Sony Alpha A7 – vegyes érzelmeket kelt

Filmfelvétel és értékelés

A Sony alaposan felkészítette A7 fotógépét videózásra: van 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet a hang élő monitorozására, van 3,5 mm-es mikrofonbemenet is, ha épp nem elégednénk meg a beépített sztereó hangfelvevő minőségével, hangerejével, és van élő, tömörítetlen jelkimenet a HDMI aljzaton keresztül, aminek köszönhetően külső felvevővel sokkal jobb minőségű anyagot rögzíthetünk, mint a belső kodekek segítségével (arról azonban nincs információ, hogy konkrétan milyen paraméterekkel rendelkezik ez a jelfolyam).

Az A7-tel alapvetően MP4 és AVCHD (MTS) formátumokban vehetjük fel mozgóképeinket; a legnagyobb felbontás 1920x1080 @ 50p, ahol 28 Mbps a jelfolyam adatsűrűsége. Felvétel közben lehet állítani az expozíciós értékeket (záridő, rekeszérték, expozíciókorrekció, ISO érték), de a fókuszmezőt is áthelyezhetjük igény szerint, ha épp nem kézi élességállítást használnánk. Segítségünkre nem csak a focus peaking lehet, hanem a „zebra” funkció is, amivel könnyen ellenőrizhető a téma egyes területeinek kiégése. Legjobb képminőséget választva, 50 kép/mp-es frekvenciával a jello minimális, a képminőség AVCHD-ban is közepes/jó környékére tehető. Tesztvideó.

Értékelés

Hirdetés

A Sony A7 egy nagyon érdekes gép, s valószínűleg senki nem tud elmenni mellette anélkül, hogy ne érezne iránta valamit. Minimum megosztónak lehet nevezni a készüléket, hiszen egyrészt egy úttörő, merész hős, másrészt egy zöldfülű, „egyelőre-nem-teljes-értékű-rendszer” alapja. A Sony kétségkívül nagy fába vágta fejszéjét, hiszen az eleinte kizárólag APS-C méretű szenzorok (és bajonett) köré épített NEX rendszert egyik napról a másikra „fullfrémesítette”, ami valószínűleg nem kis kihívást jelenthetett a mérnököknek.

A kis bázistávolságnak hála viszont szinte az összes létező rendszer objektívparkja konverterek közbeiktatásával használható az A7/A7R gépekkel, cserébe viszont a natív lencserendszerek (főleg a nagylátószögűek) nagyok, hiszen megfelelő távolságot kell biztosítani a szenzor és az optika között, különben nem lehetne megfelelő képminőséget biztosítani (leginkább a képszélek, képsarkok érintettek). A kitobjektív belsejébe hátulról belekukkantva is látható, hogy a tubusban csak körülbelül 2-2,5 centiméteres távolság után található a hátsó lencsetag – kvázi objektívvel egybeépített konvertert kapunk.

Mindemellett a Sony A7 meggyőző képminőséget produkál már a kedvező árú kitobjektívvel is. A zajszint alacsony, a kirajzolt részletek mennyisége tekintélyes, a dinamikatartomány a legtágabbak között van. Azonban van még mit fejleszteni ezen a fényképezőgépen is: az AF rendszer nem minden esetben képes hozni az elvárt szintet: sem pontossága, sem sebessége nem nevezhető etalonnak. Az elektronikus kereső képe szép, de az előzetes várakozásokhoz képest kissé alulteljesít: leginkább a frissítési frekvenciával van gond, ami lassú, képkéslekedést okoz gyorsabb svenkeléskor. Sötétben pedig valamelyest belassul és megjelennek apró zsizsikek.

Szolgáltatások terén továbbra is tetszetős a Sony pásztázó panoráma módja, a beépített HDR funkció, valamint a képi effektusok. Roppant hasznos tud lenni az egyénre szabható kezelőfelület (Cx gombok, tárcsák), a vezeték nélküli funkciók, de kicsit az volt az érzésünk, hogy a gyártó egy-két „divatos” szolgáltatást direkt hagyott ki a készülékből, hogy azokat később külön letölthető alkalmazásként adja el nekünk. Hiányoltuk a gépen belüli, legalább alapszintű RAW konvertálás lehetőségét, ugyanakkor tetszett, hogy a kereső színhőmérsékletét saját igényeink szerint alakíthatjuk. A mérnökök mindent megtettek annak érdekében, hogy az A7-ből akár egy jó videokamerát építhessünk (külső felvevő, csatlakoztatható fejhallgató és mikrofon), de a megfelelő belső kodekek még hiányoznak.

Az A7 ergonómiájával elégedettek vagyunk, a kezelőfelület kialakítása kényelmes használatot tesz lehetővé. A huzamosabb használatnak amúgy sem kezünk fáradása, hanem a törpe teljesítményű akku szab gátat: nem egész 300 kép után töltőért könyörög a Li-ion egység, és akkor még nem is használtuk a Wi-Fit... Összességében tetszett nekünk a Sony A7, mert bár vannak hiányosságai és hibái, a bevett irány ígéretes; már csak a megfelelő minőségű (és fényerejű) lencserendszerek fejlesztésére és gyártására kellene végre ráállnia a gyártónak.

Termék megnevezése Sony Alpha ILCE-7 A7
Jellemzés Full Frame szenzoros MILC – ígéretes kezdet kisebb-nagyobb botladozásokkal.
Pró + Igényes, minőségi felépítés,
+ tetszetős dizájn,
+ nagyon jó képminőség,
+ menü tud magyarul,
+ DRO/HDR,
+ pásztázó panorámafelvétel,
+ kis bázistávolság miatt bármilyen objektívvel használható (konverterezve),
+ van fejhallgató-bemenet,
+ van mikrofonaljzat,
+ HDMI-n tömörítetlen jel megy ki,
+ jó ergonómia.
Kontra - Kimaradt a HD filmes felbontás,
- nincs RAW feldolgozási lehetőség,
- egyes divatos szolgáltatások (pl. time lapse felvétel) kimaradtak,
- esetenként lassú és pontatlan AF,
- lassú sorozatfelvétel,
- alacsony bitrátájú mozgóképfelvétel,
- csak AVCHD és MP4 választható videóhoz,
- még mindig kevés objektív kapható hozzá,
- nagyon gyenge akkuteljesítmény,
- lehetne kedvezőbb az ára.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Sony Alpha ILCE-7 A7 fényképezőgép

MLaca

A Sony A7 fényképezőt a Sony hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés