Seagate Momentus XT - HDD hibrid hajtással

Windows 7 használat

A szintetikus mérések után megnéztük, hogy jóval reálisabb, akár nap mint nap előforduló szituációkban hogyan teljesít hibrid meghajtónk.

Hirdetés

A valós használatot reprezentáló teszteléshez egy valódi, többhónapos használatot megélt Windows 7-es rendszert vetettünk be. Ez nem egy sebtiben feltelepített Win 7, hanem egy már teliszemetelt, rengeteg feltelepített és uninstallált programot tartalmazó rendszer a háttérben futó ESET Smart Securityvel (vírusirtó és tűzfal). Ezt mentettük le a "szektorról szektorra" módszerrel, majd töltöttük vissza a teszt szereplőire; így egyenlő eséllyel indult az összes versenyző. A rendszer teljes mérete kb. 30 GB, ez egy 37 GB-os partíción foglalt helyet. A rendszer lementés előtt töredezettségmentesítve lett, a SuperFetch és a Prefetch pedig be volt kapcsolva. Minden tesztet háromszor ismételtünk meg.

A Windows 7 betöltési idejét a post után eltűnő "Boot from CD-ROM" felirattól mértük odáig, hogy teljesen felállt a rendszer, tehát betöltődött az összes ikon, az összes gadget és a tálcára az összes program (ESET, ATI Catalyst Control Center). Ez a "teszt" (mondhatnánk inkább használatot is) a véletlenszerű olvasásra koncentrál.

Az eredményekhez mindenképpen tartozik némi magyarázat. Mivel ismertük a Momentus XT működési elvét, ezért ötször indítottuk újra az operációs rendszert, majd az utolsó eredmény került be a táblázatba. Ezt a mérést az összes ezen Windows 7-es mérésünk legelején végeztük el, majd mikor mindennel végeztünk, ismét mértünk egy boot időt.

Kis grafikonunkon látható, hogy a második indításra jelentősen gyorsult az indulás, majd egészen az ötödik próbálkozásig folyamatosan. Ezután már nem tapasztaltunk változást. A hatodik indításig több teszt is lefutott, melyek igénybe vették a flashmemóriát. Itt látszik is némi visszaesés, de még így is messze az összes többi tesztelt HDD előtt tudott maradni a Momentus XT.

Lemértük a processzortesztekben használatos Photoshop-action futási idejét. Ez alapvetően CPU tesztekhez lett kialakítva a sok szűrővel, de van néhány ezek között, amelyeknek a hatására a kép kinagyítása után komolyan használódik a lapozófájl. Látható, hogy elég hasonló eredményt mutatott fel az összes meghajtó. Ez a teszt jobban támaszkodik a processzora, mint az SSD-re.

A "3D-s programcsokor" főként a kis fájlok elérésére koncentrál, ugyanis ezek a programok rengeteg kis plug-int töltenek be, a szekvenciális sebesség nem annyira fontos. Ezt a tesztet háromszor futtattuk le, és végül ez az eredmény került be a grafikonba. A futtatások között minden esetben újraindítottuk az operációs rendszert. A Momentus XT itt is jól muzsikált.

Az "újságírói programcsokorban" ismét a pici fájlok kapnak szerepet; valójában ez a legjellemzőbb a mindennapi használatra, mert itt nem csak a fájlok, de maguk a programok is kisméretűek. A képlet nagyon hasonló ahhoz, mint amit az iménti 3D-s programcsokor esetében láthattunk. Ez a teszt nagyon feküdt a hibrid megoldásnak, itt a Seagate már szabályosan az SSD-k nyomában loholt.

Az érdekesség kedvéért ezt a tesztet is háromszor futtatuk le, majd az eredményekből elkészítettük a fenti grafikont.

A korábbi tapasztalataink alapján arra jutottunk, hogy a "webdesigner programcsokor" inkább a szekvenciális olvasásra támaszkodik, mert a Photoshop és az Illustrator is egy-egy, igencsak nagyméretű dokumentummal együtt nyílik meg. Itt szinte csak a gyors elérés a döntő. Ennek ellenére hiába szerepelt gyengébben ebben a Momentus XT, a flashmemória bőven kompenzálni tudta mindezt.

Ezt a mérést is háromszor végeztük el.

Az "újságírói programcsokor" megnyitása után hibernáltuk a gépet, ezek a programok együtt kb. 2 GB memóriát foglalnak. A hibernálás elvileg a szekvenciális írási sebességtől függ (hiszen a memória tartalmát ki kell írni a hiberfil.sys-be), ennek ellenére sem az SSD-k, sem a merevlemezek táborán belül nem volt tapasztalható nagy eltérés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés