2017. november 19., vasárnap

Útvonal

Tesztek » PC/Barebone rovat

Shuttle XPC Z170 – barebone tuningpotenciállal

A Skylake már a spájzban van, bizony, az előszerelt gépek piacára is begyűrűzött.

Külső, tartozékok

A Shuttle márka közismerten az egybegépekre és a barebone-okra specializálódott, neve szinte egybeforrt a kategóriával, készre vagy félkészre (barebone) szerelt PC-i már több mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza. A koncepció lényege, hogy a vásárló a lehető legkevesebb kompromisszum mellett juthasson egy viszonylag kisméretű, de szükség szerint akár nagyobb számítási teljesítményű vagy alacsony fogyasztású, bővíthető memóriával és háttértárral rendelkező SFF (Small Form Factor) formátumú számítógéphez. Az évről évre érkező friss platformokkal párhuzamosan jönnek ki az újabbnál újabb XPC-k, így mostanra befutott az egyik legújabb, hatodik generációs Intel Skylake processzorral szerelt, SZ170R8 névre hallgató modell is, mely elsősorban rugalmas bővítési lehetőségekkel és relatíve kis méretével hívja fel magára a figyelmet.

Hirdetés

A Shuttle masinája egy egyszerű, fehér színű dobozban érkezett, melyet már a korábbi XPC gépeknél is megszokhattunk, egyik oldalán röviden összefoglalva olvashatók a specifikációk. A kartonon belül nejlonfóliába bújtatott gépet kétoldalról műanyag habszivacs bélés védi, a szállítás közbeni erőhatásokat rugalmasan elnyelve. Mellette, valamint egy kisebb, nem színezett nyerskarton dobozban további tartozékokra akadtunk.

Az SZ170R8 csomagolása, kattintásra galéria nyílik további képekkel
Az SZ170R8 csomagolása, kattintásra galéria nyílik további képekkel [+]

Előkerült egy kis tubus szürke hővezető paszta, 4 db rövidke SATA kábel, egy hálózati tápkábel, egy telepítő DVD, illetve egy többnyelvű, gyorstalpaló üzembe helyezési útmutató, ami sajnos magyar nyelvet nem tartalmaz, de a sok ábra miatt egyértelmű. A kis zacskónyi ún. 6-32-es UTS szabványú csavar (a 3,5"-ös HDD-k rögzítésére használatos méret) mellett két műanyag gyorskötözőt is elhelyeztek, de apró figyelmesség a CPU-t nélkülöző időkre foglalatra helyezhető védőkupak is. A paszta több alkalomra is elegendő, de a csavarokra később még kitérünk.

A kép kedvéért csoportosítottuk a tartozékokat
A kép kedvéért csoportosítottuk a tartozékokat [+]

A kicsomagolást követően megpillantottuk magát a gépet is. A külső az elődök vonásait viszi tovább, mely ízléstől függően puritánnak, letisztultnak vagy akár elegánsnak is mondható. Az előlap fekete, vízszintesen is csak az USB 3.0 és a hang csatlakozóit rejtő ajtócska töri meg, míg a burkolat ugyanilyen fekete árnyalatúra eloxált, szálcsiszolt alumínium. A masina alapterülete 332 x 216 milliméter, de 198 mm-es magassága sem számottevő. Mindez egy 14,2 liter térfogatú alumíniumdobozzá áll össze, melyet akár a kisebb demizsonok is megirigyelhetnek. Jobb és bal oldalon is seregnyi szellőzőnyílás figyelhető meg egy minimális dizájnnal az egyhangúság csökkentése végett. Az alkatrészekkel (CPU, RAM-ok, SSD) megpakolt gép valamivel kevesebb mint 4 kilogrammos tömege négy rezgéscsillapító szilikongumi lábacskán nyugszik.

Letisztult, szálcsiszolt szinte a teljes anyag
Letisztult, szálcsiszolt a ház szinte teljes anyaga [+]

A gép előlapján a beindításhoz szükséges nyomógomb mellett az üzemet és a háttértár aktivitását jelző LED-eket is megtalálhatjuk. Az előlap azonban itt már csak díszelőlapként funkcionál, a modern idők szemléletének jegyében nem kapunk már elölről hozzáférhető 3,5"-os meghajtó helyeket, 5,25"-ost pedig egyáltalán nem. Az előlapi csatlakozók előtti ajtó lenyitható, melyhez a három pöttyel jelölt részt kell megnyomnunk az XPC logó alatt, mögötte két USB 3.0 port, valamint két hangcsatlakozó kapott helyet.

Nincs hiány kimenetben sem
Nincs hiány kimenetben sem [+]

A mai divat, hogy a nem látható részeket is színezik, viszont nem érinti a hátoldalt, ahol az alumínium természetes pompájában, színezetlenül tárul elénk. Bal felül a szem azonnal megakad a TFX-hez hasonló formátumú tápegység 5 cm-es ventilátorán, amit alulról a tápcsatlakozó határol. A processzor hűtőventilátora egyben a kuckó szellőztetéséért is felel, kiömlőnyílása kellően szellős, tőle jobbra helyezkedik el a két szabványos bővítőkártya hátlapi takarólemeze. Jól megfigyelhető a kitörhető előkészítés az RS232-es COM port, a három Wi-Fi antenna és az optikai SPDIF hangcsatlakozó számára, de ezek csak opcionális, külön beszerzendő lehetőségek.

Mi az, amit viszont használhatunk is az alapkiépítésben? Két DisplayPort 1.2 és egy HDMI 1.4 kimenetet, 6 db USB 3.0 és egy eSATA portot, 7.1-es hangot, Gigabit Ethernetet. Jóleső a tudat, hogy a CMOS clear is elvégezhető az itt benyomható gombocskával annak ellenére, hogy belül az elem kivehető, cserélhető. Ennek a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, elvégre ez egy tuningolható alapokra építkező megoldás, ami bizony lefagyhat egy-egy sikertelen túlhajtási kísérlet során.

A hátlapi takarólemez feliratai is jól olvashatók
A hátlapi takarólemez feliratai is jól olvashatók [+]

Érdekes, hogy mikrofonbemenet csak az előlapon van, hátulra egy vonali bemenet jutott. A gépház ennél meglepőbb érdekessége, hogy a Shuttle gondolt a jövőre: mini-ITX alaplap rögzítésére előkészítették a gépházat, csak távtartókat kell a megfelelő helyekre csavaroznunk. Három, kézzel is kitekerhető csavar kötését oldva, kicsit hátrahúzva vehetjük le a burkolatot, hogy elénk táruljon a belvilág. Az alkalmazott anyag továbbra is az alumínium, a részletezést pedig a következő oldal rejti.

A burkolat levétele után látható az alatta lakozó készülék A burkolat levétele után látható az alatta lakozó készülék
A burkolat levétele után látható az alatta lakozó készülék [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.