Hirdetés

Sencor SLE 55US801: 4K tévé webOS-szel

Leteszteltük a Sencor 55 hüvelykes televízióját, amely megkapta az LG smart platformját.

Kezelés, okostévé

WebOS

A bevezetőben említettük, hogy ez is egy olyan termék, amelyet ugyan nem az LG gyárt, de mégis az LG webOS okostévéplatformját használja, konkrétan a tavalyi verziót, a webOS 22-t. Ez gyakorlatilag kisebb eltéréseket leszámítva ugyanolyan, mint amivel a dél-koreai cég televízióiban találkozhatunk. A grafikus kezelőfelület tud magyarul, átlátható, a használatába könnyen bele lehet jönni, de sajnos az egész képet kitakarják az ikonok. Az sem tetszett nekünk, hogy sok a reklám, azaz a szponzorált, ajánlott tartalom vagy alkalmazás, de ezzel sajnos egyre inkább együtt kell élnünk, mert szinte minden mai smart platformnál ugyanez a helyzet.

Hirdetés

[+]

A stabilitás rendben van, hiszen fagyást, összeomlást nem tapasztaltunk, de a sebességgel olykor akadtak problémák. Hajlamos néha belassulni, érthetetlenül sokat "gondolkodni" egy-egy parancs kiadását követően. Az LG tévékben megismert Otthoni irányítópult itt is megtalálható, amelyben egy látványos felületen, egyszerűen menedzselhetőek a hálózati eszközök, illetve a csatlakoztatott eszközök. Viszont a dél-koreai cég termékeiben megtalálható Sportriasztás mód hiányzik, és felhasználói profilok létrehozására sincs lehetőség.


[+]

A készülék dobozában két távirányító található. Az egyik egy hagyományos darab, a másik pedig a Magic Remote mozgásérzékelős, légiegérként is használhat távvezérlő ikertestvére, amely kinézetre is olyan, mint az LG perifériája. A tévé képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott billentyűzettel, klaviatúrával vagy kontrollerrel, valamint támogatja a hangalapú keresést is, ami egész hatékonyan működik.

[+]

A platform szerves részét képezik az internetes alkalmazások, amelyekből mintegy 300 darab áll rendelkezésre. A már megszokott módon ezek között megtalálhatóak az életmóddal, gasztronómiával, sporttal, hírekkel kapcsolatos darabok, illetve magától értetődően a manapság legnépszerűbbnek számító tartalomszolgáltató appok sem hiányoznak. A kínálatban helyet kapott a Netflix, az HBO Max, az Amazon Prime Video, a Disney+, valamint a YouTube is, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Működésük közben semmilyen problémába nem futottunk bele, és a kép minősége is megfelelő volt. Nem spórolták ki a böngészőt sem, aminek segítségével bármilyen weboldal egyszerűen felkereshető.

[+]

A gyárilag telepített médialejátszó alkalmazásra a szokott módon, tehát a helyi hálózatról vagy az USB porton keresztül csatlakoztatott adattoló eszközökről juttathatóak el az állományok. A magyar nyelven is kommunikáló alkalmazás kezelőfelülete átlátható, használata azoknak sem okozhat különösebb problémát, akiknek idegen az elektronikai eszközök világa. Audiotartalmak között a FLAC, WAV és WMA szabványok megszólaltatása megoldott a kötelező MP3 mellett. A szoftver képes megjeleníteni a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegeket, valamint az ID3 tageket is feldolgozza és megjeleníti.

[+]

Videós tesztcsomagunkkal lefolytatott vizsgálataink során arra jutottunk, hogy a 10 bites, a DivX és a 4K és 4K HDR állományokkal a program nem boldogul, viszont a többivel nem volt gondja, A surround anyagok közül csak az E-AC-3 és a Dolby 5.1 fájl kezelésére volt képes, aminél ma már azért többet várna el az ember. A külső feliratok megjelenítése működik, a kódolás, a karakterek mérete is megváltoztatható, és mivel körülöttük vékony keret jelenik meg, mindig jól olvashatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés