, izgalmas év elé nézünk: új bejelentések lesznek bőven, csak bírjuk majd pénztárcával!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Húsvéti tévéajánló

  Ismét rendhagyó hétvégi cikkel szolgálunk: ezúttal szórakoztatóelektronikai termékek közül válogattunk.

 • Záporoznak a hardverek majálisra

  Visszatért a megszokott Hazai Pálya: processzor, táp, videokártya és hasonló finomságok cikkünkben.

 • Tavaszi hardverszemle

  Flash-alapú tárolókat, mobil eszközöket és egyéb érdekességeket tálalunk ezen a héten.

 • Piacon az Intel Z68

  És még sok már hardveres újdonság, melyeket heti beszámolónkban tálalunk.

Előzmények

Hirdetés