Hirdetés

Scythe hűtők - Dávid és Góliát

Hirdetés

Scythe Kozuti

Ha a Scythe Susanoot a processzorhűtők Góliátjának nevezzük, akkor a Kozuti a tökéletes Dávid. Ez a hűtő ugyanis mindössze 40 mm magas, ennek megfelelően elsősorban lapos, HTPC házakba ajánlják. Meglehetősen viccesen festett hatalmas márkatársa mellett, mely nagyjából hatszor nehezebb nála.

Annak ellenére, hogy a Kozuti picike, elég sok okossággal fel van szerelve. Lamelláira három rafináltan meghajlított hőcső teríti szét a meleget, azt pedig egy elég kicsi, 80 milliméteres, a szokásosnál vékonyabb ventilátor hivatott eltávolítani. Nem a borda tetejére, hanem alá függesztették fel, így érték el a 40 milliméteres magasságot, ami a leglaposabb Mini-ITX házakba is beszerelhetővé teszi.

Felülről nézve látszik, hogy nem lesz egyszerű dolga a lapátkeréknek, ugyanis a sűrű lamellák és az őket átszelő hat cső elég sok akadályt gördít a légáramlás útjába.

Alul a szokásos, Scythe igényességgel kidolgozott, nikkelezett, polírozott réztalpat találjuk. Innen jól látható az is, hogy nem hat különálló, hanem három hajlított hőcsöve van a Kozutinak.

Vékony, csupán 10 milliméteres ventilátort függesztettek a borda alá, mely a lamellákon keresztül húzza be a friss levegőt, majd azt az alaplap felé tolja. Nem kevesebb mint tizenegy vékony lapátja van, motorereje pedig a 80 milliméteres átmérőhöz képest elég nagy. Kell is a teljesítmény ahhoz, hogy PWM szabályozással egészen percenként 3300-as fordulatig felpörögjön. Csúszócsapágyat kapott, ami kezdetben minden bizonnyal elég halk lesz, de kopásra – ezzel zajosodásra – hajlamosabb mint a golyós, mágneses vagy folyadékos megoldások. Leírása szerint maximális tempón 95 wattos TDP értékű processzorok lehűtésére is képes a Kozuti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés