Hirdetés

Hangszóró és Wi-Fi erősítő a villanykörtében

Sengled Boost

Bár hétköznapi dolognak még nem nevezhetőek, ma már nem számítanak olyan nagy különlegességnek az okos világítótestek, melyeknek fényereje vagy akár színe is valami rafinált módon, okostelefonnal vagy hálózaton keresztül állítható. A Senglednél éppen ezért továbbgondolták a villanykörtében rejlő, pontosabban abba rejthető lehetőségeket, és néhány egészen érdekes megoldással rukkoltak elő, melyek közül most kettőt mutatunk be.

A Sengled Boost különlegessége, hogy a LED-ek mellett – pontosabban mögött – egy Wi-Fi jelerősítőt is elrejtettek benne. Szerintünk ez olyan ötlet, ami meglepő, hogy eddig senkinek sem jutott az eszébe, hiszen egy nagyobb lakásban gyakran alakul ki holttér a vezeték nélküli hálózatban, villanykörte pedig szinte biztos, hogy minden szobában van, ráadásul szépen elrejtve és többnyire kellően magasan ahhoz, hogy optimális vételi pozícióban legyen, nem pedig alacsonyan, ahová a konnektorba dugható Wi-Fi erősítők kerülni szoktak.

Formáját és méretét tekintve olyan a Boost, mint egy csinosabb, normál (E27) foglalatú villanykörte. Hossza 120 mm, átmérője 60 mm, ami teljesen átlagos méretnek mondható, extra képességeire csak nagy, 290 grammos súlyából lehet következtetni, ami többszöröse az átlagos LED-es körtékének. A benne dolgozó LED-ek fényárama 470 lumen, ami nagyjából egy 40 wattos hagyományos izzó képességének felel meg. Sugárzási szöge 225 fok, ez valamivel jobb az egyszerű LED égőkre jellemző 180 foknál, de elmarad a hagyományos izzók, kompakt fénycsövek és komolyabb LED-esek 300-330 fokos szögétől.

A Boost 6 wattot használ fel a világításra, a Wi-Fi része pedig állapotától függően 1,8-2,8 watt közötti energiát vesz fel. A Wi-Fi szabványok közül az n-eset támogatja, két adatfolyama van, tehát átviteli sebességének elvi maximuma 300 Mbps. Sajnos csak 2,4 GHz-es frekvencián dolgozik, 5 GHz-en nem.

Sengled Pulse

A Sengled Pulse extra képessége, hogy világítás mellett zenélni tud, ugyanis hangszóró van benne, amit a JBL segítségével fejlesztettek ki. Az alapcsomagban két hangszórót találunk, az egyik a központi elem (Master), a másik hozzá kapcsolódik (Satellite), ráadásul további hat egységet köthetünk a rendszerbe összesen nyolcra növelve a hangszórók – és egyben lámpák – számát. Emellett létezik még önálló, Pulse Solo nevű modell is, ami nem tud kapcsolatot teremteni további példányokkal, viszont két kisebb hangszóró van benne.

Világítás terén 600 lument kapunk 2700 kelvines, meleg fehér fénnyel, ami nem túl sok, nagyjából egy 50 wattos hagyományos izzó képességének felel meg, a 105 fokos sugárzási szög pedig a szélesebb spotlámpákra jellemző, tehát csak ott várhatunk világosságot, amerre a Pulse néz. A hangzásról 1,75 hüvelykes, 100-20 000 Hz között üzemelő JBL hangszórókat gondoskodnak. A pár együttes maximális teljesítményét 13 wattban adják meg, ami nem túl sok, bár nyolc hangszóró esetén már 50 watt fölötti maximumra számíthatunk. Kapcsolattartásból az egyszerűbb Bluetooth mellett tette le a voksát a Sengled.

Megjelenésre kissé csalóka a Sengled Pulse, mert amire a képek alapján azt gondolná az ember, hogy kis (E14) foglalat, az bizony normál (E27), ebből pedig már sejteni lehet, hogy milyen óriással van dolgunk. A nagyobb bögrényi világító hangszórók deréktájon kilenc centiméter szélesek, felül, a lámpa részen pedig még egy centimétert kiszélesednek, ráadásul rögtön a foglalat után gyorsan dagadni kezdenek. Így az asztali lámpák többségébe és a karcsúbb burákba nem férnek be, továbbá a példányonként 400 grammos súlyra is oda kell figyelni. Modern környezetbe viszont akár meztelenül, bura nélkül is beillhet a Pulse, különösen vörös vagy ezüstszürke változata; mi fehérben kaptuk kipróbálásra.

Sajnos kedvenc hobbinktól, a szétszereléstől kénytelenek voltunk eltekinteni, mert bár látszott az illesztés, hiába feszegettük, csavargattuk, a burkolat nem akart ereszteni, így be kell érnünk azzal, ami kívülről sejlik. A LED-ek (mert fényük alapján több van belőlük, de erre majd később kitérünk) középen helyezkednek el, a hangszóró mögöttük van és a peremen lévő nyílásokon engedi ki a hangját, a lámpatestben pedig kétoldalt lakik az áramellátó és szabályozó elektronika.

Hirdetés

Beállítás

Mivel alapvetően egy jelerősítő, „csak” éppen villanykörtének álcázták, a Sengled Boost beállítása nagyjából úgy zajlik, mint a konnektorba dugható Wi-Fi jelismétlőké. Először is az erősíteni kívánt Wi-Fi hálózatunkra kell csatlakozni mobil készülékünkkel, aztán a Boost appjával felderíthetjük a körtét. Ha megtaláltjuk, be kell még írni neki az eredeti hálózat Wi-Fi jelszavát, és már készen is vagyunk. Emellett természetesen a villanykörte fényereje is állítható, és ki-be kapcsolható az appal.

A klasszikus, fali kapcsolót célszerű elkerülni, hiszen ha azzal lekapcsoljuk a világítást, akkor áramtalanítjuk a foglalatot, így a Wi-Fi erősítőt is kiütjük. Szerencsére visszakapcsoláskor önállóan feléled a jeltovábbító, a világítás viszont nem mindig azzal a fényerővel kapcsolódott be nekünk, amivel leoltottuk, ezt csak az appon keresztül tudta stabilan. Apropó fényerő, a kapcsolóba integrált szabályzó (dimmer) alkalmazása kerülendő.

Hasonlóan egyszerű volt életre kelteni a Pulse hangszórólámpákat is. Itt Wi-Fi helyett a Bluetooth kapcsolatot kell belőni ugyanúgy, mint az átlagos Bluetooth hangszóróknál. A kapcsolat pillanatok alatt létrejött, és már szólt is a zene. Az elsődleges (Master) hangszóró önállóan megtalálta a másodikat (Satellite), és az interneten fellelhető tesztek alapján a továbbiak csatasorba állítása is zökkenőmentes. Itt is kerülni kell a szabályzós (dimmer) kapcsolót.

Kettős a feladata a Pulse appjának, hiszen a zene és a fény is vezérelhető vele. Egy nagy patkón együtt szabályozható, illetve ki-/bekapcsolható az összes, rendszerben lévő fényforrás, a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonnal pedig az egyes lámpákat állító csúszkák varázsolhatóak elő, itt egyesével kikapcsolás is van. Zenében csak közösen szabályozható az összes „szpíker” hangereje, ezen a patkón alul pedig a hang kikapcsolója van. A beállításoknál az előre megadott hangszínprofilok (jazz, pop, rock, klasszikus stb.) közül választhatunk, némíthatjuk az egyes hangszórókat, és azt is megadhatjuk, hogy a jobb, bal vagy éppen mindkét csatorna szóljon rajtuk, amivel némi térhatás alakítható ki.

Próba

Fényforrásként nem valami acélosak a Sengled okoslámpái. Az alábbi képen egy 12 wattos kompakt fénycső (balra), a Boost 225 fokban szórt 470 lumenje (középen) és a Pulse 105 fokban szórt 600 lumenje (jobbra) látható egymás mellett. Jól látni, hogy a nagyjából 60 wattos hagyományos izzónak megfelelő fénycső nyert, a Boost azért lett második, mert a Pulse lényegében csak közvetlenül lefelé világít viszonylag keskeny sugárban, a fényképen látható szögben már elég gyenge.


12 W-os kompakt fénycső – Sengled Boost – Sengled Pulse

Keskeny burába téve két dolgot tapasztaltuk. Az első az volt, hogy a Pulse bele sem fért, helyette egy 60 wattos hagyományos izzót tettünk a jobb oldali alá. A Boost esetében látszik, hogy a foglalat felé is nyitott takaró alatt a 225 fok is kevés az egyenletes rajzolathoz. Továbbá a Sengled által 3000 kelvinesnek megadott fehér fény nem annyira meleg, mint a hagyományos izzóé (jobbra), a legmelegebb fehéret pedig a kompakt fénycső adta (balra). Mindkét Sengled terméknél eléggé egyenetlen volt a fényerő szabályozása. A Pulse esetében látszott, hogy a burkolat alatt több LED van, melyek fokozatosan kapcsolnak be, és fényerejük néhány lépésben változik.


12 W-os kompakt fénycső – Sengled Boost – 60 wattos hagyományos izzó

Korrektül működött a Boost extrája, a jeltovábbító. Központi helyre, a plafon közepére becsavarva határozottan jobban teljesített, mint a hagyományos, szintén 300 Mbps-os továbbítók, amiket jellemzően a padlótól 40-50 centiméternyire, valamelyik sarok közelében állítottunk csatasorba. Nyugalmi állapotú Wi-Fivel, maximális fényerőn a Boost 7,5 wattot fogyasztott, ez Wi-Fi átvitel közben 8-9 watt között ingadozott. Egyetlen működésbeli kellemetlenség az izzó finom percegése volt, amit kikapcsolt világításnál is csinált, akinek jó a füle, azt csendes környezetben biztosan zavarni fogja.

Sajnos a Pulse kapcsán megfordultak a jók és a rosszak arányai. Itt a Master hangszóró annyira zúgott, hogy csendesebb irodában két méterről is határozottan hallható volt, és a Satellite is hangosabban cicergett a Boostnál. Zenei képességük viszont távolról sem bizonyult ilyen jónak. Bura nélkül olyan dobozhangjuk van, amit feleekkora űrtartalmú hangszóróktól sem nagyon fogadnánk el, főleg nem JBL márkájúaktól. Magasban túl sok, középen határozatlan volt a hangzás, a hangszínszabályzók csak valamicskét javítottak ezen. Illetve akkor lett még egy kicsivel jobb a hangzás, amikor egy szélesebb burába tettük a hangszórókat, de a végeredménnyel így sem voltunk megelégedve. Hasonló hangzást és hangerőt olcsóbban ki lehet hozni hagyományos sztereó hangszórópárral, és ott nem szűnik meg a hang a hagyományos villanykapcsolóval véletlenül (megszokásból) történő lekapcsolásra.

Fogyasztásban itt a Master és a Satellit esetében is egyenként 12 watt körül volt a maximum csúcs fény- és hangerővel, ami feles hangerőre állítva 1-2 wattal csökkent, hang nélkül, maximális fényerőn pedig picivel 10 watt alatt voltunk. Némán, feles fényerőnél fejenként 5-5,5 wattot igényelt a két hangszóró-lámpa, appos kikapcsoláskor pedig 1-1 watt volt nyugalmi fogyasztásuk, amin azért illene még javítani. Egyébként az appos kezeléssel semmi gondunk nem volt, csak akkor jött elő némi kapcsolódási bizonytalanság, amikor véletlenül a hagyományos villanykapcsolóval nyomtuk le a Pulse-t.

Értékelés

Határozottan jó irányba indult el a Sengled azzal, hogy LED-es villanykörtéibe extra funkciókat tett. hiszen a jeltovábbító és a hangszóró is olyan eszköz, amire nagy valószínűséggel sokaknak szükségük lesz, és akkor miért is ne építsük be valamibe, ami már úgyis a lakásunk része, ahogyan például a világítás? Ezzel extra szerelést spórolhatunk meg magunknak.

A megvalósítás minősége kapcsán viszont már akadnak kifogásaink. A Boost Wi-Fi jeltovábbító alapvetően jól sikerült, a jeltovábbító mellett a világítási funkció is határozottan jól működik. Nyilván az extra hardver miatt nagyobb a súlya (kb. nyolc-tízszerese egy normál izzóénak), ezt telepítéskor figyelembe kell venni, és a 470 lumenes fényerő sem valami komoly, illetve a 225 fokos világítási szög is korlátozza egy kicsit a használhatóságot. Alapvetően viszont meg voltunk vele elégedve, egyedül a percegése kellemetlen. Tudását figyelembe véve 15 000 forint körüli ára sem olyan vészes, nekünk a Senlged Boost határozottan tetszett.

A Sengled Pulse viszont ügyetlenebbnek tűnik. Hatalmas, súlyos, 105 fokos világítási szöge nagyon szűk, és a 600 lumenes fényerő sem éppen világszám egy ekkora világítótesttől. Sajnos az otrombaság mellé nem társul olyan zenei teljesítmény, amilyet ekkora „bögréktől” elvárnánk, ráadásul csúnyán gerjedt is mindkét példány. Ezen a modellen van még mit javítani, de azt, hogy van benne potenciál, kiválóan igazolja, hogy a Sony is készített hasonló terméket. Jelenleg a két égős Pulse szett 60 000 forint körüli árán sokkal jobb önálló hang- és világító rendszer építhető.

A hasonló kettős vagy akár több funkciós okoslámpák akkor lesznek majd igazán érdekesek, amikor a falon az egyszerű ki-/bekapcsolók helyett az extra képességeket is kezelő panelek lesznek, és a felhasználók rászoknak majd az alkalmazásukra. Egyelőre a szokás és a technológiai korlát nagy úr, gyakran megszokásból lekapcsoltuk őket, az app előhúzása pedig folyamatos nyűg volt, amikor elhagytuk a szobát.


Sengled Boost okos villanykörte

rudi

A Sengled okos villanykörtéket a Sengled bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés