SLI-s óriásnotebook és egyéb érdekességek

Hirdetés

A Clevo SLI-s óriása – II.

Mivel a Clevo óriásába hatalmas teljesítményű grafikus rendszert építettek, a ma fellelhető leginkább teljesítményéhes játékokkal tettük próbára. A két GeForce Go 7800 GTX-nek meg sem kottyantak az olyan „ósdi” játékok, mint a Doom 3, Far Cry, Half Life 2 vagy a Battle Field 2. Ezek a TFT natív, 1680x1050-es felbontásán minden látványjavítót bekapcsolva is élvezetesen, akadás nélkül futottak. Már kezdtük azt hinni, hogy semmivel sem tudjuk megizzasztani a Clevo M590k-t, így utolsó mentsvárainkhoz, a Tomb Raider: Legendshez és a The Elder Scrolls 4 – Oblivionhoz folyamodtunk; ez a két játék még a legerősebb szóló videokártyákat is alaposan próbára teszi.


Tomb Raider SM2.0-val...

A TFT natív felbontásán, anizotropikus szűrést és a „Next gen” funkciót bekapcsolva Lara Croft nagyon cammogósan vette az akadályokat. Az átlagos fps érték picivel 20 alatt maradt, ez már játszhatatlannak minősül. A felbontást 1280x768-ra csökkentve valamelyest javult a helyzet: még a látványos „Next gen”-t használva is 40 fps fölött maradt a megjelenítés sebessége. Amikor kikapcsoltuk az extra hatásokat, még 1680x1050-ben, élsimítással és anizotropikus szűréssel is 65 fps volt a középérték. Összefoglalva: az igényes grafikájú Tomb Raider: Legend is nagyon jól játszható az SLI-s notebookon.


...és SM3.0-val

Ha lennének egy videokártyának rémálmai, akkor azok egyik főszereplője alighanem az Oblivion című játék lenne; a komplex grafikus látványvilágot prezentáló játékprogram első, bemelegítő menetében Bruma kevéssé zsúfolt városában tettünk egy körutat. Ez a jelenet még nem olyan teljesítményéhes, így 1280x768-as felbontásban Bloom szűrő, négyszeres élsimítás és tizenhatszoros anizotropikus szűrés mellett is 50 fps fölötti eredményt kaptunk. A felbontást a lehetséges legnagyobbra állítva alig esett 50 alá az átlag.

Gazdag vegetációjú, erdős jelenetünkben már távolról sem volt ilyen rózsás a helyzet. A városi beállítást (1280x768, Bloom szűrő, 4xAA, 16xAF) tartva nyomorúságos 16 fps lett az eredmény, más kérdés, hogy ennél többre az asztali gépekbe szánt csúcskártyák sem képesek (korábbi tesztünkben, ahol a legerősebb PC-s videokártyát kerestük, 30-22 fps közötti eredmények születtek 1280x1024-es felbontást, 16x AF-et és HDR-t használva). A Clevo notebookban dübörgő SLI 1280x768-ban, HDR-rel és anizotropikus szűréssel másodpercenként 24 képet tudott a monitorra varázsolni, ami tisztességes eredmény. A HDR-t Bloom szűrőre cserélve további 3 fps-t nyertünk. A látványos, de idővel unalmassá váló, lengedező füvet kikapcsolva, Bloom szűrővel és élsimítással, majdnem 40 fps-es átlagot kaptunk még az erdőben is. Így már akkor sem esett le drámaian a sebesség, amikor erdőkerülés közben egy-két ellenfélbe botlottunk. Végső soron bátran kijelenthetjük, hogy a Clevo óriásgépe még a legigényesebb játékokkal is olyan jól megbirkózik, mint a legerősebb asztali rendszerek.

Egy gond volt a GoForce 7800 GTX SLI-vel, ami nem is a teljesítményével függ össze. Már a kétkártyás – SLI – mód bekapcsolásának pillanatában kellemetlen, hörgő hang jelentkezett jobb tenyerünk alól. Későbbiekben ez a zaj még tovább erősödött. Mivel közelről érkezett, és hangszíne sem volt valami kellemes, meglehetősen zavarónak éreztük. A gép egy órás játékos tesztelés alatt sem melegedett jobban, mint egy szintén izmos, de kisebb jószág.

A gigantikus méretért és teljesítményért kemény pénzeket kell fizetni. A hozzánk érkezett konfiguráció fogyasztói ára alulról verdesi a 840 000 forintot, szép összeg, ennyiért már nagyon komoly tudású asztali PC-t lehet összeállítani. Ne feledjük, hogy a gép mindezért lényegében egyetlen célt szolgál, igaz, azt nagyon hatékonyan. A Clevo M590k oldalán áll ugyanakkor a hordozhatóság, illetve a tény, hogy lényegesen kevesebb hellyel is beéri, mint a legtöbb asztali számítógép. A világ első SLI-s noteszgépe lehengerlő grafikus teljesítményével mindenkit maga mögé utasít tehát ebben a szegmensben, jóllehet praktikum szempontjából egyértelműen veri a lécet. Tömegtermék aligha lesz belőle (és nem csak az ára miatt), kuriózumnak viszont tökéletes.

rudi és Renwick

Hirdetés

Előzmények

  • Csata a „leggyorsabb videokártya” címért

    Tesztünk megjelenésével egy időben indítja útjára hivatalosan az NVIDIA a GeForce 7950 GX2-t, mellyel a Radeon X1900 XTX-et próbálja meg letaszítani a trónról.

  • Megérkezett az AMD AM2-es foglalata

    Az AMD sem tudott ellenállni az iparág nyomásának, a közkedvelt Athlon 64-ek is is DDR2 memóriára váltottak. Az új platform sebességét már bemutattuk, most a hazai árakon a sor.

  • Inteles Macintoshok

    Heti újdonság- és érdekességbemutatónk mellett Intel Core processzoros Apple gépekkel is megismerkedünk.

Hirdetés