Hirdetés

Hangszóró és Wi-Fi erősítő a villanykörtében

Hirdetés

Próba

Fényforrásként nem valami acélosak a Sengled okoslámpái. Az alábbi képen egy 12 wattos kompakt fénycső (balra), a Boost 225 fokban szórt 470 lumenje (középen) és a Pulse 105 fokban szórt 600 lumenje (jobbra) látható egymás mellett. Jól látni, hogy a nagyjából 60 wattos hagyományos izzónak megfelelő fénycső nyert, a Boost azért lett második, mert a Pulse lényegében csak közvetlenül lefelé világít viszonylag keskeny sugárban, a fényképen látható szögben már elég gyenge.


12 W-os kompakt fénycső – Sengled Boost – Sengled Pulse

Keskeny burába téve két dolgot tapasztaltuk. Az első az volt, hogy a Pulse bele sem fért, helyette egy 60 wattos hagyományos izzót tettünk a jobb oldali alá. A Boost esetében látszik, hogy a foglalat felé is nyitott takaró alatt a 225 fok is kevés az egyenletes rajzolathoz. Továbbá a Sengled által 3000 kelvinesnek megadott fehér fény nem annyira meleg, mint a hagyományos izzóé (jobbra), a legmelegebb fehéret pedig a kompakt fénycső adta (balra). Mindkét Sengled terméknél eléggé egyenetlen volt a fényerő szabályozása. A Pulse esetében látszott, hogy a burkolat alatt több LED van, melyek fokozatosan kapcsolnak be, és fényerejük néhány lépésben változik.


12 W-os kompakt fénycső – Sengled Boost – 60 wattos hagyományos izzó

Korrektül működött a Boost extrája, a jeltovábbító. Központi helyre, a plafon közepére becsavarva határozottan jobban teljesített, mint a hagyományos, szintén 300 Mbps-os továbbítók, amiket jellemzően a padlótól 40-50 centiméternyire, valamelyik sarok közelében állítottunk csatasorba. Nyugalmi állapotú Wi-Fivel, maximális fényerőn a Boost 7,5 wattot fogyasztott, ez Wi-Fi átvitel közben 8-9 watt között ingadozott. Egyetlen működésbeli kellemetlenség az izzó finom percegése volt, amit kikapcsolt világításnál is csinált, akinek jó a füle, azt csendes környezetben biztosan zavarni fogja.

Sajnos a Pulse kapcsán megfordultak a jók és a rosszak arányai. Itt a Master hangszóró annyira zúgott, hogy csendesebb irodában két méterről is határozottan hallható volt, és a Satellite is hangosabban cicergett a Boostnál. Zenei képességük viszont távolról sem bizonyult ilyen jónak. Bura nélkül olyan dobozhangjuk van, amit feleekkora űrtartalmú hangszóróktól sem nagyon fogadnánk el, főleg nem JBL márkájúaktól. Magasban túl sok, középen határozatlan volt a hangzás, a hangszínszabályzók csak valamicskét javítottak ezen. Illetve akkor lett még egy kicsivel jobb a hangzás, amikor egy szélesebb burába tettük a hangszórókat, de a végeredménnyel így sem voltunk megelégedve. Hasonló hangzást és hangerőt olcsóbban ki lehet hozni hagyományos sztereó hangszórópárral, és ott nem szűnik meg a hang a hagyományos villanykapcsolóval véletlenül (megszokásból) történő lekapcsolásra.

Fogyasztásban itt a Master és a Satellit esetében is egyenként 12 watt körül volt a maximum csúcs fény- és hangerővel, ami feles hangerőre állítva 1-2 wattal csökkent, hang nélkül, maximális fényerőn pedig picivel 10 watt alatt voltunk. Némán, feles fényerőnél fejenként 5-5,5 wattot igényelt a két hangszóró-lámpa, appos kikapcsoláskor pedig 1-1 watt volt nyugalmi fogyasztásuk, amin azért illene még javítani. Egyébként az appos kezeléssel semmi gondunk nem volt, csak akkor jött elő némi kapcsolódási bizonytalanság, amikor véletlenül a hagyományos villanykapcsolóval nyomtuk le a Pulse-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés