Hirdetés

Samsung Series 9 S27B970D: dizájnmonitor PLS panellel

Hirdetés

Bevezető, külső

Ha azt halljuk és látjuk, hogy Samsung és Series 9, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami dizájnos, extrákkal megspékelt cuccról van szó, de ez jelen esetben nem notebook, hanem monitor. Ha akarunk, akkor párhuzamot is vonhatunk a két termékkategória között, mert akárcsak az új Series 9 notebookban, jelen tesztünk szereplőjében is PLS panel dolgozik, ami a Samsung válasza az LG IPS-es hadjáratára.

Az S27B970D típusjelzés már elárulja, hogy egy 27" képátlójú monitort kapunk a kezeink közé, de azt nem, hogy WQHD (2560x1440) felbontással, tehát a Samsung is az új hullámot próbálja meglovagolni egy prémium panel hathatós segítségével. Mielőtt azonban nagyon beleásnánk magunkat a panel rejtelmeibe, nézzük meg közelebbről magát a terméket!

A méretes dobozból egy minőségi anyagokból készített, nem túl keskeny kávájú, de meglehetősen lapos monitor bukkan elő: alumínium felületek, szálcsiszolás, lekerekített formák, ívek és hajlatok, ráadásként mindenen fólia, hogy a termék makulátlan állapotban kerüljön a felhasználó asztalára. Miután ezeket lehámoztuk, egyből feltűnik a kecses állványrúd, amin a kijelző fokozatmentesen a kívánt magasságba állítható (100 mm-es úton), és a dönthetőség is megvalósítható, bár nem túl nagy mértékben.

Pár negatívumot rögtön meg kell említenünk ezzel kapcsolatosan: az állvány nem ad lehetőséget portré (pivot) módban való használatra, és a kijelző jobbra-balra forgatására sincs mód, hacsak nem talppal együtt forgatjuk a teljes monitort. Megemlítendő még, hogy az állványban csúszó csukló ssajnos nincs bebetonozva, így némi remegéssel számolni kell, de ezen a téren nem teljesít sokkal rosszabbul, mint hasonló méretű társai. Ha pedig már a negatívumoknál tartunk, akkor ezek eltörpülnek amellett, hogy a panelre nem került semmiféle fólia, hanem egy fényes védőréteget húztak elé, ami szerintünk inkább zavaró, mint dizájnos.

A mesterien kivitelezett talp kissé vaskos; ennek az az oka, hogy ebben bújik meg a DisplayPort, a DVI és az MHL-kompatibilis (azaz az MHL-es mobilok/tabletek képének fogadására és az adott forráskészülék töltésére alkalmas) HDMI bemenetek. A felsoroltakon felül a külső tápegység csatlakozója és a beépített USB hub upstream (PC-hez csatlakozó) kapuja fedezhető fel. Az utóbbihoz tartozó csatlakozók a talp bal oldalán kaptak helyet, viszont nem SuperSpeed szabványúak, így csak USB 2.0-s teljesítményt nyújtanak, ami egy prémium modell esetében nem említhető a pozitívumok között. A kijelző aljában két darab 7 wattos hangszórót is elrejtettek, ezek táplálása viszont csak a digitális jelkábelen keresztül lehetséges, analóg bemenetnek nem szorítottak helyet, és a fej-/fülhallgató csatlakozó is lemaradt sajnos.


Fent és lent: a magasságállításnál 10 cm-rel gazdálkodhatunk

VESA falikonzolokkal a Samsung kijelzője nem kompatibilis, így a falra szerelhetőség nem opció, már csak azért sem, mert az elektronika a fixen felcsavarozott talpban kapott helyet - ami persze önmagában nem lenne baj, hiszen tévénél már láttunk olyat, hogy a talp behajtva falikonzolként funkcionál, de itt erről nincs szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés