Hirdetés

SSD megateszt: SATA 6 Gbps és NVMe meghajtók a ringben

Összesen 11 darab SSD-t hasonlítottunk össze, hogy kiderítsük, melyik eszközt érdemes megvásárolni.

Konklúzió

Az, hogy legalább az operációs rendszerünk számára ildomos egy SSD beszerzése, már régóta nem kérdés, hiszen a töltésidők és a lemezműveletek lényegesen gyorsabbak, mint a hagyományos winchesterek esetében. Mostanra, hogy a SATA 6 Gb/s sávszélességét is megfeszítettük konzumer fronton és elérkezett a PCIe 3.0-ás interfész kora, ismét felmerül bennünk a kérdés, hogy tényleg szükségünk van-e még gyorsabb eszközökre, vagy egyelőre megelégedhetünk azzal, ami jelenleg is van. Bár láthattuk az újkeletű NVMe-s meghajtók napnál is világosabb előnyét, de ez annyira mégsem szembeötlő a mindennapi felhasználás során, ha csupán irodai feladatok ellátásáról, multimédiáról vagy szimpla böngészésről van szó. Ehhez bőven elegendő egy jobbféle SATA-s lemez, hiszen ezen a színtéren a sebességük több, mint kielégítő.

Hirdetés

Akkor is a SATA irányba fordulhatunk, ha alaplapunkon még nincs M.2-es aljzat, és nem szándékozunk PCIe-es adapterkártyát venni egy NVMe-s jómadár számára, vagy csupán x2-es PCIe foglalatok maradtak szabadon a deszkán (bár ebbe már belepakolhatjuk nyugodt szívvel az A1000-es Kingstont). Ebből a mezőnyből a GoodRAM Iridium Pro volt a kedvencünk, hiszen teljes mértékben tolerálható hőfokok és kiegyensúlyozott teljesítmény jellemzi, valamint az Adobe Photoshop heavy tesztekben is derekasan helytállt. Ha jobban belegondolunk, ez nem annyira meglepő, hiszen ő volt az egyedüli, aki 2,5 hüvelyken MLC NAND-ot használ. Hozzáférhetősége sajnos mára kérdéses lett, de talán még találkozhatunk vele valamely bolt polcán (esetleg rendelhetünk külföldről). Utolsó ismert ára 240 GB-os méretben körülbelül 30 000 forintra tehető, és kétségtelen, hogy ez egyáltalán nem olcsó, hiszen ennyi pénzért már kétszer ekkora tárhelymérettel rendelkező eszközt is birtokba vehetünk, viszont minden bizonnyal csupán TLC-set.


[+]

A második helyet az 500 GB-os Samsung 860 EVO-nak adjuk, a harmadikat pedig a 250 GB-os verziónak. Ha kifejezetten olcsón találunk 480 GB-os Kingston UV500-at, akkor választhatjuk őt is, bár vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk, és minden bizonnyal a leendő tulajdonosokat sem fogja maradéktalanul elbűvölni az általa diktált irammal, de legalább öt év rá a jótállás, illetve hardveres titkosítással is rendelkezik, ami bizonyos munkakörökben nagy könnyebbséget jelent egy elhagyott notebooknál.


[+]

Ha játékra adjuk fejünket, netalán olyan munkát végzünk, ahol gyakran van dolgunk írási és olvasási lemezműveletekkel sok és/vagy nagyméretű állományokkal, akkor nem kérdés, hogy érdemes az M.2 formátumba fektetni a pénzünket – csak a vásárlás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy számítógépünk háza megfelelő szellőzéssel rendelkezik. Az arany középútnak a Kingston A1000-ese tekinthető: hiába csak x2-es PCIe sávszélen üzemel, még így is a SATA csatolót használó diszkek fölött teljesít, különösen olvasásban, és nem is melegszik túlságosan, emellé pedig az ára és a garanciájának időtartama is egész barátságos.


[+]

Az ADATA GAMMIX nem nyűgözött le minket, és hűtőbordája is csak optikai tuningként értékelhető, mintsem valódi hőleadást elősegítő alkatrészként. Ebből a szempontból az NVMe-s Samsungokat sem értjük rézalapú matricájukkal: ahogy már korábban is írtuk, költésghatékony és jópofa ötlet, de minden valószínűség szerint több haszna lett volna, ha nem a hátoldalára ragasztják a gyártósoron.


[+]

Ettől függetlenül az 500 GB-os 970 EVO is meggyőzően teljesített, bár el tudunk képzelni olyan környezetet, ahol a melegedés már problémát okozhat. Ha a teljesítmény a szempontunk mindenek felett, akkor az MLC-s Samsung 970 PRO-t válasszuk, bár derekas felárat kell a minőségi többletért megfizetnünk.

240 GB GoodRAM Iridium Pro (SATA)
512 GB Samsung 970 PRO (M.2 NVMe)
500 GB Samsung 860 EVO (SATA)
480 GB Kingston A1000 (M.2 NVMe)
500 GB Samsung 970 EVO (M.2 NVMe)

Synthwave

A tesztelt SSD-ket az ADATA, a GoodRAM, a Kingston, a Samsung és a Toshiba bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés