Hirdetés

Sony SDM-X82 18 colos LCD monitor

Képminőség

Mint számos más gyártó modellje, az SDM-X82 is rögzíthető falra a hátlapon e célra létrehozott csavarhelyek, és egy külön megvásárolható profil segítségével. De, nézzük a Sony elejét! A kezelőszervek a káva jobb oldalára kerültek; így utólag belegondolva, sokkal inkább kézre esik a jobb oldali elrendezés, mint az alul középen lévő...

Legfelülre a be-/kikapcsoló került, majd alá a menü, s középre a navigáló gombok. A beállítások változásait az 'OK' megnyomásával nyugtázhatjuk. Több gép csatlakoztatása esetén az 'input' nyomkodásával váltogathatunk a videojel forrásai közül. Legalul található az 'ECO' gomb, ami a monitort gazdaságosabban hivatott üzemeltetni. Ennek hatása a fényerő csökkentésében merül ki; fogyasztása az LCD-nek így leesik 58 wattról 48 wattra. A fényerő intenzitását a menüből is lehet állítani, így ez a funkció egy picit fölöslegesnek tűnt.

2. A monitor a helyén, akcióban

Hirdetés

Mint az összes - erre lehetőséget nyújtó - monitort, a Sony SDM-X82-őt is DVI felületen csatlakoztattuk a tesztgéphez. Az operációs rendszerbe érve beállítottuk a monitor típusát, a felbontást (1280 x 1024), majd előcsalogattuk az OSD menüjét:

Az átlátható, könnyen értelmezhető és intuitívan használható menürendszer példás. Segítségével gyorsan be tudtuk állítani a releváns menüpontok értékeit, mint a kontrasztot, a fényerőt és a színhőmérsékletet (számos gyártó nem engedi a színhőmérséklet állítását DVI jelbevitel esetén, de a Sony az SDM-X82-nél igen). A színhőmérséklet a SDM-X82-nél is 6500 Kelvin fokon bizonyult ideálisnak, így hagytuk is ezen az értéken.

Igaz, a reakcióidő értéke a raise és fall, azaz a pixel felvillanási és elhalványulási idejének összegeként lett megadva, de a megszokott 25ms-hoz képest ez az 50ms nekünk gyanús volt, így gyorstesztünket a Quake3-mal kezdtük. Megkönnyebülésünkre a játék nem mutatott semmiféle anomáliát, így elmondható (vagy ha jobban tetszik, leírható) róla, hogy FPS játékokra nem kevésbé alkalmas, mint 25ms-ot megadott konkurensei.

A TFT képminőségét boncolva állunkat keresgéltük az asztal alatt! A Sony SDM-X82 olyan szürkéket produkált, mint a felsőkategóriás CRT monitorok. Semmiféle elszíneződés nem volt észlelhető az átmenetes szürke tesztképen. Ellenben az átmenet-mentes szürke képen a sötétebbik oldalon függőleges csíkokat láttunk és a kép bal alsó sarka enyhén zajosnak látszott (megjegyeznénk, hogy a beépített táp ezen a területen van a TFT panel mögött, így nagy valószínűséggel az okozhat némi turbulenciát). A színek szépek, teltek voltak. A teljesképernyős egyen-szürke homogén, egységes volt, a fehér szintén. A fekete felület sem volt rosszabb homogenitás szempontjából, de a kép világos volt.

A kontraszt és a fényerő jók; bő tartalékot hagynak további intenzitásnövelésre, ami erősen napsütötte munkaterületen mindenféleképpen előnyös tulajdonság.

3. Konklúzió

A Sony az SDM-X82-vel magasra emelte a mércét, de sajnos magas árával csak közepes ár/érték arányt tudott elnyerni, valamint bosszantó a - feltehetően a - beépített tápnak köszönhető zajos bal alsó sarok. Funkcionalitás és extrák tekintetében párját ritkítja.

Ami tetszett:

  • 3 jelbemenet (2x analóg, 1x digitális)

  • beépített hangszórók

  • jó kezelőszervek

  • nagyon jó OSD menü

  • gyönyörű szürkék

  • homogén felületek

Ami nem tetszett:

  • fekete nagyon világos

  • zajra hajlamos képfolt (táp?)

  • drága

Értékelés: 8/10 - jó

MLaca

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés