Hirdetés

Tavaszi mozgolódás a fotózás körül

Kompakt fényképezőkHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Szokásos hétvégi hardvermustránktól eltérő módon most nem processzorok, alaplapok, notebookok és táblagépek szerepelnek a terítéken, hanem a fotózás került a középpontba. Ennek apropót ad az is, hogy végre véget érni látszanak a nyomasztó téli hónapok, érdemes kicsit kiruccanni a természetbe, kiszellőztetni orrunkból a gépszagot, megcsodálni környezetünk természeti szépségeit. Jó hír azoknak, akik régi, megunt fényképezőgépüktől szeretnének megszabadulni, esetleg a már rég betervezett vásárlást realizálnák végre, hogy a tavasz a fotós cikkek piacán is hozott megújulást bőven. Lássuk hát a kínálat egy-egy új gyöngyszemét!

Kompaktok

Bővült felfelé a Canon PowerShot SX sorozata. Az SX230 HS 14-szeres optikai zoom mellett számos olyan hasznos funkciót, szolgáltatást kínál, ami nagyon jól jöhet a természetjárónak. Talán túlzások nélkül kijelenthető, hogy a masina egyik (ha nem a) legfontosabb szolgáltatása a GPS naplózás, illetve a GPS koordináták bejegyzése a képek EXIF adataiba. Mindkét funkció nagyban segíti képeink utólagos szortírozását, ráadásul így naplózható túránk egy-egy állomása is. Nem utolsósorban abban is óriási segítséget jelent a pontos pozíció ismerete, ha később egy rendkívüli fotónk készítésének helyére szeretnénk majd visszatalálni. Ezenkívül mindenképp említést érdemel a Full HD felbontású mozgóképek készítésének lehetősége, vagy az akár 240 kép/mp sebességű videófelvétel. Hab a tortán, hogy a masina teljesen manuális móddal is rendelkezik, így nem minden esetben kell az automatikára hagyatkozni. A Canon PowerShot SX230 HS átlagosan 80 000 forintért már meg is vásárolható.

Valamivel olcsóbban, kb. 70 000 forintért lehet hozzájutni az Olympus egyik legújabb kirándulógépéhez, az SZ-20-hoz. A gyártó „utazó zoomjai” között az SZ-20 közvetlenül a csúcs SZ-30MR alatt található, így ennél a masinánál is - hasonlóan a Canon SX230 HS-hez - széleskörű szolgáltatáscsomaggal találkozhatunk. A 12,5-szeres átfogású optika természetesen itt is rendelkezik képstabilizátorral, a Full HD felbontású videók rögzítését pedig ez a masina is támogatja. A 16 megapixeles CMOS érzékelő kifejezetten gyors adatkiolvasással bír, de még ennek tudatában is bámulatos a 9 kép/mp sorozatfelvételi mód, ahol természetesen teljes felbontásban kerülnek mentésre a képek. Ha Olympus, akkor mágikus szűrők: az SZ-20 összesen nyolc ilyen művészi filtert kínál (Popművészet, Pinhole, Halszem, Rajz, Lágy fókusz, Punk, Csillagfény, Akvarell).

A Nikon gépek szerelmeseinek sem marad üres az övtáskájuk. Idén év elején mutatta be a gyártó a Coolpix S9100 fényképezőjét, amely annak ellenére, hogy 18-szoros átfogású optikát kínál, rendkívül karcsú felépítésű. Például a Bluechip.hu webáruházban 77 800 forintot kell érte leszurkolni, ami annak fényében nem is nevezhető soknak, ha figyelembe vesszük tudását. 12,1 megapixeles hátsó megvilágítású CMOS érzékelője a kategória átlagánál alacsonyabb zajszintet ígér. Fotózás közben hétféle elmosódást gátló funkció segíti a fotós dolgát. Az EXPEED C2 képfeldolgozó rendszernek köszönhetően ennél a fényképezőnél is megoldott a Full HD mozgóképek készítése. A masina repertoárjában szerepelnek még: retusáló funkciók, különleges effektusok (állóképekhez és mozgóképekhez egyaránt), intelligens portré rendszer.


(forrás: Nikon)

Ha már a Bluechip.hu webáruházat emlegetjük, ide tartozik, hogy az általunk is tesztelt Vanguard állványok és táskák vásárlása esetén 5000 Ft kedvezményt adnak, amennyiben 20 000 Ft-nál többet költünk ezekre a termékekre. Ezt a kedvezményt Hazai Pálya rovatunk olvasói és a webbolt Facebook oldalának rajongói kapják meg, jó alkalom, hogy a fényképezőnk mellé egyből táskát és/vagy állványt is beszerezzünk.

Tükrösök és tükör nélküliek

Még maradunk a Nikonnál, hiszen mindenképp említést érdemel legújabb tükrös gépe, a D5100, mellyel a gyártó a belépőszintű dSLR-ek csoportjában kavarta fel - nem is kicsit - az állóvizet. A CMOS képérzékelő 16,2 megapixeles, APS-C (DX a Nikon szavai szerint) méretű. EXPEED 2 jelfeldolgozó egység dübörög a gépben, ami a működési sebességet és a képminőséget hivatott erőteljesen megdobni. Természetesen már ezzel a fényképezővel is lehet 1080p felbontásban videókat felvenni. A készülék kijelzője 7,5 cm átmérőjű, ráadásul elforgatható és kihajtható, ami komolyan megkönnyíti a mozgóképfelvételt akár nyakatekert helyzetekben is. A számos újdonság között olyanokat is találunk, mint például a HDR (High Dynamic Range) képalkotási mód, többféle képretusálási módszer, kettős rendszer a porosodás megelőzésére, HDTV-kompatibilitás, speciális hatások (művészi szűrők, melyeket álló- és mozgóképekre is alkalmazhatunk), élőkép stb. A D5100 hivatalosan még nem kapható itthon, ára az Egyesült Államokban 800 dollár, kiegészítve a 18-55 mm-es kitobjektívvel pedig 900 dollár. Ennek megfelelően készíthetjük pénztárcánkat a hazai megjelenésre.


(forrás: Nikon)

A Canon egyből két új masinával nyit, legkisebb a sorban az EOS 1100D, amely az 1000D-t váltja. Nem lebecsülendő a kis gép, de nála sokkal érdekesebb, és a Nikon D5100 méltóbb ellenfele az EOS 600D. Valamivel magasabb a 600D felbontása, mint a Nikon újoncáé, itt már 18 MP-es a CMOS képérzékelő. A Full HD felbontás már úgy tűnik, szabványosnak és elvárhatónak tekinthető ebben a szegmensben is - a Canon szintén hajt a videózni kívánó felhasználók kegyeire, így a nagy felbontás mellé megkapjuk a Nikonénál nagyobb felbontású, kihajtható és elforgatható kijelzőt is. Kreatív szűrőkkel itt is találkozhatunk, ezek szintén alkalmazhatók álló- és mozgóképekre egyaránt. A DIGIC 4 jelfeldolgozó processzor egyik kevésbé érzékelhető előnye, hogy 14-bites a jelfeldolgozása. Ennek köszönhetően elvileg szebb, egybefüggőbb színátmeneteket kapunk, azonban megjelenítő legyen a talpán, ahol ezt láthatjuk is. Nagy plusz a beépített vezeték nélküli vakuvezérlés, és persze az, hogy a gép már idehaza is kapható. Ára 200 000 forint.


(forrás: Canon)

A többi gyártó egyelőre nem kínál újdonságot. Örömünkre szolgál viszont, hogy a már tavaly bejelentett Panasonic DMC-GH2 végre itthon is kapható, nem egy (online) üzletben látni a „raktárról”, vagy „azonnal kapható” jelzőket. A masina azonban nem olcsó, 14-42 mm-es kitoptikájával 263 000 forint körül kérnek érte.

Nagyon várjuk már a FujiFilm X100-as gépét, amit elvileg most kezdtek volna nagyobb mennyiségben kiszállítani, azonban érthető módon egyelőre tovább kell türelemmel lennünk. Egy biztos, izgalmas év elé nézünk: új bejelentések lesznek bőven, csak bírjuk majd pénztárcával!

JOBY Gorillapod fotós állványok

A héten egy fotós kiegészítő magyarországi jelenlétéről is beszámolhatunk. A JOBY nevű márkát valószínűeg csak a fotózásban kicsit jobban elmélyedt olvasóink ismerik, a Gorillapod név viszont sokak számára csenghet ismerően. Nem véletlenül; olyan flexibilis lábú tripodokról van szó, melyek segítségével fényképezőgépünket vagy kameránkat olyan helyekre is rögzíthetjük, ahova alapvetőn esélytelen lenne. Sajtótájékoztatókon rendszeresen találkozunk is az állvány valamelyik kiadásával, ideje volt tehát, hogy megkezdőjön a hivatalos hazai disztribúció. A DigitCam Kft. üzletének kínálatából szemezgettünk.

Gorillapod
Gorillapod: több színben is kapható

A Gorillapod Original - mint azt neve is mutatja - az állvány eredeti kiadása, mely legfeljebb 325 gramm tömegű eszközökkel használható, ami a gyakorlatban kompakt fényképezőépeket vagy könnyű kézikamerákat jelent. Az állványnak három lába van, mindegyik tíz darab gumírozott oldalú gömbből áll, ezek segítségével lehet rögzíteni. Ennek egy tuningolt variánsa a Gorillapod Magnetic, melynek lábai erős mágnesekben végzőnek, így a szintén 325 gramm teherbírású állványt felrakhatjuk fémből készült oszlopokra is. Hasznos kis cucc a Gorillapod Video névre hallgató variáns is, mely annyiban több az alapkiadásnál, hogy található rajta egy kis kar, melynek segítségével egyszerűn és fokozatosan tudjuk mozgatni a szabványos állványmenettel rendelkező fejet - ezt a modellt viszont sajnos nem lehet kapni Magyarországon. Az eredeti kiegészítőt nagyjából 6000 forint körüli áron kapjuk meg, a mágneses kiadás kb. 800 Ft-tal kerül többe.

Gorillapod SLR Zoom
Gorillapod SLR Zoom: tükrös fényképezőgépekhez

A komolyabb masinákkal rendelkező fotósok számára az említett modellek nem jelentenek megoldást, de a JOBY rájuk is gondolt az SLR, SLR-Zoom és Focus fantázianevű Gorillapodokkal, melyek közül az első 800 gramm, a középső 3 kilogramm, az utolsó pedig 5 kilogramm terhelhetőségű. Az alapkoncepció nem változott, ugyanúgy néznek ki, mint a kisebb testvérek, csak értelemszerűen méretesebbek, a Focus pedig nem műnyagból, hanem fémből készült.  A legerősebb modell végfelhasználói ára nagyjából 32 000 forint, az SLR-Zoom feleennyibe, a sima SLR pedig közel 13 000 forintba kerül.

Gorillapod Ballhead
Gorillapod Ballhead

Amennyiben igényünk van gömbfejre, azt külön is megvásárolhatjuk az állványokhoz, de "kitben" is kaphatók bizonyos modelleknél. A Ballhead névre hallgató fej 3 kilogramm terhelhetőséget nyújt, található rajta vízszintező, míg a Ballhead X már 5 kg-ot is elbír, de lemaradt róla a vízszintező. Áruk nagyjából annyi, mint az állványoké, a gyengébbik gömbfejért 17 000, az erősebbikért közel 29 000 forintot kell az asztalra tennünk.

MLaca, Bocha

Azóta történt

 • Húsvéti tévéajánló

  Ismét rendhagyó hétvégi cikkel szolgálunk: ezúttal szórakoztatóelektronikai termékek közül válogattunk.

 • Záporoznak a hardverek majálisra

  Visszatért a megszokott Hazai Pálya: processzor, táp, videokártya és hasonló finomságok cikkünkben.

 • Tavaszi hardverszemle

  Flash-alapú tárolókat, mobil eszközöket és egyéb érdekességeket tálalunk ezen a héten.

 • Piacon az Intel Z68

  És még sok már hardveres újdonság, melyeket heti beszámolónkban tálalunk.

Előzmények

Hirdetés