Tavaszi mozgolódás a fotózás körül

Hirdetés

JOBY Gorillapod fotós állványok

A héten egy fotós kiegészítő magyarországi jelenlétéről is beszámolhatunk. A JOBY nevű márkát valószínűeg csak a fotózásban kicsit jobban elmélyedt olvasóink ismerik, a Gorillapod név viszont sokak számára csenghet ismerően. Nem véletlenül; olyan flexibilis lábú tripodokról van szó, melyek segítségével fényképezőgépünket vagy kameránkat olyan helyekre is rögzíthetjük, ahova alapvetőn esélytelen lenne. Sajtótájékoztatókon rendszeresen találkozunk is az állvány valamelyik kiadásával, ideje volt tehát, hogy megkezdőjön a hivatalos hazai disztribúció. A DigitCam Kft. üzletének kínálatából szemezgettünk.

Gorillapod
Gorillapod: több színben is kapható

A Gorillapod Original - mint azt neve is mutatja - az állvány eredeti kiadása, mely legfeljebb 325 gramm tömegű eszközökkel használható, ami a gyakorlatban kompakt fényképezőépeket vagy könnyű kézikamerákat jelent. Az állványnak három lába van, mindegyik tíz darab gumírozott oldalú gömbből áll, ezek segítségével lehet rögzíteni. Ennek egy tuningolt variánsa a Gorillapod Magnetic, melynek lábai erős mágnesekben végzőnek, így a szintén 325 gramm teherbírású állványt felrakhatjuk fémből készült oszlopokra is. Hasznos kis cucc a Gorillapod Video névre hallgató variáns is, mely annyiban több az alapkiadásnál, hogy található rajta egy kis kar, melynek segítségével egyszerűn és fokozatosan tudjuk mozgatni a szabványos állványmenettel rendelkező fejet - ezt a modellt viszont sajnos nem lehet kapni Magyarországon. Az eredeti kiegészítőt nagyjából 6000 forint körüli áron kapjuk meg, a mágneses kiadás kb. 800 Ft-tal kerül többe.

Gorillapod SLR Zoom
Gorillapod SLR Zoom: tükrös fényképezőgépekhez

A komolyabb masinákkal rendelkező fotósok számára az említett modellek nem jelentenek megoldást, de a JOBY rájuk is gondolt az SLR, SLR-Zoom és Focus fantázianevű Gorillapodokkal, melyek közül az első 800 gramm, a középső 3 kilogramm, az utolsó pedig 5 kilogramm terhelhetőségű. Az alapkoncepció nem változott, ugyanúgy néznek ki, mint a kisebb testvérek, csak értelemszerűen méretesebbek, a Focus pedig nem műnyagból, hanem fémből készült.  A legerősebb modell végfelhasználói ára nagyjából 32 000 forint, az SLR-Zoom feleennyibe, a sima SLR pedig közel 13 000 forintba kerül.

Gorillapod Ballhead
Gorillapod Ballhead

Amennyiben igényünk van gömbfejre, azt külön is megvásárolhatjuk az állványokhoz, de "kitben" is kaphatók bizonyos modelleknél. A Ballhead névre hallgató fej 3 kilogramm terhelhetőséget nyújt, található rajta vízszintező, míg a Ballhead X már 5 kg-ot is elbír, de lemaradt róla a vízszintező. Áruk nagyjából annyi, mint az állványoké, a gyengébbik gömbfejért 17 000, az erősebbikért közel 29 000 forintot kell az asztalra tennünk.

MLaca, Bocha

Azóta történt

 • Húsvéti tévéajánló

  Ismét rendhagyó hétvégi cikkel szolgálunk: ezúttal szórakoztatóelektronikai termékek közül válogattunk.

 • Záporoznak a hardverek majálisra

  Visszatért a megszokott Hazai Pálya: processzor, táp, videokártya és hasonló finomságok cikkünkben.

 • Tavaszi hardverszemle

  Flash-alapú tárolókat, mobil eszközöket és egyéb érdekességeket tálalunk ezen a héten.

 • Piacon az Intel Z68

  És még sok már hardveres újdonság, melyeket heti beszámolónkban tálalunk.

Előzmények

Hirdetés