Hirdetés

Szünetmentes lovagok

Fekete sereg

Tavasszal, amikor a Prohardver hasábjain első alkalommal adtunk helyet szünetmentes tápegységet bemutató írásnak, nem győztük eleget hangsúlyozni, hogy alkalmanként mennyire fontos szerepet kaphatnak ezek az eszközök, melyeknek működéséről az esetek nagy részében amúgy tudomást sem veszünk. Áramkimaradás, túlfeszültség, feszültségcsökkenés, illetve egyéb áramhálózati-hibák esetén azonban az addig a sarokban "haszontalanul” porosodó doboz sokszor életmentő lehet fontos, pótolhatatlan adataink, illetve számítógépünk alkatrészei számára.

Hirdetés

UPS-t ma már világszerte (vagyis inkább Kínaszerte) számtalan vállalat gyárt, akad köztük olyan is, amelyik saját márkanév alatt nem is forgalmaz szünetmentes áramforrást, csak és kizárólag OEM partnerei számára állít elő kész vagy félig kész (csak UPS elektronika) termékeket. Ez a tendencia részben azt eredményezi, hogy a Kínában és Tajvanon gyártott egységek - legalábbis ami az egy munkaállomást, netán kisebb szervereket védő típusokat illeti - bizonyos része szinte teljesen egy kaptafára készül, a különbség kimerül a külső kialakításban, illetve a menedzsment szoftver elnevezésében.

A tajvani székhelyű Powercom nem kevesebbet állít magáról saját weblapján, minthogy a szigetországban ők állítják elő a legtöbb ún. micro-UPS-t, ami számunkra egyértelműen azt a tényt erősíti, hogy a Powercom nem tartozik a „matricázó” cégek közé. A vállalat tehát erős jelenlétet képvisel a belépőszegmensben, így a Compact, a King vagy a Black Knight család számtalan tagja elsősorban egyéni munkaállomások számára nyújt szünetmentesítő megoldást.


[+]

Szerkesztőségünkbe a Powercom termékpalettájából elsőként két Black Knight sorozatba tartozó UPS jutott el. Ez a széria a gyártó egyik legújabb fejlesztésének gyümölcse, igaz a 400-2000 VA-es teljesítménnyel rendelkező szünetmentes tápegységek a korábbi modellekhez képest kevés korszakalkotó újdonsággal rendelkeznek. A hozzánk került BNT-600AP és BNT-800AP, rendre 600 és 800 VA teljesítményt nyújtó típusok teljesen átlagos szolgáltatásokat nyújtanak, a PC-s kommunikációs felület és a telefonvonal-védelem (ezzel mindkét eszköz rendelkezik) legalábbis ma már semmiképpen nem tekinthető extrának.

Hogy mégis mitől tekinthető újdonságnak a Black Knight sorozat, azt nehéz lenne hosszú bekezdéseken keresztül taglalni, így jobb híján a legnagyobb, szemmel látható változásra hívnánk fel a figyelmet: az UPS-ek fekete műanyagházat kaptak. A manapság divatos színben pompázó dobozok külső kialakítása mindazonáltal alig változott az elődökhöz képest, ugyanakkor ezeknél az eszközöknél a formaterv teljesen alárendelt szerepet játszik, így nem is tulajdonítunk neki különösebb jelentőséget.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • A lámpagyáros UPS-ei

  Az amerikai Tripp Lite-ról eddig vajmi keveset hallhattunk hazánkban, pedig a cég komoly tapasztalattal rendelkezik a szünetmentes tápegységek gyártásában.

 • Inform UPS-ek - áram a törököktől

  Ahogy közeledik a nyár, jön a szünetmentes tápegységek szezonja is. Ezúttal az Inform három kisebb UPS-ét vizsgáltuk meg.

 • MGE UPS-ek - vive la France!

  A francia MGE OPS olcsóbb, PC-ket védő szünetmentes tápegységeiből három járt nálunk egy kimerítő ismerkedésre.

 • Ellipse MAX UPS-ek - ingadozók előnyben

  Az MGE új szünetmentes áramforrásokból álló családja elsősorban munkaállomások, szerverek védelmét szolgálja.

Előzmények

Hirdetés