Hirdetés

Samsung RF511 – játékosokra szabva

RF511 külső

Samsung blogunkban majdnem egy hónapja indítottunk egy szavazást arról, hogy melyik Samsung konfigurációt teszteljük. Az olvasók választása a játékos konfigurációra, azaz a 15,6"-es NP-RF511H jelű konfigurációra esett. Ebből a gépből kétféle létezik: az S03HU végű a gyengébb változat, második generációs Core i3 processzorral, 4 GB memóriával, 500 GB-os merevlemezzel, 1 GB-os NVIDIA GeForce GT540M grafikus vezérlővel, valamint 1366x768 pixeles kijelzővel. Ezzel szemben az S04HU mindenből jobbat kínál: Intel Core i5 központi egység, több RAM és grafikus memória, valamint még a kijelző felbontása is nagyobb, 1600x900 pixel. Mi ez utóbbit nyúztuk napi szinten: hoztuk-vittük, a szerkesztőségból haza, otthonról a szerkesztőségbe, meg ahol még jártunk. Ebédeltünk felette, zsíros kézzel nyomkodtuk a billentyűit és minden egyébből kijutott neki, amiből egy átlagos munkagépnek. Azt már most elárulhatjuk, hogy a notebook jól bírta a gyűrődést, de most inkább nézzük a részleteket!

A Samsung notebookokkal nagy tapasztalataink vannak már, hiszen az SF511, az RC510 és QX510 is járt nálunk a 15,6"-es kategóriából, tehát kíváncsian vártunk, hogy mit nevez a Samsung gamer notebooknak. Abban biztosak lehetünk, hogy a "gamer" szó a Samsung értelmező kéziszótárában nem a sárkányos-LED-es notebookot jelenti, tehát külsőre nem emlékeztet olyan klasszikusokra, mint mondjuk az Alienware vagy éppen az ASUS ROG sorozatú notebookjai, hanem a hagyományos felépítést és külsőt követi.

Hirdetés

Kézbe véve a masinát szó szerint nincs könnyű dolgunk, a 2,6 kg nem csak a táskában, biciklizés közben tűnt soknak; 2,4 kg körüli értéket vártunk volna inkább. Méretei miatt pedig éppen csak elfért hátizsákunk notebookzsebében. A fedél ránézésre semmi különös, de fényben megvizsgálva jól látszik, hogy szép padlizsánlila színben pomázik, és felülete sugárirányban szórja a fényt, akárcsak egy CD korong. Az optikai tuning tehát tetszetős, egészen addig, amíg meg nem fogjuk, ugyanis a felülete továbbra is fényes, amin sajnos minden ujjlenyomat meglátszik. További negatívum, hogy a fedélen használt műanyag túl "kopogós", lehetne picit igényesebb anyagból.

Kinyitva a fedelet impozáns látvány tárul elénk, rendkívüli minőségérzettel párosítva. Ez nem csak érzet, a fém csuklótámasz tényleg igényes, a touchpad egyszerű, de szép (még a krómcsík sem böki a szemet), illetve a billentyűk körül található borítás is fém, akárcsak a felső traktusban található gombok körülötti rész. Az egyetlen műanyag elem (a gombokon kívül persze) a bal hangszórótól futó perforált fekete rész, de ennek minősége is rendben van.

A Samsung a töltésvisszajelzőt leszámítva jellemzően kék LED-eket használt, szerencsére egyik sem bántotta a szemünket és nem keltenek bazári hatást sem, jól illeszkednek az összképbe.

A kijelző körüli részt, azaz a rücskös kávát már láthattuk körábban, ez most sem keltett csalódást, de alul a két zsanér közt lehetne kicsit masszívabb. A zsanérok minősége rendben volt, nem lötyögtek, fizikai rözgítés hiányában is szorosan fogták a két félt, gyaníthatóan később sem lesz vele gond... csak ne lenne krómozott, de lehet, hogy ez másnak tetszik, nekünk kevésbé (igaz, csukott állapotban sokkal jobban mutatnak).

Vessünk egy pillantást a többi oldalra is! A bal oldalon a töltő, D-Sub kimenet, alatta (bár kissé sötét, ezért kevésbé látható) egy szellőzőnyílás, mellette jobbra Ethernet, HDMI, két darab USB 2.0 és a 3,5 mm-es jack aljzatok találhatók, míg a jobb oldalon az optikai meghajtó mellett két darab USB 3.0-s kapu és Kensington zár helye látható.

Elöl és hátul is találunk érdekességeket. Elöl középen a 4 az 1-ben kártyaolvasót találjuk, amiről azt kell tudni, hogy ez nem az a fajta, amely teljes mértékben elnyeli a behelyezett kártyát, hanem az félig ki fog lógni. Szerencsére az előlap dőlése pont olyan, hogy a kártya valószínűleg nem fog tudni beleakadni semmibe. Ezen kívül ugyanitt találunk még szellőzőrostélyokat, melyek a merevlemez hűtését segítik. Végül pedig a hátoldalon az akku mellett található a hűtő kimenete, mást itt nem találunk.

Még vessünk egy pillantást a gép aljára is, mielőtt rátérünk a beviteli eszközök és a belső elemzésére. Sok érdekességet itt sem találunk. Az akkumulátorreteszeken kívül egy lecsavarozható fedél van, ami alatt könnyen elérhető a két DDR3 memóriafoglalat és a SATA merevlemez, ha esetleg cserére kerülne a sor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés