SLI-s óriásnotebook és egyéb érdekességek

A Clevo SLI-s óriása – I.

Bámulatos, hogy milyen ütemben fejlődik a számítástechnika – ezt a mára közhelyszámba menő kijelentést nap mint nap réveteg tekintettel elrebeghetnénk magunk elé, teljes joggal. Amikor már azt gondoljuk, ennyi, nincs tovább, valamelyik gyártó biztosan előáll valami hajmeresztő újdonsággal, más kérdés, hogy a fejlesztések egy része inkább marketingérdekeket szolgál. Ilyenek a tipikusan erődemonstrációs céllal létrejött csúcshardverek, melyekre előszeretettel aggatják rá az amúgy többnyire joggal kiérdemelt „leg”-es jelzőket.

Hirdetés

Szinte napra pontosan egy éve annak, hogy lapunk hasábjain (akkor még csak feltételes módban beszélve) SLI-s notebookokkal riogattuk olvasóinkat, aztán idén januárban egy hozzánk is eljutott Clevo ütemtervet átnyálazva tudatosult bennünk, hogy a gyártó komolyan gondolja: kész két csúcskategóriás grafikus vezérlőt belepasszírozni egy meglehetősen testes, 19 hüvelykes kijelzővel rendelkező hordozható számítógépbe.

A Clevo M590k-t először a CeBIT-en láthatta a nagyközönség. Kicsit olyan lehetett ez a bemutató, mint az Airbus A380 debütálása, ahol a rosszmájú közönség azon tanakodott, hogy vajon képes-e egyáltalán felszállni az óriásgép, majd utána sikeresen földet tud-e érni. Mint később kiderült, a világ eddigi legnagyobb utasszállító gépe mindkét alapvető kívánalomnak eleget tett, sőt még az utasok is ki tudtak menekülni belőle időben a próba során, úgyhogy kaphat repülési engedélyt. A Clevo M590k időközben megérkezett a hazai disztribútorhoz, így mi is kértünk egy példányt, hogy megvizsgáljuk, hogyan szárnyal a világ első SLI-s noteszgépe. Az mondjuk vitatható, hogy az M590k-t lehet-e egyáltalán noteszgépnek nevezni, vagy inkább a „noteszgépforma hordozható számítógép” elnevezés illene rá jobban, de az egyszerűség kedvéért, illetve a klasszikus notebook-kialakítás miatt mi mégis maradunk a hagyományos elnevezésnél.


19"-os Clevo és 14"-os Compaq méretviszonya

A Clevo M590k hatalmas notebook, nagyobb bárminél, amivel eddig találkoztunk. Mindemellett tömege sem elhanyagolható, nem csoda, hogy a 6,6 kilogrammos monstrumhoz egy igen komoly, már-már túrahátizsáknak is beillő hordtáskát mellékelnek (szép gesztus, pláne mivel aligha valószínű, hogy a nagyobb gyártók kínálatában szerepelne akkora táska, amibe ez a gép belefér).


A Clevo M590k táskája is hatalmas

A gépbe tehát jutott anyag bőséggel, a már említett két, egyenként 256 megabájtos GeForce Go 7800 GTX vezérlőn kívül egy 2 GHz-es Turion 64 MT-37 processzort, 2 GB memóriát, 100 gigabájtos Serial ATA merevlemezt (ez mondjuk kapacitását tekintve már-már méltatlan ehhez a géphez, de sebaj, lehet cserélni) és LightScribe-kompatibilis DVD-írót zsúfolt bele a gyártó. Ezen a linken láthatóak az M590k konfigurációs lehetőségei.

Érdemes még szót ejteni a lapkakészletről; a gépbe az amúgy asztali számítógépekbe szánt nForce4 SLI chipset került, mint az egyetlen olyan lapka, amelyik hivatalosan támogatja a kétkártyás üzemmódot.

A rekorder noteszgép kijelzője 19 hüvelyk képátlójú, ám aki azt gondolná, ennél nincs nagyobb, az téved, az Acer már szállítja a 20 hüvelykes TFT-vel szerelt notebookját. A GlareType technológiájú TFT amúgy WSXGA+ (azaz 1680x1050 pixel) felbontású, ez a méretkategória mondjuk elbírna egy fokozattal nagyobbat is, de igazából már ez is zavarba ejtően nagy munkaterületet biztosít a felhasználó számára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Csata a „leggyorsabb videokártya” címért

    Tesztünk megjelenésével egy időben indítja útjára hivatalosan az NVIDIA a GeForce 7950 GX2-t, mellyel a Radeon X1900 XTX-et próbálja meg letaszítani a trónról.

  • Megérkezett az AMD AM2-es foglalata

    Az AMD sem tudott ellenállni az iparág nyomásának, a közkedvelt Athlon 64-ek is is DDR2 memóriára váltottak. Az új platform sebességét már bemutattuk, most a hazai árakon a sor.

  • Inteles Macintoshok

    Heti újdonság- és érdekességbemutatónk mellett Intel Core processzoros Apple gépekkel is megismerkedünk.

Hirdetés