Samsung RC510: vörös és fekete

Hirdetés

Samsung RC510

A Samsung év elején mutatta be alsó-középkategóriájába szánt, Performance szériás notebookját, a feketébe és vörösbe öltöztetett RC510-et, aminek már típusnevéből is kideríthető néhány adat. Blogunkból már ismerhetjük a gyártó nevezéktanát, így könnyen dekódolhatjuk, hogy az RC valóban a középkategóriát jelzi, az 5-ös a a kijelző méretét mutatja - ami jelen esetben 15,6" -, a 1 a generációt, a 0 pedig az operációs rendszer meglétét, esetünkben, hogy jár mellé a Windows. Az RC510 már a második generációs Intel Core i5 processzorok teljesítményét nyújtja, amit GeForce grafikus kártya egészít ki, így a netezésen, filmnézésen, irodai használaton kívül némi szórakozásra, akár játékra is lehetőséget ad. Ezúttal tehát a Samsung RC510 laptopot próbáltuk ki, mely a külső vizsgálattal indult.

A notebook külseje megosztotta a közönséget: volt, aki szerint egyáltalán nem vészes, sőt egész csinos ez a pirosas-bordós kombó a fekete alappal, és ezt az elválasztott dizájnt is kedvelte, más viszont eléggé negatívan vélekedett a laptopra tekintve. Részünkről döntetlen a dolog, de azért nem mondanánk, hogy kívülről csúnya lenne a gép. A fényes felület nem az igazi, nehéz teljesen letisztítani, minden kis kosz, ujjlenyomat meglátszik rajta. Viszont a színeket jónak találtuk, és legalább nem egy unalmas, szürke fedéllel van dolgunk. Ráadásul erre a "performance"-dologra egyfajta optikai tuningként is rátesz egy lapáttal a külső.

Belül már más a helyzet, őszintén megvallva nem igazán tetszetős a látvány. A felső kétharmadot matt, kopogós, kemény műanyag borítja, amit a hangszóró rácsa és a működésnél kék glóriában úszó bekapcsológomb szakít csak meg, alattuk az árokban elterülő billentyűzettel, alul viszont még keményebb, még kopogósabb fényes felületű csuklótámasz lapul. Tehát fényes csuklótámasz – nem igazán jó párosítás, ami azt illeti. Egyrészt gépelés közben hajlamos pillanat alatt izzadni rajta az ember keze, másrészt legfeljebb megvételekor látjuk tökéletesen tisztán, utána soha többé, mert letisztítani esélytelen. Talán ide is matt felület kellett volna vagy legalább egy finoman textúrázott borítás.

Az aljzatok elhelyezésével meg voltunk elégedve. A tápcsatlakozó és a LAN port egymás mellé került a gép bal oldalára, rögtön két USB mellé, ami egész jó döntés, hiszen általában ez a három aljzat szokott használatban lenni, így ezek együtt indulhatnak ki a notebookból, egy irányba. Ezek alá került még a D-Sub és a HDMI kimenet (gondoltak a régi és új megjelenítőket használókra is), illetve a hang ki-/bemenetek is, amelyek a fent említett hármas mellett még általában a következő gyakran használt portok. Elsőre szinte észre se vettük a vakdugó miatt, de lapul itt még egy SD kártyaolvasó is. USB-ből a másik oldalra is jutott kettő, a maradék helyet az optikai meghajtónak tartották meg.

A laptop hátulja nem tartogat sok érdekességet, a széles akkumulátor mellett egyetlen Kensington lock lyuk árválkodik csak, a készülék eleje pedig teljesen üres.

A touchpad is matt felületet kapott szerencsére, így elég jól használható, ráadásul a méretére sem lehet panasz, 90 x 54 mm-es felülete bőven elég a kényelmes használathoz. A beviteli eszköz multi-touch-os, így két ujjal görgethetünk, átméretezhetünk, forgathatunk, három ujjal lapozhatunk, ablakot válthatunk vagy jobbklikkelhetünk. A gombjai kevésbé voltak ilyen jók, kicsit hangosak kattintáskor, fényes, krómszerű felületük pedig kiváló ujjlenyomatgyűjtő.

A billentyűzet teljes méretű, chiclet stílusú gombokból áll, és van numerikus pad is. Ez egyrészt jó dolog, gyakran jól tud jönni a külön számos rész a gyorsabb adatbevitelhez, ráadásul nem maradt üresen se hely a laptopon, legalább kihasználták. Másrészt viszont, ha már kihasználták, jobban is elhelyezhették volna ez egészet, két oldalon fél-fél centiméter feláldozásával a numerikus padot jobban elkülöníthették volna a klaviatúrától, és talán a kurzormozgató négyes is kaphatott volna kicsit jobb helyet.

Különösebben más baj nem volt vele, a gombok nyomáspontja jó, elég halkan is járnak, van külön hosszú í betűnk, ráadásul normális méretben (persze hely volt is neki bőven), Fn váltóból pedig kettőt is kapunk, így a fel-le gombra száműzött kijelző fényerő állításhoz és a jobbra-balra gombra tett hangerő állításhoz nem kell két kézzel nyúlni. A Num Lock viszont igazán kaphatott volna egy jelzőlámpát.

Technikai részletek

A Samsung notebookjában elég ismerős konfiguráció lapult, mert szinte egész tavasszal a megtévesztésig hasonló gépek szállingóztak a gyártóktól a második generációs Intel Core processzorok bevezetése után. Természetesen az RC510-ben is ezek egyike, egy i5-ös típus dolgozik, a kétmagos, 2,66 GHz-es Core i5-480M, ami mellé 4 GB DDR3 RAM-ot dobtak, ami a mai memóriafaló programok korában jól jöhet. Saját termék a merevlemez is, mely 320 GB-os, az optikai meghajtó szerepében pedig egy DVD-író tűnik fel. Nem hiányzik a Gigabit Ethernet aljzat, az N-es Wi-Fi és a 3.0-s Bluetooth sem, 15,6"-es, 1366x768 pixeles felbontású kijelzőjén pedig a GeForce 315M grafikus kártya végzi a megjelenítést az Optimus technológia támogatásával.

Termék megnevezése Samsung RC510 (S04HU)
Processzor Intel Core i5-480M, 2,66 GHz (2,933 GHz max. turbo), 3 MB L3 cache
Lapkakészlet Intel HM55
Memória 4 GB DDR3-1066
Kijelző 15,6"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással
Grafika NVIDIA GeForce 315M (1 GB GDDR3)
Hang Realtek ALC269
Merevlemez 2,5"-os Samsung HM321HI, 320 GB, 5400 rpm
Optikai meghajtó Slimtype DVD DS8A5SH
Kommunikáció - Broadcom IEEE 802.11b/g/n
- Realtek RTL8168/8111 Gigabit Ethernet
- Bluetooth 3.0
Interfész - 4 db USB 2.0,
- D-Sub és HDMI monitorkimenet,
-Gigabit Ethernet,
- analóg audio ki- és bemenet
Extrák webkamera, kártyaolvasó
Akkumulátor 6 cellás - 48 Wh
Méret 381,7 x 256,5 x 29,2-35,1 mm
Tömeg 2,56 kg
Operációs rendszer Windows 7 Home Premium (64 bit)
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja RC510
Fogyasztói ár kb. 180-190 000 forint
Garancia 2 év

A processzor teljesítményét már ismerhetjük, hiszen az MSI FX603-ban és az Acer Iconiában is ezzel találkoztunk, de korábbi notebooktesztjeinkben is rengeteg hasonló, 2,5 GHz körüli órajelű CPU-s laptop volt már. A konfiguráció tökéletesen elég volt a hétköznapi használatra. Nem okozott gondot a a böngészés, még sok, 20 fölötti lappal sem, köszönhetően a megfelelő mennyiségű memóriának. A jó teljesítményű CPU-nak és a diszkrét videokártyának hála a HD, akár 1080p-s videók lejátszásánál sem volt gond. Még a játékról sem kell lemondanunk, még ha az RC510 nem is egy gamer notebook, azért kicsit visszafogottabb grafikával lehet boldogulni vele.

Az RC510 egy 15,6"-es képernyőt kapott, amely méretéhez képest nem túl nagy, 1366x768 pixeles felbontású csak. A Samsungnak nagy pirospont jár a kijelző mattságáért, a mai trendeket követő, rengeteg fényes panel után kész felüdülés látni egy nem tükröződőt. Használva a megjelenítőt lelkesedésünk kissé alábbhagyott, ugyanis rettenetesen kék színek fogadtak bekapcsoláskor. Persze rögtön a szoftveres beállítások felé vettük az irányt, azonban mindent alapértékre rakva sem változott sokat a helyzet.

A koloriméterrel való kalibráció viszont rögtön kellemes színeket varázsolt színprofiljával, így megnyugodhattunk, hogy azért van remény. Egyébként egy klasszikus TN+film panellel van dolgunk az ezeknél megszokott szűk betekintési szögekkel és hamar átforduló színekkel. Fényereje a maximumra állítva viszont elég nagy, 250 cd/m²-es , ami erős fénynél, napsütésben való használatnál még ugyan jól is jöhet, egy átlagosan megvilágított szobában viszont túl erős szerintünk, így érdemes a legfelső értéknél kettővel-hárommal lejjebb lévő fokozatot használni.

Nem vitte túlzásba a melegedést a Samsung, pedig hajtottuk jó ideig a méréseknél. Igaz, közben dolgozott a hűtés is, de nem volt zavaró, sőt, egész csendes megoldást kapott a notebook. Ugyan a külső tapintásra és persze a mért eredmények alapján is egész alacsony hőmérsékletű volt, belül azért a processzor 71 °C-ig kúszott fel, a merevlemez pedig 37 °C körülre állt be. Miután leállítottuk a terheléses tesztet, körülbelül 3-4 perc alatt a kezdeti állapothoz közeli szintre estek vissza mind a belső, mind a külső hőfokok. Ahogy látszik az ábrán, az alsó rész volt a melegebb, de ölbe véve sem találtuk zavarónak.

Kíváncsian vártuk az akkumulátor méréseinek eredményét is, ami nagyjából a vártak szerint alakult. A készülék szokásos, minimális terhelést vizsgáló részében 5 órát és 40 percet bírt, ami egész szép eredmény, igaz, a gép közben tényleg nagyon visszafogta magát. A videós tesztben is jól muzsikált, majd' három órán át, 163 percig játszotta le a HD filmeket. Teljes terhelésen viszont már nem volt ilyen fényes az eredmény, mindössze 75 percig bírta a gyűrődést. A feltöltésére bekapcsolt állapotban nagyjából két és fél órát kellett szánni, de kikapcsolva is nyerhetünk néhány percet.

Értékelés

A Samsung notebookjával kellett kicsit barátkoznunk, első pillantásra nem volt túl meggyőző. Aztán használat közben megváltozott a véleményünk, egy egészen jó, használható készülékkel volt dolgunk. Ugyan kicsit nagy és nehéz, tepsiforma az RC510, de akár asztali gép helyettesítésére is alkalmas lehet, hiszen a konfigurációja egész erősnek mondható. Sőt, még a játékról sem kell lemondanunk. Bár a kijelző igényli a kalibrálást, azt követően már nem volt gond vele, a kiemelkedően erős fényerő pedig a kinti használatnál nagyon jól jöhet.

Ha mégis hordozni akarnánk, az sem gond, pár óra használatot simán ki lehet csikarni az akkuból, ráadásul a melegedés sem lehet akadály az ölbe vett használatnál, a hűtés rendben teszi a dolgát. Tetszett a csatlakozók elrendezése, hogy a gyakran használt portokat egymás mellé tették, és a touchpaddal is meg voltunk elégedve. A Samsung RC510-e tehát a gyenge kezdés ellenére felhozta magát, így végül tetszett. Az ára két év garanciával hazánkban nagyjából 180-190 000 forint körül alakul, ami nem vészes érte.

Samsung RF210
Jellemzés Méretes notebook erős konfigurációval a hétköznapokra.
Pro + halk, hatékony hűtés
+ matt kijelző
+ nagyméretű touchpad
+ halk hűtés
+ jó elrendezésű csatlakozóaljzatok
Kontra - nem túl nagy kijelzőfelbontás
- fényes borítás
- kényelmetlen csuklótámasz
Alternatívák - MSI FX603
- Asus N53
- Samsung RV511


Samsung RC510

ndavid

A Samsung RC510 notebookot a Samsung magyar képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés