Shuttle XPC Z170 – barebone tuningpotenciállal

Hirdetés

Összeszerelés, BIOS

Eltávolítottuk a foglalatról a védőfóliát... Eltávolítottuk a foglalatról a védőfóliát...
Eltávolítottuk a foglalatról a védőfóliát... [+]

A processzorfoglalaton nem a mellékelt LGA védő volt, hanem egy vastagabb, átlátszó védőfólia. Ezt lehúztuk, majd a teszteléshez behelyeztük Intel Core i7-6700K tesztprocesszorunkat, és a 32 GB (4 x 8 GB) HyperX Fury DDR4-2666 – HX426C15FBK4/32 tesztmemóriánkat. Így is megörökítettük a rendszert az utókor számára.

... és becuppantottuk a processzort meg a RAM-ot
... és becuppantottuk a processzort meg a RAM-ot [+]

240 GB-os Corsair Neutron GTX SSD-meghajtónkat nem túl hivatalosan rögzítettük, és még egy NVIDIA GeForce GTX 980 Ti 6 GB-os referenciafelépítésű VGA is bekerült a konfigurációba. A tápcsatlakozók kicsit csíkosan értek csak el a grafikus kártya megfelelő aljzataihoz, és helyükre imádkoznunk sem volt őket túl könnyű, de vészesnek sem mondanánk. Ezeket csak a videokártya beépítése után tudjuk csatlakoztatni, egyébként nem tudjuk azt a foglalatába helyezni. Figyelmesség, hogy a tápegység felőli merevítő élen védő műanyaghüvelyt helyeztek el, nehogy a durvábban eldolgozott, sorjás fém megvágjon minket szereléskor.

SSD-vel és VGA-val összerelve SSD-vel és VGA-val összerelve
SSD-vel és VGA-val összerelve [+]

BIOS

Miután kibosszankodtuk magunkat, hogy a dobozból kivéve alapesetben egy 2,5"-os SSD-t barkács módon kell rögzítenünk, újabb dolgot vettünk észre. Nyitható foglalatban helyezték el a BIOS-t tartalmazó flashmemóriát, ami egy Winbond W25Q064FV típusú soros SPI / QPI típus. Ha megsérülne a tárolt UEFI tartalom, könnyen cserélhető. Ez olyan ritka, és olyan extra a fenti cserélhető foglalatba ültetett chip, hogy mi inkább a notebook HDD-k beépíthetőségére cserélnénk, mindamellett természetesen ennek is örülünk.

Cserélhető, foglalatba ültetett BIOS chip Cserélhető, foglalatba ültetett BIOS chip
Cserélhető, foglalatba ültetett BIOS chip [+]

Egyszerű AMI UEFI BIOS-t kapott a tesztkészülék, még grafikus felület sem érhető el. A részletes beállítások menüpontban az integrált eszközöket engedélyezhetjük, másik menüpontban a boot sorrendjét és egyéb indítási paramétereket állíthatjuk, semmi egyéb említésre méltóval nem találkoztunk. Amit kiemelnénk, az a ventilátorprofilok állítási lehetősége, de nem tudjuk azt sem agyonparaméterezni, előre meghatározottak közül lehet választani – ez később jelentőséggel bír majd.

Az alap BIOS / UEFI képernyő és a ventilátorprofilok Az alap BIOS / UEFI képernyő és a ventilátorprofilok
Az alap BIOS/UEFI képernyő és a ventilátorprofilok [+]

Mivel Z170-es a tesztalany, így tuningolható is a behelyezett, K-s Intel Skylake processzor; sajnos a lehetőségek igen szerények, teljesen kimerülnek a lent látható képernyőben. A CPU magfeszültsége csak igen durva lépésekben állítható, és más opciókkal sem halmoztak minket el. Ha iskolai osztályzatot kellene hirdetnünk, akkor ez nem érné el az elégséges szintet, azt hiszem, ebben bárki egyetért velünk, aki tuningolt már akármit is feszültségemeléssel életében. Az utolsó oldalon még kitérünk a tuningra.

Szegényes tuningopciók Szegényes tuningopciók
Szegényes tuningopciók [+]

Végül egy igen fontos megjegyzés a BIOS-szal kapcsolatban: mi egy kiadás előtti, 1.01-es UEFI verziós példányt kaptunk. A barebone meg sem akart mukkanni tesztmemóriánkkal, akárhogy is próbálkoztunk. A gép weblapján szembesültünk vele, hogy az 1.14-es a legelső hivatalos kiadás, míg az 1.16-os épp XMP profillal kapcsolatos problémákat orvosol. A BIOS frissítést pendrive-ról, EFI shell script segítségével végeztük, amit a letöltött firmware fájllal mellékelve megkaptunk. Először találkoztunk ilyennel, hatalmas piros pontot ér a szemünkben! A vásárlást megelőző alapos tájékozódást, és a frissítés megoldásának lehetőségét mindenkinek figyelembe kell vennie, még akkor is, ha a bolti példányok már jó eséllyel valamelyik friss BIOS-t kapják meg.

Specifikációk
Megnevezés Shuttle XPC SZ170R8
Processzorfoglalat LGA1151 (max. 95 watt TDP)
Lapkakészlet Intel Z170
Memóriafoglalat 4 db DDR4-2133 (max. 64 GB)
Hang Realtek ALC892 nyolccsatornás
Meghajtóhelyek 4 db 3,5"-os (kívülről nem érhető el)
Interfész – előlapi - 2 db USB 3.0
- fejhallgató-kimenet, mikrofonbemenet
Interfész – hátlapi - 6 db USB 2.0,
- eSATA,
- HDMI monitorkimenet,
- 2 db DisplayPort monitorkimenet,
- Gigabit Ethernet,
- analóg hang be- és kimenetek
Interfész – belső - 4 db SATA 6 Gbps,
- 2 db USB 2.0,
- 4 db USB 3.0,
- 2 db 4 tűs ventilátor,
- PCI Express 3.0 x16,
- PCI Express 3.0 x4,
- félmagas mini PCI Express,
- M.2 2242 / 2260 / 2280,
- RS232
Táp 500 wattos, 80 Plus ezüst minősítéssel
Méret 332 x 216 x 198 mm
Garanciaidő 24 hónap gyártói garancia
Gyártó honlapja www.shuttle.eu
Termék honlapja XPC SZ170R8
Fogyasztói ár kb. 125 000 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés