Szépen szóló hardverajánlatok

  • (f)
  • (p)
Hazai pálya – Írta: | 2019-02-09 09:36

Érdekes monitorok, különleges audioeszközök és sok hasznos apróság került heti válogatásunkba.

Monitorok


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Jó monitorból sosem elég, jelen cikkünkből sem maradhatnak ki az Oázis Computer kínálatában megtalálható megjelenítők. Mint például a 3 év garanciával 86 900 forintért kínált Asus PB247Q, ami – ahogy a gyártó nevezéktanát ismerők számára egyértelmű lehet – egy 24 hüvelykes panellel szerelt modell, ebből is egy IPS technológiájú darab került bele. Utóbbinak köszönhetően a színhűséggel biztosan nem lesz probléma általános felhasználás mellett, amit a 100%-os sRGB színtérlefedettség is remekül példáz.

A monitor felbontása 1920x1080 pixel, a válaszidő szürkéből szürkébe történő váltásnál pedig 5 milliszekundum, a specifikációkat tekintve tehát semmi különlegeset nem nyújt. A letisztult, vékony kávákat alkalmazó dizájn azonban valamennyire kiemeli a mezőnyből a PB247Q-t, ugyanakkor nem mondható, hogy a szépségnek ára van, hiszen a talp többféle állítási lehetőséget biztosít, a forgathatóságtól egészen a pivot módig. Csatlakozók tekintetében sem lehet okunk panaszra, a dupla HDMI bemenet mellett DisplayPort, 3,5 milliméteres fejhallgató-kimenet és három darab USB 3.0 port sorakozik a hátoldalon.


[+]

A szintén 3 év garanciával forgalmazott Asus MX32VQ 174 900 forintos árával már egy magasabb ligában játszik, ennek megfelelően a specifikációs táblázat szinte minden mezőjében jobb adatokat láthatunk. A 31,5 hüvelyk képátlójú, hajlított VA panelen 2560x1440 pixel terül el, az sRGB színteret pedig 125%-ban képes lefedni. 300 nites fényereje szintén több az előbb említett monitor 250 nites értékéhez képest, válaszideje pedig 1 ezredmásodperccel kevesebb, ami sokaknál a világot jelentheti.

Az alsó élen található Harman Kardon hangszórók hangerejét akár a talpba épített vezérlőgombokkal is szabályozhatjuk, ezen felül pedig lehetőségünk van a zene ütemére változó fényjátékot is megjeleníteni a gombok körül elhelyezett LED-eknek köszönhetően. A szépségért cserébe viszont sajnos le kell mondanunk az olyan hasznos dolgokról, mint az állítható talp és az USB hub.


[+]

Manapság egyre több, játékosoknak szánt termék esetében hangsúlyozzák ki az egyszerű hordozhatóságot, legyen szó billentyűzetről vagy notebookról. A monitorok esetében viszonylag ritkán látunk szállítást elősegítő füleket vagy ebből a célból elvégzett súlycsökkentést, a Roccat viszont gondolt a világon azért elvétve megtalálható LAN-partiarcokra Tusko megnevezésű hordtáskájának megalkotásakor, amit az iWay webáruházából lehet beszerezni 22 510 forintos áron. A 20-24 hüvelyk képátlójú megjelenítőkkel kompatibilis táska nem csak hordozófüleket kapott, hanem három zsebet és dedikált rögzítőpántokat is a billentyűzet és a különböző apróságok számára.

Fej- és fülhallgatók

Miután megvettük első gamer számítógépünket, általában jóval vékonyabb pénztárcával állunk neki egyéb kiegészítőket vásárolni, mint mielőtt elkezdtük a projektet. Szerencsére alacsonyabb árkategóriákban is találni játékra alkalmas fejhallgatókat, ilyen például a Zalman HPS300, aminek 2600 forintos ára könnyen összekuporgatható.


[+]

Mindezért cserébe persze nem lehet csodát várni, egy sztenderd kétcsatornás, vezetékes fejhallgatóval van dolgunk, melyet egy nem lecsatlakoztatható mikrofonnal és némi piros színnel próbáltak csábítóvá varázsolni.


[+]

A 19 700 forintos Logitech G430 ehhez képest aranyárban van, cserébe azonban nem csak jobb megjelenést és nagyobb kényelmet, hanem virtuális térhangzást is kapunk. Bár egy szoftver nyilván nem vetekszik a több hangszórós megoldásokkal, de a szimulált térhangzásra sem lehet azt mondani, hogy alkalmatlan lenne az Y tengely mentén hallott hangzok lokalizációjára. Az USB-s DAC-ot is magába foglaló vezeték összesen 3 méter hosszú, a szövettel borított kábelen a dedikált hangerőszabályzó mellett egy plusz kapcsolót is találunk, ami a rugalmas, zajszűrővel ellátott mikrofon némítására szolgál. A kék színű fülpárnákat egy könnyed mozdulattal eltávolíthatjuk, amennyiben tisztításukra lenne szükség.


[+]

Persze egy in-ear stílusú fülhallgatónak mindig könnyebben talál helyet az ember, a Razer pedig azok számára is készült modellekkel, akiknek ez fontos szempont lehet. Az egy év garanciával 20 000, illetve 31 000 forintot kóstáló Hammerhead Pro V2 és Hammerhead BT közötti fő különbség csatlakoztatásuk módjában keresendő, ugyanis míg előbbi egy 1,3 méter hosszú vezetéken, addig utóbbi Bluetoothon keresztül érkező audioanyagok megszólaltatására képes.


[+]

A Bluetooth technológiának sajnos megvan az a hátránya, hogy az áramellátás akkumulátor segítségével van megoldva, az apró készülékházba épített telep azonban akár 8 óra üzemidőre is képes két óra töltést követően, ennyit pedig remélhetőleg senki nem tölt a monitor előtt szünet nélkül.


[+]

Jóval alacsonyabb árkategóriában száll harcra a 7600 forintos Xiaomi Mi Sport füles, mely szintén Bluetooth technológiát használ, ám fejlesztésekor a sportolásra helyezték a hangsúlyt, így a fülre akasztható eszköz ellenáll az izzadtságnak is. Tizenegy napos készenléti idejéhez hét órányi lejátszási idő társul, 17,8 grammos tömegének köszönhetően pedig szinte észrevétlenül pihenhet a fülön.

Gamer perifériák, kiegészítők

A legjobb játékosok szentül vallják, hogy a legolcsóbb egérrel is lehet profi szinten játszani, és bár a 12 210 forintos Steelseries Rival 110-nél még mindig van olcsóbb megoldás, több játékos szerint is ajánlott modell, köszönhetően a TrueMove1 szenzornak és a 87,5 grammos tömegnek.


[+]

Az egéren összesen 6 gombot találunk, melyeket a Steelseries Engine szoftver segítségével konfigurálhatunk, de ugyanitt tudjuk beállítani a görgő és a gyártói logó világítását is. Bár a kialakítás lehetővé tenné a kétkezes használatot, a gombok elhelyezése alapján elsősorban jobbkezesek számára ajánlott.


[+]

Az utóbbi időben kezdtek el rájönni a gyártók, hogy a vezetékes egerekkel kapcsolatban nem is a vezeték meglétével van problémája az embereknek, csak az asztalban való elakadásával. Több gyártó is elkezdett úgynevezett bungee-kat gyártani, ami legtöbb esetben egy skorpióra hasonlít, és a kábel megemelése a feladata. A 6380 forintos Roccat Apuri Raw szintén egy ilyen megoldás, fém alapanyagának és flexibilis karjának köszönhetően pedig elmozdulás nélkül képes kordában tartani a rakoncátlankodó vezetéket.


[+]

Szintén a madzagokhoz kapcsolódik a következő termék, a LogiLink USB 3.0 hubja, ám a bungee-val ellentétben ez közelebb hozza azokat hozzánk. Az egyméteres kábel végén egy 85 x 42 x 48 mm kiterjedésű fekete téglatesten találjuk a három darab USB 3.0 csatlakozót, valamint az 5-az-1-ben kártyaolvasót, ami microSD és SD mellett M2, MS és CF formátumú kártyákat is fogad, ezért cserébe pedig mindössze 8000 forintot kell fizetnünk.


[+]

Vezetékekkel csak töltés közben kell érintkeznünk az Esperanza egy év garanciával 2000 forintért árult Extreme Flash bluetooth hangszórója esetében, melynek 125 grammos házába egy FM rádióadók vételére alkalmas modul is bekerült. A repedésekre hasonlító dizájnnal megspékelt eszköz egy-egy USB csatlakozót és microSD kártyafoglalatot is kapott, így akár memóriakártyáról vagy pendrive-ról is lejátszhatjuk kedvenc zenéinket.


[+]

Sporteseményeken és szafarikon remek társ lehet egy távcső, főleg egy olyan modell, ami beépített kamerával is rendelkezik. Az egy év garanciával 17 000 forintba kerülő Technaxx TrendGeek TG-125 pont egy ilyen, tízszeres nagyításával akár 1 km távolságra is elláthatunk, a látottakat pedig 1280x960 pixeles fotó vagy 640x480 pixel felbontású videó formájában meg is örökíthetjük. A 230 grammos binokulár Mini USB csatlakozón keresztül tölthető, az adatok tárolására pedig a microSD foglalatba helyezhető memóriakártya gondoskodik.

SidCorky