Sony Alpha A7 – vegyes érzelmeket kelt

Hirdetés

Menürendszer

A Sony A7 menüje egyszerűen kezelhető, átlátható. Összesen hat fő szekcióra osztották, melyek egyenként egy vagy több aloldalt tartalmaznak. Az első főbb oldal a fényképezéssel kapcsolatos beállításokat tartalmazza, mint például a képméretet (felbontás), az oldalarányt, a minőséget (RAW, JPEG, RAW+JPEG), a videó fájlformátumát, a fókuszmódot, az érzékenységet (ISO), a fénymérést, a fehéregyensúlyt, a zajcsökkentést, a képstabilizátort és más hasonlókat.

A második oldal már kissé általánosabb jellegű beállításokat rejt, de még mindig olyan tételekkel találkozhatunk, amelyek a fényképezést befolyásolják. Ilyen például a kézi élességállítás segédje, a zebra engedélyezése, a rácsvonal (segédrácsok), a hangerő, a gombok kiosztása, a színes kontrasztélek MF segéd beállításai, az élőnézet kijelzés, expozíciósorrend, arcregisztráció és társai.

A harmadik fő menüpontban a vezeték nélküli funkciókat láthatjuk csokorba szedve. Ide tartozik például a WPS, a repülési mód, az NFC, a küldés okostelefonra, a csatlakozási pont beállítása, az eszköz nevének szerkesztése, a MAC cím megjelenítése vagy a hálózati beállítások visszaállítása.

A negyedik menüpontban a telepített alkalmazásokat érhetjük el. Itt az alkalmazások listáját és a „bemutatást” találjuk.

A következő mező a képvisszanézéssel („lejátszás”) kapcsolatos funkciókat foglalja össze. Itt érhető el a képek/videók törlése, a megtekintés üzemmódja, a képindex, a megjelenítés elforgatása, a diabemutató, a nagyítás, a képek védelme és mások.

Végül az utolsó pontban az általános jellegű beállításokkal szembesülhetünk. Ide olyan szolgáltatásokat és paramétereket gyűjtöttek össze, mint például a képernyő fényereje, a kereső fényereje, a kereső színhőmérséklete, a hangerő beállításai, a menü elrendezése (nem csak lista, hanem mozaik is lehet), az energiatakarékossági beállítások, a HDMI paraméterei, az USB szerepe, a gép nyelve, a dátum és az idő, a kártya formázása, a mappák kezelése, a firmware információi stb.

Természetesen a Sony A7 gyorsmenüvel is el lett látva, ez alaphelyzetben a hátlapon található, „Fn” feliratú gomb megnyomásával csalogatható elő. A kijelző alsó harmadában jelennek meg egyszerű piktogramok és rövid magyarázó szövegeik; a gyorsmenüből közvetlen hozzáférést kapunk a képfelvételi módhoz (egy kép, sorozatfelvétel stb.), a vakuüzemmódhoz, a vakukompenzációhoz, a fókuszmódhoz, a fókuszmezőhöz, az expozíció-kompenzációhoz, az ISO értékéhez, a fénymérési módhoz, a fehéregyensúlyhoz, a HDR felvételi módhoz és a saját beállításokhoz.

Összességében elmondható, hogy az A7 szerencsére már nem a korai NEX vázak „érdekes” menüjével lett felvértezve, hanem egy egyszerűen kezelhető, könnyen áttekinthető rendszerrel, ami bár messze nem tökéletes és messze nem hibátlan (logikai felépítés és az egyes funkciók hozzárendelése itt-ott kissé furcsa), de abszolút használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés