Sony DSC-HX5V – az irányadó

Hirdetés

Külső, ergonómia

A Sony DSC-HX5V külsejét tekintve egy teljesen átlagos ultrakompakt gépnek nézhető. Valójában az is, ha nem vesszük figyelembe tízszeres átfogású optikáját és GPS rendszerét. A nagy átfogás ellenére igen kompakt és kecses lett a kivitelezése – szemre alig valamivel vastagabb a kategória átlagánál.

Az előlapon a vaku elég szerencsétlen helyre került. Átlagos kézméretű felhasználók ugyan nem fogják ujjaikkal közvetlenül eltakarni a villanó ablakát, de még a kisebb praclik is észrevehető fénymennyiség-csökkenést tudnak előidézni a képek jobb alsó sarkában az optika nagylátószögű állásában. Az optika fölött jobbra a narancssárga fényt kibocsátó AF segédlámpa foglal helyet. Ennek fénye igen erős, ezt élőlények fotózásakor tartsuk észben.

A hátlapot a gép méretéhez képest óriási, 3”-os TFT kijelző uralja. Jobbra mellette a hüvelykujjnak szánt mélyedés látható, amely igen kevés támaszt nyújt, de legalább van. A filmfelvételt indító és a képlejátszásért felelős nyomógombok süllyesztett elhelyezése kizárja a masina kezelése közbeni véletlen megnyomást. A multifunkciós kezelőszerv nyomáspontja egy kissé bizonytalan, határozott nyomást igényel csakúgy, mint a menü és a törlés gombok. Ezek amúgy is igen aprók, legjobban körömmel lehet őket működésre bírni.

A masina alján közös, oldalirányba elhúzható ajtó fedi a memóriakártyát és az akkut. A fémből készített állványmenet a gép aljának ellentétes szélére került, így állványra szerelve is lehetséges a memóriakártya vagy az akkumulátor cseréje. A külvilággal a Sony sajátos csatlakozóján keresztül kommunikálhat a fényképező, melyet a porosodás ellen semmi nem véd.

A Samsung WB650-nél a GPS szenzor egy külön „púp” formájában jelenik meg a váztesten; a Sony DSC-HX5V-nél semmi különös jel nem utal a helymeghatározó meglétére a feliraton kívül.

Balról jobbra haladva a gép tetején a sztereó mikrofon nyílásait, a sorozatfelvétel – egy képes felvétel nyomógombját, a bekapcsolót, a kioldót és az azt ölelő zoomgyűrűt, valamint a módválasztó tárcsát találjuk. Feltételezzük, hogy a tesztkészülék viharvertségének tudható be utóbbi tárcsa túlzottan könnyű forgathatósága.

A Sony DSC-HX5V ergonómiája nem a legjobb; leginkább egy gumiborítás hiányzik a markolati részről, mert a sima felület igen csúszós, a kis hüvelyktámasz pedig nem biztosít kellő kapaszkodót a tartó kéznek, így egy kézben tartva mindig azon vesszük észre magunkat, hogy jobb kezünk görcsösen kapaszkodik a gépbe. A villanó túl közel került a masina széléhez, így kezünk annak fényét takarhatja. A kezelőszervek a hátoldalon igen kicsik, némelyiknek a nyomáspontja is bizonytalan. Előnye a gép kialakításának, hogy ingzsebben is kényelmesen elfér annak ellenére, hogy tízszeres átfogású optikával rendelkezik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés