2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Korrekt Sony tévé emberbarát áron

Nálunk járt a Full HD felbontású, alsó-középkategóriás Sony KDL-40WD650 LED LCD televízió.

Kezelés, médialejátszó, Miracast

Korrekt vezérlés

E készülékből hányzik a Google-féle Android TV smart platform, így a különböző funkciók elindításához, aktiválásához, paraméterek módosításához a hagyományos, régivágású grafikus kezelőfelületet kell használni – ami egyébként egyáltalán nem baj, hisz ez, bár nem kifejezetten szép, viszont logikus felépítésének köszönhetően jól használható. A rendszer stabil, nem fagyogat, nem lassul be, és magyarul is kommunikál. Az egyes menüpontok mellől a rövid leíró magyarázatok hiányoznak, épp úgy, mint a kislexikon, ami csak azért furcsa, mert ez a szolgáltatás már öt évvel ezelőtt megjelent a vállalat felsőkategóriás modelljeiben.

Sony KDL-40WD650 menürendszer Sony KDL-40WD650 menürendszer
Sony KDL-40WD650 menürendszer [+]

A modell távirányítója nagyjából pont ugyanolyan, mint az összes többi Sony televízióé az elmúlt öt évben: fogása kényelmes, a gombok megfelelően nagyok, és segítségükkel közvetlenül elérhető az összes fontos funkció, viszont a háttérvilágítás hiányzik róla. Az USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és klaviatúrával (vagy más vezérlő perifériával) nem képes együttműködni, és olyan alkalmazást sem találtunk, aminek segítségével telefonról vagy tabletről lehetne irányítani.

Sony KDL-40WD650 távirányító
Sony KDL-40WD650 távirányító [+]

Beépített médialejátszó

Azt tapasztaltuk, hogy a beépített médialejátszó a hálózat többi elemén található tartalmak kezelésre nem képes, így csak az USB porton keresztül rádugott külső adattároló eszközön található képek és videók megjelenítésére, illetve zeneszámok megszólaltatására ad módot, viszont lehet, hogy ez csak a tesztkészülék hibája volt, mert másnál működött a dolog. A grafikus kezelőfelület kifejezetten puritán, de ez nem baj, legalább minden könnyen és gyorsan megtalálható, a navigáció pedig gyerekjáték.

Sony KDL-40WD650 Sony KDL-40WD650
Sony KDL-40WD650 [+]

Lejátszási lista összeállítására nincs mód, viszont a fájlok sorba rendezhetőek keletkezésük dátuma vagy ábécében elfogalt helyük alapján. A képek közül csak a JPG szabvánnyal boldogul, az EXIF adatok feldolgozására képes, és a diavetítés funkció sem hiányzik. Az audiotartalmak közöl az MP3, a WMA és a WAV fájlok jöhetnek szóba, a zeneszámok egymásba keverésére nincs mód, de az ID3 tagek kezelése megoldott.

Sony KDL-40WD650 Sony KDL-40WD650
Sony KDL-40WD650 [+]

Általában használt videós tesztpakkunkat kiegészítettük néhány olyan állománnyal, amely a közelmúltban bemutatkozott, kibővített tesztcsomagba került be (Serenity, Sword Art, Suzumiya), így most már ezeket is megvizsgáltuk a tévét. Kiderült, hogy a DivX, Killa_sample, Sword Art és Suzumiya videókat el sem indítja, az Xvid HD esetében az első képkockáig jutott, a WMV-nél pedig a hanggal akadtak problémák, ugyanis teljes csöndben futott le. A többivel nem akadt gond, a kép- és hangminőség is rendben volt. A külső feliratok megjelenítése biztosított, a kódolás állítható, a betűk mögött feltűnő fekete doboznak köszönhetően a szöveg mindig jól látható.

Miracast

A tévé támogatja a Miracast és Wi-Fi Direct technológia használatát. Ennek köszönhetően a kompatibilis eszközök kijelzője vezeték nélküli útont tükrözhető rajta, bár némi késleltetéssel (~100 ms) ilyenkor azért számolni kell. Mindenesetre ez a funkció jól működik, kellően stabil, a kapcsolat nem szakadt meg, és az eszközök minden probléma nélkül felismerték egymást.

Sony KDL-40WD650 Miracast Sony KDL-40WD650 Miracast
Sony KDL-40WD650 Miracast [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.