Samsung ST500 - na végre!

Hirdetés

Külső vonások

Külsőleg a Samsung ST500 sem más, mint az eddigi Samsung modellek. Igényes, minőségi kivitelezés és anyaghasználat, szolgáltatásainak listája pedig hosszú, mint a Kínai Nagy Fal. Ez a gép azonban valamiben mégis más, mint az eddig általunk tesztelt gépek. Más, mert többek között olyan dolgot is felvonultat, amivel eddig még nem találkoztunk: rendelkezik az előlapon is egy kis kijelzővel, amely az önarcképek szerelmeseinek lehet óriási segítség a képek komponálásában. De ne rohanjunk ennyire, hiszen az ST500 megéri, hogy lassan ízlelgessük.

Ha jobban odafigyelünk, akkor már a fenti képen is kivehetők az elülső kijelző körvonalai. Igen, arról a valamivel világosabb négyszögről van szó, ami az előlap baloldalán látható az optika mellett.

A másfél colos, 61 ezer képpontnyi felbontású kijelzőnek azonban nem csak az a feladata, hogy az önarcképek elkészítésében segédkezzen, hanem több más funkciót is ellát, melyekről kicsit később, a "működés" alatt fogunk beszámolni.

A kis kijelző miatt az előlap síkfelületű, nincsen markolata a gépnek. Fogása mégis kényelmes, hiszen a hátlapon a nagy kijelző mellett kellően széles, recézett hüvelykujj támaszték található.
A nagy, érintésérzékeny monitornak köszönhetően csak a képvisszanézés kapott dedikált nyomógombot. Csodálkoztunk is rajta, hiszen ezt a funkciót is nyugodtan le lehetett volna tudni egy piktogrammal. Aminek azonban határozottan örültünk, hogy a zoomolást - bár így is kissé szükségmegoldás-szagúan apró billenőkapcsolóval - fizikai és nem elektronikus úton oldották meg.

A Samsung saját csatolófelülete egy nehézkesen kipattintható kis fedél alá került az akku és a műanyag állványmenet közé, a fényképezőgép fenéklapjára.

Legfelül a süllyesztett, világító karimával ellátott bekapcsoló gomb, az exponáló, valamint a zoom billenőkapcsolója figyel.

Kevés kezelőszerve van a gépnek az érintésérzékeny LCD-n kívül; ezek közül a legfontosabb az exponáló és a zoomot vezérlő. A kioldó mérete megfelelő, a félállás és az exponálás egyaránt pontosan vezérelhető. Nem rajongunk az ilyen apró billenőkapcsolókért, mint amilyen a gyútávot állítja, de használat közben nem volt gondunk vele. Az említett kezelőszervek elrendezése kényelmes, egyik elérése sem nehézkes, vagy bizonytalan fogást eredményező.

Röviden: A Samsung ST500 hozza a gyártótól megszokott jó minőségi felépítést, az igényes kivitelezést. Az ergonómiára nem lehet rossz szavunk, minden kényelmesen elérhető, s biztosan működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés