Hirdetés

Seasonic Platinum Fanless: a tápok tápja

Kívülről

A tápok világának egyik legelismertebb – ha nem a legelismertebb – márkája a Seasonic. A több mint háromévtizedes tapasztalattal rendelkező vállalat valódi tápgyártó, termékeit saját maga készíti, számos más márkának is szállít (OEM), és neve egyet jelent a minőséggel, hatékonysággal, stabilitással. Ma egy nagyon érdekes modelljét, a Platinum Fanless 520-at nézzük meg, mely a továbbiakban referencia tápunk lesz a processzor, alaplap, grafikus kártya és SSD teszteknél.

Hatalmas, ízlésesen megtervezett dobozából bőséges kiegészítőarzenál bukkant elő, a moduláris kábelekhez tépőzáras tokot kaptunk, a táp egy szép bársony hatású zsákban pihent, és a tépőzáras, illetve hagyományos kötegelőkről sem feledkeztek meg.

A fanless, vagyis ventilátor nélküli elnevezés magáért beszél: olyan tápról van szó, aminek nincs ventilátora, így a benne keletkező hőt – pusztán a fizika törvényeit és a környező légáramlatot felhasználva – a megszokottnál nagyobb bordákkal vezeti el. Éppen ezért a dobozán, a tápra helyezett papírpánton és a burkolaton is kihangsúlyozzák, hogy jól szellőző környezetbe és a ventilátor helyén lévő ráccsal felfelé kell beépíteni. Minden bizonnyal csak így alakul ki megfelelő kéményhatás a kisebb, oldalsó szellőzőrácsok segítségével.

Amellett, hogy passzív, ventilátor nélküli a táp, még moduláris is, ráadásul teljes mértékben. Ez annyit tesz, hogy nem csak a perifériákhoz és grafikus kártyákhoz vezető kábelkötegeket lehet eltávolítani, hanem az alaplap felé kígyózókat is. Rengeteg, összesen tíz konnektor várja a kábeleket, igaz, az alaplap fő, 24 tűs kötege kettőt (M/B jelzésűeket) emészt fel.

Összesen nyolc kábelköteg jár a Sesonic Platinum Fanless 520 táphoz, a 60 centiméter hosszú, alaplapi 24 tűs kivételével mind szalag elrendezésű. A 12 voltos kiegészítő alaplapi kábel 64 centiméteres, így magasabb alsótápos házakban is felvezethető az alaplapi tálca mögött. Grafikus kártyák táplálására két 60 centiméteres kábelt kapunk, mindegyiken két-két nyolctűs csatlakozóval. A perifériákhoz négy köteg jár, melyeken egymástól 12 centiméterre vannak a csatlakozók. A rövid, 42 centiméteres SATA kábelen két csatlakozó van, ugyanilyen köteget kapunk négytűs IDE eszközökhöz is. A hosszabb, négycsatlakozós SATA kábel 76 centiméteres, a három IDE konnektoros pedig 64 centiméter hosszú, illetve tartozik a táphoz még egy IDE aljzatba dugható floppy átalakító is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés