Hirdetés

Színes érdekességek

Intel X38 alaplapok
A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Múlt héten az Asus Intel X38-as alaplapjait mutattuk be, most a többiek megoldásaival kezdünk. A hazai piacon elsőként a Gigabyte jelentkezett X38 chipkészletre épülő alaplappal. A minden földi jóval felszerelt X38-DQ6 közel 60 000 forintos árral indított még októberben, ma viszont már jó 7000 forinttal olcsóbban is megkapható. Amellett, hogy kezeli a 45 nm-es gyártási technológiával készülő Intel processzorokat, elboldogul két PCI Express csatolójú Radeonnal, melyeket kétszer 16 sávval kínál meg, akár 2.0-s szabványon is. Emellett van még három egyszeres PCI Express és két hagyományos PCI aljzata. A hat SATA adattárat kezelő ICH9R déli híd mellé külső vezérlő is került, amelyre további két SATA és két IDE egységet köthetünk. Az alaplaphoz jár két eSATA hátsó panel, melyek akár négy meghajtót is kezelnek. A hálózati kapcsolatért két, gigabites Ethernet vezérlő felel, a hangkodek a Realtektől származik és nyolccsatornás, van sok USB és egy FireWire aljzat is. Csúcsmodellről lévén szó a szilárd elektrolitos kondenzátorok és a hatalmas, hőcsöves bordák sem hiányozhatnak.

Valamivel barátságosabb, 48 000 forint körüli áron kapható a Gigabyte X38-DS5. A kevesebb pénzért kevesebb fázisú feszültségszabályzást, eggyel kevesebb gigabites hálózati vezérlőt és hátsó eSATA panelt kapunk. Megmaradt viszont a két PCI Express 2.0 x16 aljzatos CrossFire támogatás, a DTS-es Realtek hangchip és az izmos hűtés.

Az MSI egyelőre csak X38 Diamond elnevezésű csúcsmodelljét hozta a hazai piacra. Legnagyobb érdekessége a hatalmas, köríves hűtőborda az északi hídon, de alaposan megrakták hosszú PCI Express csatlakozókkal is. A négyből kettő a 2.0-s szabványt támogatja és két Radeont kezel CrossFire-ben, kettő pedig csak négyszeres tempót tud. A déli híd négy SATA és két eSATA eszközt kezel, további két IDE és két SATA pedig a külső Silicon Image vezérlőre köthető. A hálózathoz itt is két gigabites Ethernet vezérlő fér hozzá, és még van a sok USB, valamint pár FireWire, de a hangrendszer sokkal komolyabb. Az alaplap mellé kapunk egy Creative X-Fi Extreme hangkártyát; így már érthető a 63 000 forint körüli vételár.

Intel X38-as csúcsmodelljét egyelőre az Abit kínálja a legolcsóbban. Azért az IX38 Quad GT 51 000 forintos ára sem piskóta. Cserébe itt is megkapjuk az elvárható extrákat, mint a szilárd elektrolitos kondenzátorokat, a hőcsőáradatot, CrossFire-ös PCI Express 2.0 x16 foglalatokat, két hátlapi eSATA csatlakozót. Feszültségszabályozás terén az Abit digitális PWM áramkörrel operál, amihez hasonlót a nagynevű DFI megoldásain láthattunk. Hálózati vezérlőből viszont csak egy jutott rá, hang terén pedig a többiek szintjét hozza. További apró extra a hátlapra helyezett BIOS visszaállító, valamint az alaplapi bekapcsoló és reset gomb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Hardverek február elején

    Új alaplapokkal, friss videokártyákkal, egyre nagyobb monitorokkal és jó árú notebookokkal foglalkozunk piaci bemutatónkban.

  • Nyomtató a hálózaton

    Az OKI megújult C5000-es sorozatának hálózatra köthető, C5750dn nevű tagjával ismerkedtünk meg alaposabban.

Hirdetés