H​i​r​d​et​é​s​

2018. január 24., szerda

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Samsung WB2000 - a majdnem konkurens

Házon belül már majdnem konkurenciát kapott a Samsung EX1 a WB2000 személyében.

Külső vonások, ergonómia

A WB2000 annak ellenére, hogy ultrakompakt, nagyon jól kézbe simul. Ennek egyik oka, hogy az előlapon egy apró, ám jó támaszt nyújtó, gumírozott markolat lett kialakítva. A kényelem másik forrása a hátlapon található hüvelyktámasz. Persze akad kivetnivaló is, de ne szaladjunk ennyire előre...

Visszatérve a gép előlapjára: bal oldalon, a már említett markolati rész mellett a villanó látható, amely szerencsére pont elég messzire került a vázat fogó kéz ujjaitól, így fénye nem kerül takarásba. A Schneider-Kreuznach Varioplan optikától jobbra fent az AF segédfény LED-je helyezkedik el.

A WB2000 is a gyártó nagyszerű 3”-os AMOLED kijelzőjét kapta, amelynek fényképszerű képe és telt (de nem túlszaturált) színvilága szemet gyönyörködtető képet ad. Láthatósága erős nappali fényben valamivel jobb a szokványos LCD-knél, de egy jó keresőt semmi sem képes helyettesíteni.

Fent jobbra a hüvelyktámasz mögé felig bebújtatva egy paraméterező tárcsa látható. Nyilván a kevés hely miatt került oda, azonban csak úgy lehet hozzáférni, ha a masinát két kézben fogjuk, különben elejtenénk a fogásváltás miatt. Ráadásul ez a tárcsa semmiféle visszajelzést nem ad; szabadon pörgethető, nélkülöz minden csillapítást, vagy racsnis működést - véletlenül hozzáérve is elállítódhat a rábízott funkció értéke.

A gombok apró méretűek, azonban meglepően jól és könnyen lehet velük dolgozni, nyomáspontjuk határozott. A multifunkciós kezelőszerv is rendelkezik egy tárcsával, amely racsnisan jelzi, ha eltekertük.

A váz jobboldala rejti a fényképező kommunikációs aljzatait: a Samsung sajátos csatlakozóját, amely egyben látja el az USB 2.0 és a külső áramellátás (töltés) szerepkörét, valamint egy HDMI-t. Ezek alatt a csuklópánt rögzítési pontja látható.

A WB2000 végre kényelmesen nyitható akku/memóriakártya fedelet kapott, amely azonban kellő biztosan reteszelhető. Az állványmenet műanyagból készült, s nem messze az optika középvonalától helyezkedik el.

Több olyan kompaktja van a Samsungnak, amelynél ezt az érdekes analóg „óraművet” alkalmazták: egyrészt az akku töltöttségét, másrészt a memória szabad kapacitását tárja szemünk elé. Ötletes és egyedi megoldás - tetszik. A bekapcsológomb mellett a kioldó-zoomgyűrű páros, valamint a módválasztó tárcsa látható még. Eleinte kissé szokatlan volt, hogy nem a kioldó került a gép tetejének szélére, de párperces használat után meg lehetett szokni a dolgot.

A Samsung WB2000 felépítése, anyaghasználata és kivitelezése kiugróan jó minőségű - a gyártó drágább kompaktjait ismerőknek ez nem újság. Fogása ebben a kategóriában szintén nagyon jónak mondható, a kezelőszervek fennakadásmentesen használhatók. Egyedül a hüvelyktámasz mellé/mögé rejtett tárcsa von le a gép használati értékéből a már említett okokból kifolyólag.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rde​t​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.