SLI-s óriásnotebook és egyéb érdekességek

Hirdetés

Vegyesen

Úgy tűnik, mégiscsak lesz nyár idén is. A kánikulát általában meg szokták szenvedni a számítógépek is. Ilyenkor nem árt a merevlemezek hűtésére külön odafigyelni, hiszen míg egy videokártya vagy processzor akár 80 fokon is üzemképes, addig egy mágneses adattár 50 fok fölött már hibázhat. Egyszerű és olcsó jószág a 3,5 hüvelykes meghajtók alá csavarozható Coolink Silent Savior, de nagyon hatékony lehet. A hajlított fémlemezbe illesztett 80 x 80 x 20 milliméteres, dupla golyóscsapágyas SWiF 801-L ventilátor a gyári adatok szerint mindössze 9–16 dBA zajt csap. Fordulatszáma 12 volton percenként 1700, de mellékelnek hozzá 7 voltos átalakítót is, amivel jelentősen halkabb, ugyanakkor az adattár hűtéséhez még elegendő huzatot biztosít. A Coolink Silent Savior vételára 1800 Ft.

Adatárakkal, Plextor DVD-írókkal kapcsolatban is van egy jó hírünk. A tesztünkben nagyszerűen szereplő legújabb, akár 18-szoros sebességgel is író PX-760A jelentősen olcsóbb lett. Egy hónapja, amikor nálunk járt a meghajtó, még közel 28 000 forintért mérték, ma pedig már kevesebb, mint 22 000 forintért a miénk lehet. Persze ez az összeg még mindig kétszerese az átlagos írók árának, de ne feledjük, a Plextor eme modellje széleskörű minőségellenőrzési tulajdonságokkal is fel van vértezve. Szintén tesztelős Plextor DVD-író a PX-716A, de ma már nehezen beszerezhető, kifutó modell. Kisebb igény van a tálca nélküli – slot-in loading rendszerű – változatra, ezért abból még kapható néhány darab. A dobozos verzió ára 19 800 Ft, az OEM változaté 18 500 Ft.

Lassan kezdődik a nyaralási szezon. Az egyre nagyobb felbontású digitális fényképezőgépek tulajdonosai könnyen bajba kerülhetnek, mert ha a kamerák egyre jobban fejlődő videófelvételi lehetőségeit is kihasználják, akkor az 1 GB-os vagy nagyobb memóriakártyák is könnyen szűkössé válhatnak. Ilyen esetekben nagyszerű megoldás egy kiegészítő merevelemez, de ahhoz ugye számítógép kell. Léteznek ugyan kimondottan fényképészeknek szánt, LCD-kijelzős adattárak, de nem éppen olcsóak. Nagyszerű kompromisszumos megoldás lehet a Thecus YES nano N1050 terméke, mely egy olyan 2,5 colos merevlemezkeret, ami egy gombnyomásra le tudja menteni a kameráról, pendrive-ról vagy kártyaolvasóról az adatokat. A merevlemez nélkül 100 grammot nyomó házikó külső mérete 124 x 75 x 13 mm, így nem foglal lényegesen nagyobb helyet, mint egy kártyapakli. Számítógép nélkül lecsatlakoztatható, AA-s elemekkel működő áramforrás eteti. A Thecus YES nano N1050 vételára megközelítőleg 10 000 Ft.

Lefelé bővítette egérkínálatát a Razer. A nagyszerű, kimondottan játékosoknak szánt eszközeiről híres vállalat új elektronikus rágcsálóját, a Kraitot elsősorban valós idejű stratégiai és online kalandjátékokhoz ajánlja. Mi ezt a kategorizálást kicsit különösnek tartjuk, hiszen bárminemű játékhoz a pontos működés és kényelem a legfontosabb. Maradjunk annyiban, hogy a Krait 10 700 forintos árával egy Razer-minőségű, de elfogadhatóbb árú modell. Fő jellemzői, hogy csupán három gombja van, vezetékes, és érzékelője infravörös fénnyel, nem lézerrel dolgozik, mégis 1600 dpi a felbontása. Méretét tekintve valamivel kisebb, mint a Copperhead vagy a Diamondback.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Csata a „leggyorsabb videokártya” címért

    Tesztünk megjelenésével egy időben indítja útjára hivatalosan az NVIDIA a GeForce 7950 GX2-t, mellyel a Radeon X1900 XTX-et próbálja meg letaszítani a trónról.

  • Megérkezett az AMD AM2-es foglalata

    Az AMD sem tudott ellenállni az iparág nyomásának, a közkedvelt Athlon 64-ek is is DDR2 memóriára váltottak. Az új platform sebességét már bemutattuk, most a hazai árakon a sor.

  • Inteles Macintoshok

    Heti újdonság- és érdekességbemutatónk mellett Intel Core processzoros Apple gépekkel is megismerkedünk.

Hirdetés