Hirdetés

Sencor SLE 55US801: 4K tévé webOS-szel

Leteszteltük a Sencor 55 hüvelykes televízióját, amely megkapta az LG smart platformját.

Képminőség

A tévébe egy 55 hüvelykes, Edge-LED háttérvilágítású, IPS LCD panel került, amely 3840x2160 képpontot jelenít meg, azaz 4K felbontású. Az alkalmazott képalkotási eljárás elméletileg nem teszi lehetővé a tökéletes, 0 cd/m², fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontraszt megjelenítését, amit a fénymérővel történt vizsgálatok is igazoltak.

[+]

Hirdetés

1148:1 valós kontrasztarányt tudtunk belőle kicsiholni, amely ennél a paneltechnológiánál szokványos értéknek minősül. A kontrasztosság szemre meglehetősen átlagos, nem kiemelkedő, de van mód rá, hogy a dinamikus kontraszt funkció bekapcsolásával növeljük a sötét és világosabb árnyalatok közti különbséget, viszont ilyenkor a finomabb átmenetek eltűnhetnek.

A maximális fénysűrűség méréseink szerint 320 cd/m², ami nem kiemelkedő, viszont beltérre elég. A modell ugyan lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, de mivel a fényerő viszonylag alacsony, a HDR effekt nem túl látványos. A LED-ek által biztosított háttérfény eloszlása nem teljesen homogén. Az egyes képernyőtartományok fényereje közti különbség elérheti a 14,48 százalékot, ami messze van a tökéletestől, viszont szerencsére a hétköznapi használat során a felhősödés jelenség nem tűnik fel.

Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: a fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A színek normális beállítások mellett rendben vannak, természetesek, és az olyan problémás tartalmak visszaadásával sincs gond, mint a mesterséges fénynél hullámzó vízfelszín, az arany vagy az emberi bőr. Azonban tény, hogy az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan enyhe fátyolosság mindig érzékelhető, pláne, ha egy OLED tévé mellé tesszük a modellt. A betekintési szög megfelelő, csak olyan 165 fok környékéről érezni, hogy fakulni kezdenének a tónusok, invertálódástól pedig egyáltalán nem kell tartani.

[+]

A mozgásmegjelenítés során nem tapasztaltunk durva anomáliákat, de az tény, hogy a médiabokszból érkező gyenge minőségű tévévadások vagy online streaming tartalmak esetén tapasztalható néha enyhe akadozás, szaggatás, ugyanakkor ezen a TruMotion interpolációs eljárás aktiválásával lehet javítani. Olykor némi zajosodásba is belefutottunk, ami viszont egészen hatékonyan orvosolható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával.

A készülék maximális képfrissítési frekvenciája 60 Hz, és nem támogatja a FreeSync, valamint G-Sync technológiák használatát. A Leo Bodnar eszközzel végzett vizsgálataink során arra jutottunk, hogy az input lag 17,3 ms, ami elfogadható értéknek minősül, de tény, hogy vannak már olyan televíziók, amelyek e téren lényegesen jobban teljesítenek, vagyis játékra akad ennél a televíziónál jobb megoldás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés