Sony Alpha A7 – vegyes érzelmeket kelt

Képminőség

A Sony A7 képminőségét a vele együtt kapott FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS objektívvel karöltve, a készülék saját JPEG állományai (legjobb minőség, natív felbontás) és a RAW fotók alapján ítéltük meg. Szerettük volna egy fényerősebb, nem „kitobjektívvel” is megmérni a masinát, azonban erre nem volt lehetőség. A Sony ARW kiterjesztésű nyers fájljait az Adobe Photoshop CS6 próbaváltozatának 13.0 kiadásával és az Adobe Camera RAW beépülő modul 8.4.0.182-es változatával nyitottuk meg, a konverzió során az alapbeállításokat használtuk, majd a nyers fájlokat 10-es minőségű JPEG-ként mentettük el. Első lépésben a fényképek zajszintjére voltunk kíváncsiak, íme, az eredmények (gépen belül az összes lehetséges zajszűrés kikapcsolva):

Amint látható, a masina saját JPEG motorja is szépen teljesít (már ami a zajt illeti), azonban a finom részleteket kikapcsolt szűrés mellett is kissé elmossa (ISO 1600-tól bezárólag). A nyers fájlokból való építkezés során, bár több apró részlet marad meg, a színek fakóbbnak tűnnek (ez lehet az ACR gépre vonatkozó sémájának is a hibája).

A(z újabb) Sony szenzorok általában igen tág dinamikatartománnyal rendelkeznek – nincs ez másképp az A7 lapkája esetében sem. Egy kirándulásunk során lencsevégre kapott – ellenfényes – torony árnyékos oldalából például nagyon szépen ki lehetett hozni az amúgy már bebukott részleteket. Fenti képen például a korlát fogai közti háló mintázatát is elő lehetett csalni. Emellett minimális a zajosodás, sávosodásnak („banding”) pedig nyomát sem látni.

Hirdetés

A mellékelt kitobjektív egyébként meglepően jól tette a dolgát; persze vannak nála (sokkal) jobb üvegek is, de ha épp nincs más, akkor sem kell tőle kétségbeesni. Ami azonban zavaró volt vele kapcsolatban, hogy a váz méretéhez képest ormótlanul nagynak, az A7 szellemiségéhez egyáltalán nem méltónak éreztük (és ez valószínűleg így lesz a többi zoomobjektívvel is, amit a Sony kiad majd FF-es, tükör nélküli rendszerkompaktjaihoz). Noha egyetlen lencserendszerrel felszerelkezve nem lehet abszolút mértékben véleményt alkotni egy gép képminőségéről, azt azonban meg lehet jósolni, hogy milyen lehet ennél jobb optikákkal az A7 képe: pazar. Képmintáink (a fényképezőgép saját JPEG állományaiból válogatva, módosítások nélkül – EXIF adatok az adott fájlból olvashatóak ki):

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés