Hi​rd​e​t​é​s

2017. december 13., szerda

Szp​on​zo​run​k​

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Samsung RF511 – játékosokra szabva

Másfél hónapot töltöttünk el a Samsung notebook blog szavazásának győztesével.

Értékelés

Az RF511 játékos mivolta ellenére nem giccses, semmi bling-bling és karácsonyfa-effekt, tehát aki azt keresi, annak nem ez az ideális választás. A gép nagyon erős pontja a konkurenseknél nagyobb, 1600x900 képpont felbontású kijelzője, aminek minősége is rendkívül jóra sikerült, egyedül a tükröződésért kár. Jó pont a 6 GB DDR3 memória is, így van miből gazdálkodni és nem kell a bővítésén sem gondolkodni, legalábbis egy ideig. Ha mégis cserélni kell, akkor elég a 2 GB-os modult 4-esre cserélni, és máris 8 GB-unk van. A 7200 rpm-es Hitachi merevlemezzel már sok másik notebookban találkozunk, gyakorlatilag ez is jó választás volt a Samsung részéről.

A processzor és grafikus vezérlő párosa ebben az árkategóriában nem rossz, pláne, hogy a Core i5-2520M CPU-t ebben az ársávban nem igazán szokták használni, inkább az i5-2410M a jellemző. A GeForce GT 540M-ből 217 000 forintért már elvárható a 2 GB-os változat, noha az 1 GB is bőven elég lenne.

Hir​deté​s

Az RF511 ára nagyot esett ahhoz képest, amiről indult, de még mindig nagy szórást mutat. Legolcsóbban 213 000 Ft-ért juthatunk az i5-ös processzorral szerelt RF511-hez, de általában 220 000 forintos árakkal találkozunk, ami soknak tűnik, de minden attól függ, hogy honnan nézzük! Hasonló tudású géphez más gyártó kínálatában 205-210 000 forintért találunk, de csak 4 GB memóriával, rosszabb kijelzővel és picit lassabb Core i5 egységgel. A különbözet a több RAM, nagyobb felbontású LCD panel és a gyorsabb processzor felára, tehát így nézve nem rossz vétel az RF511.

Viszont ha úgy nézzük, ezért az árért már lehet Sandy Bridge alapú Core i7-es (2630QM) notebookot venni, bár csak 4 GB memóriával, 640 GB-os merevlemezzel, GT 540M grafikus vezérlővel, 2 év garanciával, nagyobb akkuval, de operációs rendszer nélkül és rosszabb kijelzővel. Vagy kicsivel többért ugyanezt a Core i7-est, 8 GB RAM-ot és 17,3"-es kijelzőt és operációs rendszert is kapunk, de ez utóbbi már egy másik kategória.

Szigorúan csak saját kategóriájában tehát az RF511 nem lenne rossz vétel, ha csak az árát és felszereltségét vesszük alapul, de egy notebook nem csak erről szól. Figyelembe véve a beviteli részleget, a külső felépítést, teljesítményt és hűtést (ez utóbbi kettő kiemelkedően jó), látszik, hogy van még hova fejlődni. Az RF511 jól bírta a másfél hónapig tartó, napi rendszerességű használatot; ez idő alatt több prohardveres hír és cikk készült el rajta, kapott hideget-meleget, de zokszó nélkül tűrte, leszámítva az említett csuklótámasz recsegését, ami nem tudni, hogy mennyire egyedi, de az biztos, hogy nem csaptuk oda semminek. Mindezek ellenére összteljesítményét egy tetszett díjjal tudjuk jutalmazni, ugyanis a gyártó még mindig tudja magát túltenni a szokásos, de annál bosszantóbb gyermekbetegségek egy részén, amelyek alaposan megnehezítették az első két hetet. Az RF511-nek sok jó tulajdonsága van (a kijelző tényleg rendkívül jó), de akkor szólhatna igazán nagyot a vásárlók körében, ha a gyártó változatlan ár mellett beletenne egy Core i7-es processzort, akkor mi is hajlandóak lennénk minden apró hibáját megbocsátani.

Ősztől elkezdődik a Samsung notebook palettájának megújulása, amiről blogunkban már nem egyszer írtunk. Kíváncsian várjuk, hogy a gyártó mit főzött a boszorkánykonyhán, mert a kitűzött irány jó, már csak az apróbb hibákat kéne javítani.

Samsung RF511
Jellemzés Samsung gamer notebook
Pró + jó kijelzőfelbontás és látószög
+ gyors merevlemez
+ 6 GB RAM
+ halk ventilátorműködés
+ jó hűtés
+ csatlakozók jó elhelyezése
+ elfogadható akkus üzemidő
Kontra - tükröződő kijelző
- zsúfolt billentyűzet
- a touchpad késik
- erősebb VGA-t vártunk
- kívülről nagyon műanyag
Alternatívák Dell XPS L502x
Acer Aspire TimelineX 5830TG-2414G75MN
ASUS K53SV- SX056D
Dell Inspiron N7110 FD 3412904


Samsung RF511 notebook

Daywalker

A Samsung RF511 notebookot a Samsung magyar képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Gyártók, szolgáltatók

Hi​r​d​e​t​é​s

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.